„Корпорациите са законово задължени да максимизират печалбите на акционерите и затова трябва да се противопоставят на политиките за здравеопазването, които могат да застрашат печалбите им.“ Просто така е създадена системата. „Еднозначните, дългогодишни доказателства показват, че за да се постигне това, различните индустрии с продукти, които могат да увредят здравето, работят систематични, за да подкопаят научния процес.“
Да вземем например сладкарската индустрия. Вътрешните документи показват, че те са притеснени, че застъпниците за здравословното хранене стават активна заплаха за индустрията. Захарта е под атака „и много от бедните нещастни хора поглъщат дезинформацията, излъчвана от пропагандистите.“ Какво казват книги като „Чисто, бяло и смъртоносно“ на Юдкин? „Цялата пропаганда има такъв ефект, че захарта става несъществена за храненето.“ Не! (Ох) Как смеят да казват, че захарта не е важна храна. След това ще кажат, че това изобщо не е храна. И това беше линията на захарната индустрия: захарта е евтина и безопасна храна и това идва от основателя и председателя на отдела по хранене на Харвард, Фредрик Стеър, който отдавна е известен като нутрициониста на Харвард, който подкрепя захарта.
Не само, че захарната индустрия се опитва да повлияе посоката на стоматологичните изследвания, но също и изследванията върху сърдечно-съдовите заболявания, плащайки на Стеър и колегите му да напишат този преглед, за да помогнат да се омаловажи риска от захарта. Сега, за да бъдем честни, това е било пет години преди дори да осъзнаем, че триглицеридите са също независим рисков фактор, отделен от холестерола. Основната причина, поради която вниманието остава фокусирано върху наситените мазнини, не се дължи на мощта на захарната индустрия; просто няма достатъчни данни, които да подкрепят това твърдение.
Всъщност, още по-мощните месни и млечни индустрии обичам посланието против захарта. Кой мислите, че е спонсорирал Юдкин? Всъщност, на първа страница на „Чиста, бяла и смъртоносна“ той благодари на всички хранителни и фармацевтични компании, които са му предоставили такава постоянна щедра подкрепа. Кой е платил за турнето на Юдкин? Индустрията за производство на яйца, разбира се, за да се опита да отнеме част от напрежението върху холестерола.
Хегстед, един от съавторите на финансирания преглед, не е точно индустриална мажоретка. Той препоръчва на хората да намалят всички неща, които носят риск: по-малко месо, по-малко наситени мазнини, по-малко холестерол и по-малко захар, по-малко сол. Не е захарната индустрия, която го уволнява за това, че говори истината за властта; индустрията за говеждо месо го прави.
Захарната промишленост успява да прикрие своето финансиране, защото медицинският журнал Нова Англия не изисква разкритие конфликтите на интереси още 17 години след този случай. Тези оклеветяващи изследователи предлагат „политиците да обмислят отдаването на по-малко значение на изследвания, финансирани от хранителната индустрия.“ Но защо изобщо хранителната индустрия финансира проучвания? Когато става дума за корпоративната манипулация на изследванията, в крайна сметка конфликтът на интереси не трябва само да бъде разкриван и управляван, но в идеалния случай и елиминиран.
Нещата може и да не се променят докато изследователите на здравеопазването не започнат да отказват да вземат пари от индустрията за нездравословна храна, точка. Тя работи за тютюна. Много престижни медицински и обществени здравни институции са създали забрани за финансиране на тютюневата индустрия.
Но чакайте малко, не могат ли учените да останат обективни и безпристрастни дори при наличието на всичките тези пари? Очевидно не, тъй като е доказано, че научните изследвания, финансирани от индустрията, имат 88 пъти по-голяма вероятност да произведат резултати в полза на този, който ги е финансирал. Какво, мислите ли, че корпорациите са в бизнеса просто да раздават пари безплатно?
Класическият пример е Американската академия по детска стоматология, която е получила финансиране от Кока Кола за 1 милион долара. Преди субсидията тяхната официална позиция е, че „честата консумация на [захарни напитки] може да бъде значителен фактор в… появата и развитието на зъбни кариеси,“ което – след субсидията – се променя на „научните доказателства определено не са ясни по отношение на точната роля на безалкохолните напитки.“ Както се изразява проекта за цялостност в науката на CSPI, „Каква разлика могат да направят един милион долара!“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/sugar-industry-attempts-to-manipulate-the-science
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев