Какви са ползите от средиземноморската диета? Публикувана е една анатомия на здравословните ефекти и единственият най-важен компонент според нея, е високата консумация на растителни храни. За разлика от тях, консумацията на риба и морска храна, единствените животински храни, които са част от средиземноморската диета, не изглежда да помагат.
Всъщност, ако погледнете четири от основните системи за оценка на качеството на храната, всички те са свързани с удължаване на живота, намаляване на случаите на сърдечно-съдови заболявания и смъртността от рак. Всички те имат само четири общи неща помежду си: повече плодове, повече зеленчуци, повече пълнозърнести и повече ядки и бобови. Всички те са изградени на основата на диета, богата на растителни храни, докато противоположните хранителни модели, богати на животински храни и бедни на растителни храни, (с други думи, западната диета) са свързани с по-високи рискове. Така че, трябва да оптимизираме хранителната среда за подпомагане на приема на пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и растителни протеини.
Това е едно от общите неща, които всички така наречени Сини зони имат помежду си, най-дълголетните популации, не само социална подкрепа и ангажираност, редовно движение, но и по отношение на храната, всички те центрират диетата си около растителни храни, като запазват месото предимно за специални случаи. И населението с може би най-дългата продължителност на живота в света, не яде изобщо никакво месо, калифорнийските вегетариански адвентисти.
И така, основните ползи от средиземноморската диета се дължат на всички тези цели растителни храни, ами ако се върнем назад към прочутото проучване PREDIMED и създадем про-вегетарианска система за оценяване? Знаем, че вегетарианците живеят по-дълго, но тъй като чистата вегетарианска диета може да не бъде лесно приета от много хора, може би ще бъде по-лесно да го преглътнем, ако просто кажем на хората да ядат повече растителни храни и по-малко животински храни. Но дали простото движение към спектъра на растенията всъщност ще даде възможност на хората да живеят по-дълго? Учените смятат този хранителен модел за „нежен подход“ към вегетарианството, смятайки, че ако подобри оцеляването, това ще бъде лесноразбираемо послание за промотиране на здравето – повече растителни храни, по-малко животински храни.
Така че, получавате точки за ядене на плодове, зеленчуци, ядки, зърнени, боб, зехтин и картофи, но получавате черни точки за всякакви животински мазнини, яйца, риба, млечни или всякакви видове месо и месни продукти. Разбира се, това означава, че получавате по-високи резултати, с повече чипс и пържени картофи. Ето защо предпочитам термина пълноценна растителна диета с цели храни, тъй като се определя от това, което ядем, а не от това, което не ядем. Когато преподавах в Корнел, имах студенти вегани, които очевидно живееха само на пържени картофи и бира; Веган не означава непременно здравословно. Но подействало ли? Независимо от разликата между здравословно и нездравословно, ако дадете точки на хората за всеки вид растителна храна, независимо дали преработена или не, и отнемете точки за всяка една консумация на животински продукти, хората с по-високи резултати дали ще живеят по-дълго? Да. Максималният про-вегетариански резултат е 60, но дори само отбелязването на 40 или повече е свързано с 40% спад в смъртността. Всъщност, има толкова малко случаи на смърт в най-високата категория на придържане към вегетарианска диета, че учените трябвало да слеят 2 по-горни категории за техния анализ. Това е доказателство, че простите съвети за увеличаване на консумацията на храни от растителен произход с намаляване на консумацията на храни от животински източници, дава предимство за оцеляване. Предимство с по-дълъг живот.
Умерените промени са реалистични, достъпни и постижими, защото голяма част от населението вече яде по този начин. Така че човек може да получи значителни ползи за оцеляването си без да има радикална промяна към изключителната консумация на растителни храни, по-плавен и лек подход, по-лесно въвеждане в обществената политика. Например, 41% спад в случаите на смъртност в САЩ би означавало спасяване на живота на стотици хиляди американци всяка година.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-flexitarians-live-longer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев