Как можем да намалим излагането на влиянието на остатъци от пестициди при плодовете и зеленчуците? Какво ще кажете за това да стоим далеч от вносната продукция? Оказва се, че местната продукция може да бъде дори още по-лоша, което опровергава идеята, че вносните плодове и зеленчуци представляват по-голяма потенциална заплаха за здравето на потребителите.
Купуването на био продукти значително намалява излагането на пестициди, но не елиминира потенциалния риск. Остатъците от пестициди се откриват в около 1 на 10 проби от органични култури поради кръстосаното замърсяване от съседни полета, и продължителното наличие на много устойчиви пестициди, като DDT в почвата, както и тяхната случайна или измамна употреба.
Избирайки био продукти, човек се надява да промени степента на излагане от несигурен риск към диапазон на незначителен риск. Но дори и ако всички трябва да консумираме конвенционални продукти с най-голямо количество пестициди, има ясен научен консенсус в научната общност, че ползите за здравето от консумирането на плодове и зеленчуци превишават потенциалния риск от остатъци от пестициди. Но лесно можем да намалим риска, независимо колко голям е той, като измиваме плодовете и зеленчуците под течаща вода.
Има обаче множество продукти, за които се твърди от рекламите, че намаляват остатъците от пестициди при плодовете и зеленчуците по-ефективно от водата и те се рекламират на загрижените потребители. Например, Проктър & Гембъл представили препарат за миене на плодове и зеленчуци през 2000 г. Като част от въвеждането се включили веригата ресторанти TGI Фрайдейс, хвалейки се в менюто си, че локвите от сирене и бекон, които те наричат пълнени картофи, са първите, измити с новия продукт. В края на краищата, той е обявен доказано за 98% по-ефективен от водата при отстраняване на пестицидите. И така, изследователите го подложили на проверка. И той се справил не по-добре от обикновена чешмяна вода. Скоро след това Проктър & Гембъл спрели продукта, но много други вземи мястото му, твърдейки че техните продукти за измиване на зеленчуци са три, четири, пет или дори десет пъти по-ефективни от водата. На което изследователят отговорил: „Това е математически невъзможно.“ Ако водата премахва 50%, няма как да се премахнат 10 пъти повече от 50%. Те всъщност откриват, че водата се премахва до над 80% от остатъците от пестициди, като например фунгицида Каптан. И така, другите марки препарати за измиване на зеленчуци, които се хвалят, че са три, четири, пет, десет пъти по-добри от водата, това наистина е математически невъзможно.
Оттогава са изпробвани и други препарати за измиване на плодове и зеленчуци. Сравнили препарата за измиване на плодове и зеленчуци Фит с два други, за които никога преди не бях чувал, Органик Клийн и Веджи Клийн, както и с използване на обикновено веро за миене на съдове – всички били сравнени с измиване с обикновена чешмяна вода. Изследвани са 196 проби от маруля, ягоди и домати. И била установена малка или почти никаква разлика между простото измиване с чешмяна вода и който и да е от другите продукти за измиване на зеленчуци или верото. Всички те просто изглеждали като загуба на пари. Изследователите стигат до заключението, че простото механично действие с измиването на продукцията под вода от чешмата изглежда върши работа и че използването на препарати за измиване на плодове и зеленчуци не подобрява отстраняването на остатъците от пестициди от продукцията много повече от простото изплакване с чешмяна вода.
Това може и да не ни говори много. Каптан изглежда са изключение. Когато се изплаква с чиста вода за премахване на десетки други пестициди, по-малко от половината били отстранени. Сега, лакочистителят действа по-добре, но целта е да имаме накрая по-малко токсичен домат, а не по-токсичен. Нуждаем се от пряк, правдоподобен, сигурен метод за засилено отстраняване на пестициди, въпреки че ефикасността на премахване на пестициди от плодовете и зеленчуците рядко присъства в медицинската литература. Има ли нещо, което можем да добавим към чешмяната вода, за да повишим способността на премахване на пестицидите?
Ако накиснете картофите във вода, между 2 и 13% от пестицидите се премахват. Но 5% разтвор на оцетна киселина премахва до 100%. Какво е това? Обикновен бял оцет. Но 5% е доста силно. Какво ще кажете за разреден оцет? Разреденият оцет изглежда се справя незначително по-добре от чешмяната вода за отстраняване на остатъци от пестициди. Използването на силен оцет би било обаче скъпо. За щастие има нещо по-евтино, което работи дори по-добре. Солена вода! 10% разтвор на солена вода изглежда действа също толкова добре или по-добре от най-силния оцет. За да направите 10% солен разтвор, просто трябва да смесите една част сол с девет части вода. Все пак не забравяйте, че трябва да измиете плодовете и зеленчуците от солта преди да ги консумирате.
Няма обаче какво толкова да направите за пестицидите в животинските продукти. Най-големите източници на някои пестициди за плодовете и зеленчуците но за други това са млечните продукти, яйцата и месото, защото химикалите се натрупват в мазнините. И така, какво да правим с пестицидите в месото, жълтъците и белтъците? Твърдото сваряване на яйцата изглежда разрушава повече пестициди, отколкото правенето на бъркани яйца. Но за пестицидите, които се натрупват в мазнините в рибата или пилето, готвенето понякога може да увеличи нивата на пестициди, които не можете просто да измиете. Всъщност, измиването на месото, пилешкото или яйцата се счита една от десетте най-опасни грешки в безопасността на храните.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-make-your-own-fruit-and-vegetable-wash
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев