Лененото семе са пълни с полезни хранителни вещества. И като бонус освобождаването на цианид от лененото семе е под токсична летална доза. Е, надявам се, че е така. Грубите изчисления са довели до това учените, финансирани от индустрията, да твърдят, че човек ще трябва да консумира по 8 чаши смляно ленено семе наведнъж, за да постигне остро натравяне с цианид. Бих се почувствал по-добре, обаче, ако наистина нещата се изследват.
Изследователи тествали лененото семе във възможно най-лошите условия, в съответствие с най-високите нива на цианид в кръвта. И така (1) намерете лененото семе с най-високи нива на цианид-образуващи съединения. Отишли в магазините за хранителни стоки и купили 15 различни източници на ленено семе и въпреки че средното ниво било 140 милиграма на 1 килограм, което е обичайното ниво, намерили един вид с 220, така че използвали него. (2) максимално механично разрушаване за освобождаване на най-голямо количество цианид. Използвали някаква супер мощна лабораторна мелница с 20 000 оборота в минута. (3) да се изяде всичко наведнъж на празен стомах и след това стомахът да остане празен. И го дали сурово, тъй като готвенето често може да премахне всичко. Ако препоръчителната дневна доза е една или две супени лъжици смляно ленено семе на ден – аз препоръчвам една в приложението ми Daily Dozen – решили да опитат с четири и половина супени лъжици. Добре, какво станало?
Диапазонът на нивата на цианид в кръвта, който може да се свърже с евентуални клинични симптоми на интоксикация, е около 20 до 40. Така че, това би стояло тук или по-високо, там, където бихме искали да стои под тази граница. Така че, четири и половина супени лъжици на празен стомах от ултра смляното сурово ленено семе с най-високо съдържание на цианид, което успели да намерят, и най-голямото увеличение на нивата на един човек било малко под 14, а средната стойност е била около 6.
Трябва да има някакво количество ленено семе, обаче, което може да ви пренесе отвъд границата. И така, опитали с 9 супени лъжици и с 15 супени лъжици. Не забравяйте, че започваме да се притесняваме при нива между 20 и 40. Три и половина чаени лъжички суров лен с високо съдържание на цианид на празен стомах? Съвсем леко увеличение. Седем чаени лъжички наведнъж? Същото. Четиринадесет чаени лъжички, което е четири и половина супени лъжици и имаме 6. Добре, ами малко над 9 супени лъжици – това е повече от половин чаша наведнъж – това вече започва да доближава токсичността. И накрая, какво ще кажете за около една цяла чаша? Дори не знам как човек би могъл да изяде една цяла чаша наведнъж, но това вече е твърде много, поставяйки ви в диапазона на потенциално натравяне за около три часа. Толкова за твърдението на индустрията, че 8 чаши наведнъж са безопасни. Но дори и в този най-лош случай, една чаша сурово ленено семе на празен стомах с най-голямата доза, която можели да намерят, този човек въпреки всичко не е имал никакви клинични симптоми. Това е в съответствие с факта, че няма нито един публикуван доклад от натравяне с цианид след консумация на ленено семе никъде в литературата, дори от шведските спа центрове, където очевидно дават до 12 супени лъжици като средство за набавяне на фибри. Обикновено високите дози са около две супени лъжици три пъти на ден, и тази доза би била безопасна по отношение на възможната остра токсичност на цианида.
Добре, но какво да кажем за евентуалната хронична токсичност? Световната здравна организация има нещо, наречено ВМДДП, временен максимално допустим дневен прием. Определя се като количеството, което човек може да изяде безопасно всеки ден до края на живота си, без да рискува каквито и да било странични нежелани ефекти за здравето, въз основа на най-добрите налични данни, въпреки че често това са просто проучвания върху плъхове, както е в този случай. Ако поставите вариращи дози цианид в питейната вода на плъхове за няколко месеца, в определено ниво, така наречената гранична доза, по-ниска допустима граница, има 10% повишена честота на свиване на опашката на епидидима, това е мястото, където се съхранява спермата в тестисите. Това се случва при количество цианид, съдържащо се в 150 супени лъжици ленено семе на ден. Но те искат да действат на принципа проба-грешка от гледна точка на предпазливостта, и затова въвеждат 100-кратен фактор на несигурността, за да създадат ВМДДП. Така че, вместо 150 супени лъжици ленено семе на ден, средностатистическият американец трябва да се придържа към под 1,5 супени лъжици на ден, ако ще яде всеки ден. Така че препоръката ми за 1 супена лъжица на ден би трябвало да е безопасна според всички тези стандарти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-we-be-concerned-about-the-cyanide-from-flaxseed
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев