Мозъчният паразит, токсоплазмоза, „е отговорен за значителен брой заболявания и случаи на смърт в САЩ.“ Това е втората водеща причина на случаи на смърт, свързани с хранително натравяне в САЩ, след салмонела. Тя може да премине през плацентата, така че може да бъде особено опустошителна по време на бременност, което да доведе до спонтанни аборти, слепота или забавяне в развитието. Тя може също така да увреди когнитивната функция при възрастните, също, което обяснява защо тези, които са били заразени, изглежда са изложени на повишен риск от пътнотранспортни произшествия. Множеството доказателства показват, че хроничните инфекции с „токсоплазмоза“ „вероятно са свързани с определени психични разстройства“ – това може дори да увеличи риска от развитие на левкемия. Добре, добре, как може да се предотврати?
Ами, паразитът може да навлезе в мускулите; така че, от гледна точка на животинските продукти, хората могат да се заразят чрез консумация на месо, но при животно, което не служи за храна, както е котката, човек се заразява чрез контакт с изпражненията. За щастие, при котките „опасността от инфекция съществува само когато животно разпространява активно [паразита.]“ Котките го получават, когато ядат заразени гризачи; и така, котките, които се държат на закрито, които не ловуват и не се хранят със сурово месо, не би трябвало да представляват заплаха. Въпреки че, ако дивите котки превърнат кварталната площадка с пясъчник в кофа за отпадъци, това би могло да е проблем. 6% от бездомните котки или тези с достъп до открито пространство, могат да бъдат активно заразени по всяко едно време. Те обаче са заразни само за няколко седмици; така че, ако осиновите една котка от приют, би трябвало да е безопасно, стига тя да не се е заразила току-що.
Много жени са чували за връзката с котката, но може и да не знаят толкова за риска от инфекция, причинена от хранително натравяне. „Само [около една трета] може би са на ясно, че [токсоплазмозата] може да се открие в сурово или не добре сготвено месо. Въпреки това, голям процент от жените посочват, че… [се опитват да] практикуват добра [хигиена]… като например да измиват ръцете си след обработка на сурово месо, градинарство [където котките могат да изхвърлят изпражненията си,] или да сменят тоалетната на котката.“
Кой е най-рискованият вид месо? „Едрият рогат добитък не се счита за важен гостоприемник на [паразита;]“, по-скоро това са прасетата и домашните птици, както и овцете и козите. Разпространението на инфекцията сред прасетата, отглеждани във фермите, варира от 0 до над 90%, макар по ирония на съдбата, вероятността от инфекция с токсоплазмоза при био месото може да бъде по-голяма, защото животните имат достъп на открито.
Колко хора обаче оставят свинското и пилешкото месо сурови при готвене? Изненадващо, един на всеки трима американци не сготвя напълно месото, що се отнася до това то да достигне необходимата температура за избиване на патогените, а едно-единствено парче шунка може накрая да се окаже с над хиляда паразити на едно парче.
Текущата проверка на месото в кланицата не може да ги открие. Има тестове, които можете да си направите, но няма общо широко разпространено изследване. Рискът от една-единствена порция месо обаче е много малък. Средната вероятност за инфекция на една порция агнешко месо, например, се оценява на 1 към 67 000. Причината, поради която има 16 пъти повече случаи, приписвани на свинското месо, не е, защото свинете са по-заразени; в САЩ ние просто ядем много повече свински котлети, отколкото агнешки котлети.
Има ли нещо, което можем да направим, ако сме един от приблизително един от всеки четирима американци, които вече са заразени? Ами, един от проблемите с това да имаме тези паразити в мозъка, е ускореното когнитивно увреждане с напредване на възрастта. Това проучване оценява възрастните хора всяка година в продължение на пет години, и изпълнителната функция на тези, които имат положителен резултат при изследване на токсоплазмоза, изглежда се влошава по-бързо с времето, както и мярката за цялостния им психически статус.
Друго нещо, което е свързано с когнитивния упадък, са намалените нива на фолат, а двете неща може и да са свързани, тъй като последните доказателства предполагат, че токсоплазмозата може да извлича фолат директно от нашите нервни клетки, извличайки по този начин фолата от мозъка ни. Така че, освен производството на допамин, заради което си мислим, че токсоплазмозата увеличава риска от шизофрения, паразитът може да изсмуква фолиева киселина от нашия мозък. Но достатъчно ли, за да повлияе върху когнитивната ни функция? Може би да. Ето мярката за когнитивна функция в различни концентрации на фолиева киселина. Сред тези, които не са заразени, изглежда няма значение дали имат много или малко фолат. Очевидно така или иначе имат достатъчно. Но тези, които са заразени, имат по-лоши резултати при по-ниски нива (по-високо е по-лошо при този тест). Същото е и с витамин В12. Така че е важно да си набавяме достатъчно В12 и фолат. За В12 официалната препоръка е всички хора на възраст над 50 години да започнат да приемат витамин В12 под формата на добавка или да ядат храни, обогатени с витамин В12 всеки ден. И всеки на растителна диета трябва да приеме този съвет, независимо от възрастта. А фолатът се съдържа в бобовите и зеленолистните. И така, следвайки дневните ми препоръки, това ще ви набави повече от достатъчно, защото, например, половин чаша сварена леща ви дава половината дневна доза, както и три четвърти чаша сварен спанак.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-toxoplasmosis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев