Бъбречните камъни засягат над 1 на всеки 10 души през живота им и могат да причинят мъчителна болка. Самата мисъл ме кара да кръстосам крака. Оксалатните камъни са най-често срещаният вид, образуват се, когато концентрацията на оксалати в урината ви става толкова висока, че на практика кристализира разтвора като бонбони скалички. Някои храни, като например спанака, съдържат много оксалати. Трябва ли да се опитаме да намалим приема си на оксалати, за да намалим риска? Оказва се, че хората, които наистина получават камъни, не изглежда да ядат повече оксалати средно от хората, които не получават камъни в бъбреците. Може би причината е по-малко в това, което ядем и повече в това, което усвояваме. Хората, които са предразположени към камъни в бъбреците, просто изглежда са родени с по-високо усвояване на оксалати. Техните черва наистина го изсмукват. Така наречените „супер абсорбатори“ асимилират до над 50% повече оксалати отколкото хората, които не образуват камъни в бъбреците.
Като цяло, влиянието на обикновения оксалат от храната върху количеството оксалати, които накрая се оказват в урината, изглежда малко. Дори и една масивна доза от оксалати обикновено води само до относително леко повишаване на количеството, което достига до урината. 25-кратно увеличение на консумацията на оксалати дори не удвоява концентрацията на оксалати, които преминават през бъбреците ви, така че по-скоро това се определя от гените, отколкото от диетата. Но все пак, докато не получите първия си камък, как ще знаете дали сте супер абсорбатор или не? Безопасно ли е просто като цяло да избягваме плодовете и зеленчуците с по-високо съдържание на оксалати? Хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, може в действителност да имат по-малко камъни в бъбреците. Когато изследователите тествали и премахнали плодовете и зеленчуците от диетата на хората, рискът от камъни в бъбреците се повишил.
Премахването на плодовете и зеленчуците може и да намали нивата на оксалатите от храната, но тялото си произвежда свои собствени оксалати като отпадъчен продукт, които ще е по-трудно да изчистите, без алкализиращите ефекти на плодовете и зеленчуците върху рН-то на урината ви. Това може да помогне и да се обясни защо хората, които се хранят с повече растителна храна, имат по-малко камъни в бъбреците, но също така може и да се дължи на намаляването на приема на животински протеини, което може да има киселиннообразуващ ефект в бъбреците. Знаем това от около 40 години. Само една консерва от любимата ви риба тон всеки ден може да увеличи риска от образуване на камъни с 250% и дори самото намаляване на животински протеини може да помогне за намаляване на риска от камъни в бъбреците наполовина.
Със сигурност има някакво количество прием на оксалат, което може да постави хората в риск независимо от всичко. Има няколко редки случаи, в които се съобщава за хора, пиещи зелени сокове и смутита, които се сдобили с оксалатни камъни в бъбреците, въпреки че повечето имали и смекчаващи обстоятелства. Този случай описва жена, чиито бъбреци спрели да работят след 10-дневно пречистване на сокове, което включвало по две чаши спанак на ден.
По принцип не бихме очаквали, че една или две чаши спанак ще причинят такава сериозна реакция, но тя имала и два утежняващи обстоятелствата фактори. Жената претърпяла операция за поставяне на стомашен байпас, която може да увеличи абсорбцията на оксалати, и история на продължителна употреба на антибиотици. Има всъщност една полезна бактерия, което е добре да имаме в дебелото си черво, наречена оксалобактер, която яде оксалати за закуска, оставяйки дори по-малко за нас, за да усвоим, но тя може и да се заличи чрез дългосрочно широкоспектърно използване на антибиотици.
Все още вероятно не би се превърнало в проблем обаче, ако тя беше използвала нещо друго, различно от спанак, зеленолистни от цвекло или швейцарска салата – триото на високооксалатните зеленолистни. Кейлът има стотици пъти по-малко оксалати от спанака. Тя ще трябва да си прави на сок още 650 чаши кейл на ден, за да получи сравнима доза, така че през тези 10 дни, повече от 6000 чаши кейл. Но дали трите високо оксалатни зеленолистни са проблем само при хората с допълнително влошаващи обстоятелства или кои са още хората с висок риск? Ами ако готвите зеленолистните? Колко много е твърде много? Ще отговорим на тези въпроси в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/oxalates-in-spinach-and-kidney-stones-should-we-be-concerned
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев