Как биха могли горските плодове да подобрят здравето на човек, здравословното остаряване и качеството на живота? Може би заради техните противовъзпалителни ефекти, тъй като възпалението може да бъде основен допринасящ фактор за развитието, прогресията и усложненията на редица хронични заболявания. По-големият прием на антоцианини – ярко оцветените пигменти в горските плодове – е свързан с противовъзпалителни ефекти, което може да бъде ключов компонент за свързаното с тях намаляване на риска от хронични болести. Но всичко това са просто асоциации. Не можете да докажете причинно-следствена връзка докато… не направите проучване.
Едно двойно тайно, рандомизирано проучване с плацебо контролна група установило, че смутита от боровинки могат да изключат гените, отговарящи за възпалението. (Това измерва експресията на про-възпалителни гени при бели кръвни клетки, взети от отделни хора преди и след шест седмици прием на плацебо смутита без боровинки.) Те се влошили с времето. Шест седмици по-късно се появяват повече възпалителни химикали, докато групата с боровинките започва на същото ниво в първата седмица, но шест седмици с боровинки всеки ден довели до намаляване на експресията на възпалителните гени.
В допълнение към отслабване на възпалението, те показват и че консумацията на боровинки успяла значително да намали нивата на свободните радикали в кръвта: никаква промяна в плацебо групата, но след шест седмици прием на смути с боровинки, количеството свободни радикали в кръвта било намалено наполовина. Добре, но дали цялата тази антиоксидантна и противовъзпалителна сила всъщност означава клинични ползи? Например, какъв е ефектът от консумацията на боровинки за възстановяване след мускулно увреждане, причинено от прекомерно вдигане на тежести?
Едно рандомизирано кръстосано проучване: смути с боровинки или плацебо смути със същото количество антиоксиданти 5 и 10 часа преди, и след това 12 и 36 часа след увреждане на мускулите, причинено от прекомерни упражнения. Смутитата съдържат около чаша и половина замразени боровинки, един банан или ябълков сок, а другият вид е без боровинките, но има декстроза и витамин С, добавени, за да има еднакво количество калории и антиоксидантна сила. Въпреки това боровинките подействали по-добре за изчистване на свободните радикали. Ето го оксидативния стрес без боровинки – повишава се и си остава висок – но с боровинките се понижава. Да, но това, което ни интересува, е възстановяването на мускулната сила, така че можете директно да се върнете обратно към тренировката. Същият спад на пиковия момент 12 часа по-късно, но един ден по-късно, значително по-бързо възстановяване на мускулната сила, което показва, че приемът на боровинки може да ускори възстановяването; нещо, което може да бъде особено важно за спортистите, които се състезават в последователни дни.
Това е добре, но какво ще кажете за използването на боровинки за лечение на възпалителни заболявания като артрит? Да, те могат да имат защитно действие срещу артрит при плъхове, значително намаляване на „обема на лапата“ (колко подута става лапата, когато я инжектирате с някакъв възпаляващ дразнител), но никога не е имало проучване за боровинките и артрита при хората… до сега.
Помните ли това невероятно проучване, при което ягодите сами по себе си успели да спрат развитието на предраковите лезии? Ягодите започнали драстично да намаляват работата на про-възпалителните гени. Ако давате ягоди на диабетици в продължение на шест седмици, не само диабетът се подобрява, но и нивата на C-реактивния протеин, показател за системно възпаление, намалява с 18%. Дори само едно хранене може да помогне. Ако накарате хората да изядат една голяма нездравословна закуска, нивата на показателите на възпалението ще се покачат през следващите шест часа, но ще е по-малко, ако добавите само пет големи ягоди към храната.
И така, могат ли ягодите да подобрят болката и възпалението при потвърден остеоартрит на коляното? Не е честно, че заглавието разваля изненадата. Но да, пациентите с остеоартрит, които получавали около половин килограм ягоди на ден за 12 седмици и да, определени показатели на възпалението намалели при прием на ягоди, но наистина ли хората се почувствали по-добре? Значително намаляване на постоянната болка, периодичната болка и общата болка. Първото клинично проучване върху ефектите на горските плодове при човешки артрит установява, че обикновена интервенция в храненето, добавянето на боровинки към храната на човек, може да има значително влияние върху болката, възпалението и като цяло качеството на живот при затлъстели възрастни с остеоартрит.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/berries-for-inflammation-and-osteoarthritis-treatment
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев