Обяснихме как клетъчните телефони могат да повлияят функцията на мозъка и как както клетъчните телефони, така и безжичния интернет може да повлияе върху мъжката плодовитост, но какво да кажем за ефекта на безжичния интернет върху функцията на мозъка?
Възможното съществуване на когнитивни ефекти от този вид радиочестотни енергии е една от най-разпалените дискусии във вечно разпалваните въпроси дали излагането има някакви последици за здравето изобщо.
Безжичният интернет е наречен неконтролируем глобален експеримент върху здравето на човечеството. Ефектите от радиочестотните полета придобиват нова спешност след като Световната здравна организация официално обяви, че радиацията от клетъчните телефони е възможен канцероген за хората въз основа на риска от тумор в мозъка. Но тяхното решение няма пряко отношение към възможните ефекти за здравето от безжичния интернет, тъй като двата вида излагане са доста различни. Може да усвоим 100 пъти по-малко радиация при типично излагане на влиянието на на безжичния интернет в сравнение с клетъчните телефони, но няма как да знаем дали има някакви последствия, докато не направим проучване.
Може ли безжичният интернет да повлияе върху функцията на мозъка? Към днешна дата са публикувани повече от 100 проучвания върху ефектите от този вид емисии върху човешките мозъчни вълни, измерени чрез ЕЕГ (електроенцефалография). Въпреки че резултатите са смесени, сравнително последователна е констатацията, че дори кратко излагане към главата може да доведе до малки, но статистически значими промени в ЕЕГ-то на хора, които са в покой и спят. Този ефект е признат от повечето здравни агенции, но въпросът е както да правим с тази информация? Например, един преглед, спонсориран от Европейски управителен орган, стига до заключението, че значението на такива малки промени остава неясно и дори не знаем как се е случило това изобщо. Някои предполагат, че това е артефакт на теста и че ЕЕГ жиците могат да действат като антени, които носят вълните право до мозъка, което всъщност допринася към промените, за които този уред е създаден да измерва.
Така или иначе, не се виждат този вид неврокогнитивни ефекти с излагането на влиянието на безжичния интернет, каквито виждаме при клетъчните телефони. Например, не са открити никакви измерими ефекти върху времето за реакция или продължителното внимание. Сега, тук са тествали безжичен интернет 2,4 гигахерца, но ако не друго, бихме очаквали дори още по-ниски нива на излагане от по-новите 5-гигахерцови видове безжичен интернет, поради по-малката дълбочина на проникване.
Въпреки че по-точно, един човек, който прекарва часове наред всеки ден, залепен за смартфон или таблет, може доста добре да изпита всякакви видове неврокогнитивни ефекти, но заради използването на това устройство, не заради радиацията.
Интересно е, че има много литература за последиците за здравето от тези нови технологии за младите хора, но навсякъде става дума за съдържанието. Например, никога до сега в историята такъв сексуално явен материал не е бил безразборно достъпен за младите хора и трябва да се запитаме като общество какъв ефект може да има това? Момичетата и момчетата са изложени на „колосално“ количество дигитални медии на смартфоните си, което прави достъпа до порнографски материали твърде лесен, евтин и анонимен.
След като вече не са ограничени до домовете и стаите си, младите хора могат да гледат порнография в училище, навън, само с едно натискане на бутона, а изследователите едва сега започват да каталогизират ефектите, които това може да има върху отношението и поведението на младите хора.
Повечето студенти днес съобщават, че са гледали онлайн порнография като непълнолетни, преди да навършат 18 години. От 1500 запитани момчета в гимназиална възраст, по-голямата част признава, че има достъп до порно в интернет, почти един на всеки трима прекарва там повече от един час всеки път. Какво научава от това следващото поколение мъже?
Изследователите седнали и се запознали със съдържанието на 400 видеа от основните порно сайтове в интернет и повече от една трета от видеоклиповете показват действия на физическо насилие срещу жени, като задавяне или задушаване. Да, но дали гледането на такъв материал води до сексуално агресивно поведение? 1500 деца между 10- и 15-годишна възраст били проследени в продължение на години, за да се види дали има връзка между умишленото гледане на такъв материал и по-късното сексуално агресивно поведение, като сексуалното насилие. Те установяват, че гледането на порно с насилие с времето предизвиква почти 6 пъти по-голяма вероятност за самооценена сексуална агресия. Въпросът, разбира се, е кое е първото? Основна трудност при тълкуването на този вид изследвания е това, че тийнейджърите, предразположени към подобно поведение, разбира се, са тези, които могат да бъдат привлечени към този материал първоначално, така че не може да се установи никаква причинно-следствена връзка. Всичко, което можем да направим като родители, е да наблюдаваме отблизо какво правят децата ни по най-добрия възможен начин.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-wi-fi-radiation-affect-brain-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев