Над половината от случаите на Алцхаймер могат да се дължат само на тези 7 рискови фактора, и това не включва диетата, просто защото има толкова много фактори, свързани с храненето, че тук не могли да ги впишат в модела си, но признават, че храненето може да е още един важен рисков фактор за болестта на Алцхаймер. По-специално, има все повече доказателства, че хранителните модели, като средиземноморската диета, са свързани с по-нисък риск от Алцхаймер, както и по-бавен когнитивен спад. Но кои съставки на средиземноморската диета са отговорни за това?
Традиционната средиземноморска диета е диета с висока консумация на зеленчуци, боб, плодове и ядки и ниска консумация на месо и млечни продукти. Когато се опитали да премахнат защитните компоненти, консумацията на риба не установила никакви ползи, нито пък умерената консумация на алкохол. Двете критични неща изглежда са консумацията на зеленчуци и съотношението между ненаситените и наситените мазнини, по същество от растителни мазнини до животински мазнини.
В проучвания от 11 страни консумацията на мазнини изглежда е най-тясно свързана с разпространението на Алцхаймер, като най-нисък прием на мазнини и най-малко случаи на Алцхаймер има в Китай, а най-високите нива на прием на мазнини и най-много случаи на Алцхаймер има в САЩ. Но това обединява всички мазнини.
Изследователите от Харвард проучили връзката между основните видове мазнини и когнитивните промени в продължение на 4 години сред 6000 здрави възрастни жени, и установили, че по-високият прием на наситени мазнини е свързан с по-лоша траектория на познание и памет. Жените с най-висок прием на наситени мазнини имали 60 до 70% по-големи шансове за най-лоши промени на мозъчната функция. Степента на когнитивна промяна, свързана с консумацията на наситени мазнини е равна на около 6 години остаряване, което означава, че жените с най-нисък прием на наситени мазнини имат мозъчната функция на жени, които са с 6 години по-млади от тях.
Ами ако вече имате Алцхаймер? Преди това тази група от изследователи от университета в Колумбия съобщава, че храненето в средиземноморски стил е свързано с по-нисък риск от Алцхаймер, но дали Средиземноморската диета – или която и да е друга диета в тази връзка – са свързани с последващия ход на заболяването и резултатите, все още трябва да се проучи… …до сега.
Учените открили, че придържането към средиземноморската диета може да повлияе не само риска от развитие на Алцхаймер, но и също последващия ход на заболяването: По-стриктното следване на средиземноморската диета е свързано с по-ниска смъртност. И колкото повече хората се придържат към по-здравословно хранене, толкова по-дълго живеят. В рамките на 5 години само 20% от хората с по-стриктно следване на диетата починали, като е имало два пъти повече смъртни случаи в групата със средно придържане, а в групата със слабо придържане към диетата, в рамките на 5 години, повече от половината били мъртви, а след 10 години 90% вече си били отишли, 80% във втората и по-малко от половината в първата. И до края на проучването, единствените все още живи хора, били тези с по-стриктно придържане към по-здравословното хранене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preventing-alzheimers-disease-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев