„Сънят е от решаващо значение за развитието на физически и психологически здрави деца,“ но редица фактори се наблюдават, които нарушават пълноценния сън, включително употребата на електронни устройства. Тези дни повечето деца и почти всички юноши имат поне едно такова устройство в помещението, в което спят, като при повечето случаи то е използвано преди лягане. И такава употреба е свързана с неадекватно количество и качество на съня, което води до прекомерна сънливост през деня. Има призиви за свеждане до минимум достъпа до такива устройства преди лягане. Но чакайте малко, не толкова бързо. Кое е първо, употребата на електронни устройства или проблемите със съня? Дали те имат проблеми със съня, защото стоят на телефона си или стоят на телефона си, защото не могат да заспят?
По-голямата употреба на електронни устройства е последователно свързана с всякакъв вид проблеми със съня. Дали това е така, защото хората са толкова вглъбени, че отлагат времето си за лягане за по-късно? Или това така възбужда сетивата им, че след това не могат да заспят? При студентите, които са на възраст за колеж, може причината да е обратното: липсата на сън води до стоенето пред екрана, вместо просто да се взират в тавана, макар че в ранна детска възраст може да има по малко и от двете. Как може времето, прекарано пред екрана, да пречи на съня?
То може не само да отложи съня и да оказва свръхстимулация. „Светлината, излъчвана от устройствата, може да повлияе на циркадния ритъм“ чрез намеса в производството на мелатонин, хормонът на съня, който започва да се покачва веднага щом слънцето залезе. Но ако поставите екран пред лицето на някой човек вечер, това може да обърка мозъка му. Разбира се, ако седите и си проверявате имейлите с включена светлина, вие вече сте изложени на прекалено много и малкото допълнително от екрана може и да окаже съществена разлика. Но ако седите в тъмното и трябва да изпратите този окончателен текст или нещо такова, ако настроите светлината на екрана да свети жълто, това би могло да помогне.
А какво да кажем за радиацията от мобилни телефони? Може ли поставянето на телефона на нощното шкафче някак да повлияе на съня? Има един ензим, наречен ß-trace protein, който произвежда неврохормона в мозъка, който стимулира съня, а изследователите установили, че хората с по-голямо дългосрочно излагане на влиянието на клетъчни или безжични телефони са склонни да имат по-ниски нива на този ензим в кръвта. Така че идеята е, че емисиите могат да повлияят освобождаването от тъканите около мозъка, особено тези, които се намират точно под черепа, най-близо до телефона. Така че има един възможен механизъм, ако мобилните телефони действително влияят върху съня, но просто няма как да знаем докато… не направим проучване.
Участниците в проучването били изложени на влиянието на мобилен телефон в продължение на 30 минути, в режим на говорене, слушане, готовност или изключване. Всички светлини и високоговорители били изключени, използвана е изолация, за да не ги кара да усещат, че устройството се загрява или нещо подобно, така че участниците не знаели в коя група се намират. След контакта прибрали телефоните, изключили светлините и им казали да се опитат да заспят. Хората, изложени на влиянието на телефона, когато бил изключен, в режим на слушане или в режим на готовност, заспали след около 20 до 30 минути, но след като били изложени на същия телефон в режим на говорене, им отнело средно по около 50 минути да заспят.
Причината за значителната разлика между говоренето и слушането може да се дължи на факта, че стандартната SAR стойност, специфичната степен на абсорбация – колко енергия от мобилния телефон абсорбира тялото – е около девет пъти по-висока, когато говорите, отколкото когато просто слушате някой друг да говори.
Когато най-накрая заспите обаче, какви са ефектите от излагането на влиянието на мобилния телефон върху качеството на съня? Има около 20 проучвания, разделени наполовина по отношение на това дали излагането на влиянието на мобилни телефони е засегнало параметрите на съня, и то не всички по негативен начин. Това ми напомня на данни за мозъчната функция. Да, повишаване на възбудимостта в мозъчната кора – външния слой на мозъка – в отговор на излагането на влиянието на емисии от мобилни телефони, може да наруши съня, но тази повишена възбудимост може да означава по-бързо време за реакция.
По подобен начин, при съответните изследвани субекти, тези, изложени на активен мобилен телефон, показват значително повече Б сън. Но Б означава БДО (бързо движение на очите), така че те имали 4% повече време за сънища; така че това не е непременно нещо лошо.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-mobile-phones-affect-sleep
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев