Както вече и преди съм проучвал, пиенето на вода със захар е вредно за вас. Ако накарате хората да пият по една чаша вода с 3 супени лъжици трапезна захар в нея, което количество се равнява на една кутия сода, това е големият скок на нивата на кръвна захар, който ще получите в рамките на първия час. Тялото ни полудява и отделя толкова много инсулин, че ние всъщност превишаваме нивата, а след втория час сме почти хипогликемични, като нивата на кръвна захар намаляват под това, с което сме започнали на гладно. В отговор, тялото ни изхвърля мазнини в кръвта, като че ли гладуваме, защото кръвната ни захар пада толкова ниско. И същото нещо се случва след пиене на ябълков сок.
Ето какво става с кръвната захар 3 часа след изяждане на 4 1/2 чаши резенчета ябълка: Покачва се и после спада. Но ако ядете същото количество захар под формата на ябълков сок, около 2 чаши, тялото ви реагира прекомерно, като освобождава твърде много инсулин и накрая сте с по-ниски нива, отколкото когато започнахте. Премахването на фибрите в производството на плодов сок може да подобри отговора на инсулина и да доведе до тази „възстановена хипогликемия“. Какво ще се случи, обаче, ако напъхате тези 4 1/2 чаши нарязани ябълки в блендера с малко вода и ги пюрирате на ябълково смути? Все още ще си има фибрите, но въпреки това отново ще причини този хипогликемичен спад. Повторният спад на кръвната захар, който настъпва по време на втория и третия час след сока и пюрето е в поразителен контраст с на практика стабилното ниво след ябълките. Това откритие не само показва колко важно е наличието на фибри, но и също може би дали фибрите се разрушават физически, както е в блендера или не.
Нека поиграем на адвокат на дявола. Приемът на 4 1/2 чаши ябълки отнема 17 минути, но изпиването на 4 1/2 чаши ябълки под формата на смути отнема само около 6 минути, а можете и да изгълтате 2 чаши ябълков сок за около 90 секунди. Така че, може би тези драматични различия имат повече общо с това колко бързо плодът навлиза в организма ни, а не толкова с физическата форма. Ако е само скоростта, можем вместо това да пием смутито за над 17 минути и ще бъде същото. Нали? И така, направено е изследване. Бързото пиене на сока е за 90 секунди, но ами ако вместо това го изпием за над 17 минути? Същият проблем – така че не е скоростта, а липсата на фибри. Ами ако нарушим фибрите с блендиране, но отпиваме смутито толкова бавно, колкото когато ядем цялата ябълка? Малко по-добре, но не толкова добре, колкото яденето само на ябълка. Така че яденето на ябълка е по-добре отколкото пиенето на ябълково смути, но кой пие ябълково смути? Ами банани, манго или горски плодове?
Има едно проучване, което сравнява цели банани с блендирани банани и не вижда никаква разлика, но там разглеждали само в продължение на един час и то докато се упражнявали. Бананите като цяло обаче могат действително да подобрят кръвната захар с времето. Същото е и с мангото – а това е било с манго на прах – не могат да се получат повече разрушени фибри от това. Това може да се дължи на един фитонутриент, наречен мангиферин, който може да забави усвояването на захарта през чревната стена.
Горските плодове контролират кръвната захар толкова добре, че те могат да противодействат на ефектите на водата със захар дори когато са пюрирани в блендер. Ако добавите блендирани горски плодове в допълнение към водата със захар, няма да получите този хипогликемичен спад; няма да получите и това изригване на мазнини в кръвта. Пиенето на блендирани горски плодове не само е неутрално, но и подобрява контрола на кръвната захар. Отново това се смята, че се дължи на специалните фитонутриенти, които могат да забавят поемането на захар в кръвта. Наистина, шест седмици консумация на смути от боровинки може реално да подобри цялостната инсулинова чувствителност на тялото.
Така че, докато ябълковите смутита могат да са съмнителни, рецепта, като основната рецепта на Мейо за зелено смути, пълно с горски плодове и зеленолистни, може да се очаква да доставя най-доброто от двата свята, максимално усвояване на хранителни вещества без риск от прекалено бързо усвояване на захарта.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/green-smoothies-what-does-the-science-say
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев