Общата повърхност на нашите черва може би е около 279 кв.м., като се вземат предвид всички малки сгъвки, по-големи от един тенис корт, но все пак само един-единствен слой клетки разделя вътрешностите ни от външния хаос. Основното гориво, което поддържа този много важен клетъчен слой жив, е една късоверижна мастна киселина, наречена бутират, който нашите полезни бактерии създават от фибрите, с които се храним. Ние храним полезните си бактерии в червата и те ни отвръщат със същото. Те вземат пребиотиците, които ние приемаме, каквито са фибрите, и в замяна осигуряват жизненоважен източник на гориво, който подхранва клетките на дебелото черво, прототипен пример на вида симбиоза между нас и нашата чревна флора.
Колко важни са тези съставки, които полезните ни бактерии извличат от фибрите? Има едно състояние, известно като диверсионен колит, което често се развива в сегменти от дебелото черво или ректума след хирургично отклоняване на фекалния поток, което означава, че ако пропуснете сегмент от червата, като например с илеостомия, така че храната вече да не минава през тази секция, става възпаление и може да започне кървене, разрушаване, затваряне. Колко често се случва това? До 100% от случаите – но възпалението равномерно изчезва след като го прикрепите отново към фекалния поток.
Не знаехме от какво се причинява – може би някакъв вид бактериален свръх-растеж или лоши бактерии? Или пък дефицит на хранителни вещества на лигавицата на дебелото черво, дължащ се на липсата на фибри, нужни за създаване на късоверижни мастни киселини? Не знаехме до появата на това проучване, където излекуват възпалението чрез къпане на лигавицата в онова, от което толкова отчаяно тя се нуждае. Тежкото възпаление изчезва само за няколко седмици. Ние храним полезните си бактерии в червата си и те ни хранят обратно.
Има смисъл в това да имаме полезни бактерии в червата си, които ни хранят, опитват се да ни поддържат здрави. Тук много добре са го казали. Топло е, влажно е и храната просто магически идва по тръбата, но ако умрем, те ще изгубят всичко това. Ако ние умрем, те умират, така че е техният най-добър еволюционен интерес да поддържат дебелото черво щастливо.
Но има и лоши бактерии също, като холера, която причинява диария. Те имат различна стратегия. Колкото по-болни могат да ни направят, колкото по-експресивна е диарията, толкова по-добри са техните шансове за разпространение към други хора и в други дебели черва. Те не се интересуват от това дали ще умрем, защото не възнамеряват да потънат с кораба.
И така, как тялото поддържа полезните ни бактерии, докато се опитва да се отърве от лошите бактерии? Помислете за това. Имаме буквално трилиони бактерии в червата си и така нашата имунна система трябва постоянно да поддържа баланс между толерантност към полезните бактерии, докато атакува лошите бактерии. Ако объркаме този фин баланс и започнем да атакуваме безвредните бактерии, това може да доведе до възпалително заболяване на червата, при което сме в режим на постоянна червена светлина за атака. Механизмите, чрез които имунната система поддържа този критичен баланс, остават до голяма степен неопределени до сега.
Ако се замислите, трябва да има начин, по който полезните ни бактерии да сигнализират на имунната ни система, че те са добрите. И този сигнал е бутиратът. Бутиратът потиска възпалителната реакция, казва на нашата имунна система да се оттегли. Така бутиратът може да се държи като микробен сигнал, който информира нашата имунна система, че относителните нива на полезните бактерии са в рамките на желаните граници. Бутиратът успокоява имунната система, казвайки й, че всъщност всичко е наред; имаш от добрите момчета на борда, което в крайна сметка прави чревната имунна система с хипореакция, което означава приспособяваща се към полезните бактерии. Но при липсата на успокояващия ефект на бутирата, нашата имунна система се завръща в пълна сила, атакувайки бактериите в червата ни, защото очевидно не са правилните, след като нивата на бутират са толкова ниски.
И така, ние сме еволюирали, за да имаме бутирата, който да потиска реакцията на нашата имунна система, така че, в случай че полезните ни бактерии някога бъдат унищожени и лошите бактерии превземат червата, имунната ни система ще може да усети това, ще избухне, за да унищожи нашествениците, и ще продължава да бушува докато не останат само полезни бактерии, произвеждащи бутират, за да възстановят отново имунната система. Добре, ето го най-важния елемент. Ето защо всичко това е толкова важно. Ами ако не си набавяме достатъчно фибри? Не забравяйте, че нашите полезни бактерии използват фибри, за да произвеждат бутират. Така че, ако не си набавяме достатъчно фибри, не можем да произвеждаме достатъчно бутират. Можем да имаме много полезни бактерии, но ако не ги храним с фибри, те няма да могат да произвеждат бутират. Забелязвайки такива ниски нива на бутират, нашето тяло погрешно мисли, че червата ни трябва да са пълни с лоши бактерии и реагира в съответствие с това. Тялото ни може да сбърка ниския прием на фибри с наличието на популация от лоши бактерии в червата ни. Тялото ни не знае какво е преработена храна. То е еволюирало в продължение на милиони години, получавайки огромни количества фибри. Дори по време на палеолита, 100 грама фибри на ден. Така че, при западните диети, бедни на фибри, яденето на бял хляб Wonderbread, когато тялото ни засече ниски нива на бутират в червата ни, то не си мисли за ниски нива на фибри – що се отнася до тялото ни, няма такова нещо като ниски нива на фибри – то си мисли за лоши бактерии. Защото в продължение на милиони години ниските нива на бутират означават лоши бактерии, така че това е сигналът за тялото ни да започне възпалителна офанзива.
Така че това е една от причините, поради които фибрите могат да бъдат толкова противовъзпалителни, една от причините, поради които приемът на фибри е важен за оптимално здраве. Не хранителни добавки с фибри, а цели растителни храни. Фибри под формата на хранителна добавка, както е с Метамуцил, може и да не отразят резултатите, наблюдавани при хранене, което е естествено богато на фибри.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/prebiotics-tending-our-inner-garden
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев