И преди съм говорил за ролята, която месото може би играе в повишаването на риска от диабет, както и за потенциалната защитна роля на здравословните растителни храни. Но растителното хранене не само изглежда, че предпазва срещу диабет на първо място, но може и успешно да лекува заболяването по-добре от диетите за диабет, на които са обикновено пациентите се поставят, чрез контрол на теглото и холестерола.
Диетите на основа на цели растителни храни могат да доведат до значително намаляване на теглото без никакви ограничения върху размера на порциите или броя на калориите, защото растителните диети обикновено не са висококалорийни. Ето 100 калории броколи, домати, ягоди, сравнете това със 100 калории пиле, сирене или риба. Хората изглежда не могат да изяждат достатъчно, за да компенсират калорийния дефицит, ето защо отслабват докато ядат цели растителни храни.
И най-важното, действа. По-добре. Диетата на растителна основа победила конвенционалната диета на американската асоциация по диабет в рандомизирано сравнително клинично проучване с контролна група, без ограничаване на порции, без преброяване на калориите или въглехидратите. Преглед на всички проучвания, взети заедно, установява, че хората на растително хранене имат подобрено намаление на кръвната захар, телесното тегло и риска от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с хората на диета, която включва животински продукти.
И сърдечно-съдовият риск е това, от което умират най-много диабетици. По-вероятно е да получат инсулт, по-вероятно е да имат сърдечна недостатъчност. В действителност, диабетът е предложен като еквивалент на риска от коронарна болест на сърцето, което означава, че пациенти без история на коронарно заболяване имат еквивалентен риск като този на хората без диабет, но с потвърдено сърдечно заболяване.
Едно по-ново проучване използва една техника, която действително може да измери инсулиновата чувствителност. Подобрение и при двата вида диети през първите три месеца, но след това вегетарианската диета пристъпила напред. И вижте техните нива на LDL холестерол. Ето това виждаме, когато хората следват растително хранене; холестеролът се понижава толкова много, че действително може да спре развитието на атеросклерозата, да спре развитието на сърдечно-съдовото заболяване.
Знаем за благотворния ефект на вегетарианските диети за контрол на теглото, кръвната захар, холестерола, инсулиновата чувствителност и оксидативния стрес, в сравнение с конвенционалните диети за диабетици, но какво да кажем за качеството на живот? Как се чувствали хората, след като направят така драстична промяна в храненето си? В това рандомизирано контролирано проучване участниците били поставени или в група с растителна диета, или в контролна група. Зеленчуци, зърнени, бобови, плодове и ядки, като животинските продукти са ограничение до максимум една дневна порция нискомаслено кисело мляко, а контролната група била на официалната за диабет диета.
Качеството на живот се подобрило и при двете диети през първите няколко месеца, но в рамките на 6 месеца групата на растителна диета напреднала повече. Същото нещо и с резултатите при депресия. Намалява и в двете групи през първите три месеца, но започва да се завръща в контролната група.
Заключението е, че по-стриктната растителна диета довела до по-голямо подобрение в качеството на живот и настроението. Пациентите, които консумират вегетарианска диета, също така се почувствали по-малко ограничени от онези, консумиращи конвенционалната диета. Хората действително чувствали, че конвенционалната диета за диабет е по-ограничаваща от растителната диета. Ограниченията намаляват с вегетарианската диета, което означава, че за хората, които ядат вегетарианска храна, има по-малка вероятност да им липсва нещо. И хората от групата на вегетарианската диета обикновено се чувствали по-малко гладни, всичко това помага за устойчивостта им в дългосрочен план, което, разбира се, е от решаващо значение за промяна на диетата. И така, не само че растителната диета изглежда работи по-добре, но е и по-лесно човек да се придържа към нея. И с подобрение на настроението пациентите могат да проявят и желани подобрения не само във физически аспект, но и в психически.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-diets-for-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев