Едно от необичайните, иновативни и дълго забравени лекове, отбелязани в този журнал по дерматология, било употребата на тиксо за лекуване на брадавици, което най-накрая било подложено на тест. Има всякакви видове конвенционални терапии от киселини до криохирургия и лазери, но повечето от тях са скъпи, болезнени или и двете. Докато простото прилагане на тиксо не е нито едното, нито другото – и дори може да бъде по-ефективно отколкото да се опитвате да замразите брадавиците.
Някои лекари възхваляват проучването, отбелязвайки, че са използвали тиксо в продължение на десетилетия като безболезнено, но ефективно лечение, в сравнение с операцията и други деструктивни лечения. Единственият недостатък е, че вашите пациенти може да си помислят, че сте изперкали, но след като работи, те ще оценят мъдрия ви избор да сведете до минимум дискомфорта им.
Други лекари не били толкова развеселени. Тук те харчат пари за всичкото това модерно оборудване и накрая идва тиксото? Изследвания като това „могат да развалят репутацията на криохирургията,“ твърдейки, че 10-секундното прилагане на течен азот, който са използвали в изследването, е прекалено кратко, така че това било несправедливо сравнение. И очевидно наистина човек трябва да влезе и да бъде замразен, докато не получи реакция на мехури. И да, боли, но не твърде много, което е подозрително за бедното дете, повърнало от страх от болката преди всяко замразяване, като се подиграли на това.
Наистина ли е имало някакъв смисъл в тези 10 секунди? Ами, в проучването, сравняващо тиксото с криотерапията, тези 10-секундни лечения с криотерапия подействали в 60% от случаите, което всъщност е по-добре от резултатите на повечето проучвания с криотерапия, които изглежда само лекували около 50% от случаите. Всъщност, типичната криотерапия за брадавици действа толкова зле, че статистически тя дори не е надделяла над плацебото, така че цялата тази болка може да се окаже напразна, въпреки че агресивната криотерапия наистина изглежда работи по-добре.
Вижте, това, което трябваше да направят, пише друг лекар в отговор на проучването с тиксото, е да вземат скалпел и наистина да направят мехур, след това човекът да се върне седмица по-късно, да се опитат да го разрежат и да го спукат после може би да се върне за трети път при лекарите, хвалещи се, че мога да се доближат до 90% излекувани случаи. Да, но на каква цена?
В проучването с тиксото един пациент изгубил изследваната си брадавица при инцидент с трамплин, довел до ампутиране на пръстта. Хей, има лечение, което действа 100% ефективно: ампутация! Но на каква цена? Осемдесет и пет процента от пациентите с тиксо били излекувани без болка или увреждане на тъканите, докато агресивната криотерапия може да изисква лидокаин инжекция, нервни блокажи, за да се премине с рев през криотерапията и може да причини трайно увреждане на тъканите. Може да се окажете с тези огромни некротични лезии от измръзване. Искам да кажа, в един смисъл увреждането на тъканите е първопричината за замразяването на брадавиците, но накрая можете да си причините тези дълбоки изгаряния или да си разкъсате сухожилията, което може да причини трайно увреждане или да големи белези в редки случаи. Само психологическият стрес от това, че трябва да се върнем обратно за тази болезнена процедура, може по ирония на съдбата да наруши способността ни да се преборим с вируса на брадавиците.
И така, дори и ефективността на тиксото да е доказано, че е еквивалентна на тази на криотерапията, ще е по-добре; и наистина се оказва, че тиксото е дори по-ефективно, всъщност може и да е най-ефективно. В сравнение с 10 други лечения на брадавици, тиксото ги побеждава всички по отношение на ефективност и също по отношение на цена – по-евтино от всичко, с изключение на НПН опцията, което означава „Не прави нищо“. В сравнение с най-рентабилните достъпни предписани лечения, тиксото ОЩ, което означава тиксото от щанда, е 10 пъти по-евтино. Това е необичайно и добре дошло събитие в здравеопазването, когато едно обикновено лечение е доказано за еднакво ефективно на една евтина, поносима и безопасна алтернативна терапия.
Но почакайте. Ако погледнете последния преглед на Кохрейн, който е златния стандарт на науката, основана на научни доказателства, те признават, че криотерапията не е толкова удобна, по-болезнена е и е по-скъпа. Но докато в предишния преглед те наистина се развълнуваха от ефективността на тиксото, в две последващи проучвания тиксото изглежда напълно се провалило. И така, трябва ли да се откажем от тиксото за лечение на брадавици или има друга страна на историята? Ще разберем във вълнуващото заключение в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-you-really-remove-warts-with-duct-tape
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев