През 1978 г. е описан нов подход за лечение на брадавици, пълен с убедителни снимки на преди и след. Какъв бил той? Прилагане на залепваща лента. Това било изследвано в едно проучване, сравняващо тиксото с криотерапията и довело до огромен успех.
Сега, въпреки че това било рандомизирано, контролирано проучване, това не е двойно тайно проучване. Пациентите от групата на тиксото били инструктирани да премахват всички лепенки преди посещението си обратно при лекаря, така че медицинските сестри, които преглеждали промени в брадавиците, да не са предубедени по един или друг начин. Но не забравяйте, криотерапията може да причини зачервяване, обезцветяване на кожата, рани и мехури, така че сестрите може и да са имали някаква идея кое дете в коя група е било и може би това ги е предубедило. Така че, в идеалния случай ще имаме двойно тайно, рандомизирано контролирано проучване върху тиксото за лечение на често срещаните брадавици, а ето го и него.
Вижте това: ето как са маскирали тиксото, така че никой не е знаел в коя група е бил. Използвали прозрачно тиксо, прилагано от долната част на молескин, което представлява прозрачна залепваща лента, а контролната група получила само молескина, без залепващата лента отдолу. И така, отвън и двете лечения изглеждали еднакви, но половината от брадавиците били изложени и на влиянието на тиксото, а другата половина – не. Така че, ако имаше нещо специално в залепващата лента, групата на тиксото ще триумфира, а групата само с молескина ще се провали. Ако няма нищо особено около тиксото и забележителният успех на другото проучване е просто благодарение на покриване на брадавицата с каквото и да е лепкаво, то тогава и двете групи ще триумфират. Но вместо това и двете групи се провалили. Нито една не се справила по-добре от плацебо групата.
Първото двойно тайно контролирано проучване за действието на тиксото върху брадавиците се проваля и не успява да излекува брадавиците при възрастни. Хм, може би в това е проблемът? Участниците в първоначалното проучване върху тиксото били предимно деца, средно на 9-годишна възраст, докато в това проучване средната възраст била 54 години и да, брадавиците при по-младите могат да бъдат по-податливи на лечение. Така че възможно ли е причината, поради която тиксото подействало в първото проучване, но не и във второто, да е защото тиксото действа само при деца, но не и при възрастни? Е, трябва да повторим същото това проучване, но този път с деца.
Около 100 ученици били разделени на групи, като едните прилагали тиксо към брадавицата, а другите – царевична превръзка като плацебо, така че и двете групи имали нещо, но само една от тях прилагала тиксо върху брадавиците. Използвали една и съща лента, за да не ги разпознаят, а и така изглежда по-добре. Шест седмици по-късно тиксото се провалило.
И това е мястото, на което медицинската общност се отказала. Ако погледнете последните отзиви върху това дали е по-добре брадавиците да се изгарят, замразяват или да се лепят с тиксо, те отхвърлят тиксото като напълно неефективно, което е напълно разбираемо. Без значение колко добри са някои първоначални резултати, ако изследвате едно и също нещо, но с по-голямо, по-добро проучване и не можете да повторите резултатите, то тогава трябва да приемете, че първото проучване е било просто случайност.
Но дали наистина са проучили същото нещо? Може би „възрастните“ не е оперативната дума тук, а вместо това е „прозрачност“. Прозрачното тиксо не е тиксо. Оказва се, че прозрачното тиксо и молескина и двете съдържат лепило на акрилна основа, докато стандартното сребърно тиксо съдържа напълно различно лепило на каучукова основа. Вероятно успехът на традиционното тиксо е свързан с лепилото, което влиза в пряк контакт с брадавицата по време на лечението. Всъщност, дори още по-вероятно след като двете проучвания с прозрачното тиксо излизат наяве, и показват, че наистина изглежда има нещо уникално в тиксото и това не е само случайно – самото покриване на мястото не действа. И наистина, най-новото допълнение към доказателствата установява тези подобни 80% към 60% тиксото надделява над криотерапията, използвайки истинско тиксо, но в този случай са го залепили допълнително със силно лепило, така че тиксото да се залепи по-добре.
В заключение, колкото и странно да звучи, тиксото е правдоподобно и често ефективно лечение на брадавици.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/which-type-of-duct-tape-is-best-for-wart-removal
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев