Трагичният случай, в който едно пречистване със зелени смутита спира работата на бъбреците на една жена, която изпивала по две чаши спанак на ден само за 10 дни, се усложнява от факта, че тя е имала байпас на стомаха и приема антибиотици продължително време, като и двете могат да увеличат усвояването на оксалатите в спанака. Както и приемът на мега дози витамин С. Този човек получил бъбречна недостатъчност, правейки си сок от спанак и зеленолистни от цвекло, но той също така приемал 2000 мг витамин С на ден. Витамин С се метаболизира в оксалат в тялото и вероятно играе роля в това претоварване с оксалати. И в двата случая самото правене на сок им е доставяло над 1200 мг оксалати на ден, което лесно се случва със спанака – само две чаши на ден – но на практика е невъзможно с повечето други зеленолистни, като кейл, който изисква над 600 чаши на ден.
Има един случай на явно претоварване с оксалат от храната – предизвикана бъбречна недостатъчност, неусложнена от операция, антибиотици или витамин С. Един човек, който отслабнал с около 36 кг само с ядене на зеленолистни, горски плодове и ядки, което очевидно включвало и спанак по 6 пъти на ден. Трагично, функцията на бъбреците му никога не се възстановила.
Помните ли това проучване, което се опитва да покаже „огромно“ претоварване с оксалати от храната, което не е имало реално никакъв ефект върху нивата в урината? Това проучване достига до 250 мг оксалати на ден. Това е огромно количество, ако говорим за предимно зеленолистни. Това ще се равнява на 25 чаши зелеви зеленолистни, 60 чаши листа от синап, 125 чаши кейл или 250 чаши бок чой в даден момент. Но това е по-малко от половин чаша спанак.
Спанакът наистина е изключение. Въпреки че има малки количества оксалати, които се съдържат в цялата хранителна верига по принцип, спанакът сам по себе си може да допринася за 40% от приема на оксалати в САЩ. Учените от Харвард открили, че мъжете и по-възрастните жени, които ядат спанак осем или повече пъти на месец, имат около 30% по-висок риск от това да развият камъни в бъбреците.
Ами ако го сготвите? Оксалатите са водоразтворими, например, бланширащите зеленчуци могат да намалят нивата на оксалатите до една трета, така че тези 25 чаши в даден момент могат да станат 33! За ниско оксалатните зеленолистни няма значение, варени или не, тъй като те имат така или иначе ниски нива.
Спанакът на пара намалява нивата си на оксалати с 30%, а варенето намалява нивата на оксалатите повече от половина. Ако сварите три най-високо оксалатни зеленолистни – спанак, зеленолистни от цвекло и манголд, 60% от оксалатите изтичат във водата, в която са били варени. Започват с толкова високи нива обаче, дори и сварени, ще съдържат стотици пъти повече оксалати от ниско оксалатните зеленолистни, като кейла. За високо оксалатните зеленолистни няма значение дали са сготвени или не, тъй като те са с толкова високи нива, независимо от всичко.
В крайна сметка всеки, който има анамнеза за камъни в бъбреците, който така или иначе е с висок риск, или който яде по няколко чаши на ден, вероятно би трябвало да избягва голямото трио. Това е особено важно за тези, които си правят зелен сок или блендират зеленолистни, тъй като оксалатите изглежда се усвояват по-бързо в течна, отколкото в твърда форма.
Друга причина да се дава предпочитание на ниско оксалатните зеленолистни, е, че те не са такива скъперници по отношение на калция в тях. Докато по-малко от една трета от калция в млякото може да бъде бионаличен. (независимо от крава или от растение), повечето от калция в ниско оксалатните зеленчуци се абсорбира. Бионаличността на калция в някои зеленчуци е два пъти по-голяма от тази на млякото, но оксалатите в спанака, манголда и листата на цвеклото се свързват с калция, предотвратявайки усвояването му.
Други високо оксалатни храни, които са свързани с бъбречни проблеми при достатъчно високи дози включват гъба чага на прах. При четири до пет чаени лъжички на ден може да се окажете на диализа; четири чаши на ден от ревен също не е добра идея; повече от една чаша бадеми на ден или кашу. После следва карамбола, за който съм правил видео преди време: една доза от около една чаша и една четвърт чаша сок или само четири до шест плода. Прекомерната консумация на чай също може да бъде проблем, особено разтворим чай, който усилва оксалатите в урината почти четири пъти повече от сварения чай. Докладвани са два случая на увреждане на бъбреците, като и двата се дължат на пиенето на над един литър студен чай на ден. Чаят, подобно на спанака, е много здравословен; просто не прекалявайте.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/kidney-stones-and-spinach-chard-and-beet-greens-dont-eat-too-much
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев