Гастроезофагеалната рефлуксна болест е едно от най-често срещаните заболявания на храносмилателния тракт. Двата най-типични симптоми са киселините и регургитацията на съдържанието на стомаха нагоре в гърлото. Но не е само парещата болка и киселия вкус в устата. Това причинява милиони посещения при лекаря всяка година, милиони хоспитализации. И най-опасното усложнение е рак.
Започвате с нормален хранопровод. И ако киселината продължава да се промъква, той се възпалява и можете да получите езофагит, който може да се превърне в хранопровод на Барет, който може да се превърне в рак, аденокарцином. За да предотвратим всичко това, трябва да предотвратим киселинния рефлукс на първо място.
През последните три десетилетия случаите на този вид рак в САЩ са се увеличили шест пъти, увеличение, което е по-голямо от това на меланом, рака на гърдата или на простатата. И това е защото киселинният рефлукс се разпространява. В САЩ имам 1 на всеки 4 души, който страда поне ежеседмично от киселини и/или от киселинна регургитация, в сравнение с около 5% в Азия, което предполага, че храненето може да играе роля.
Като цяло, високият прием на мазнини е свързан с повишен риск, докато храните с високо съдържание на фибри изглежда, че имат защитна роля. Причината, поради която приемът на мазнини може да е свързан със симптоми на ГЕРБ и ерозивен езофагит е, защото проучвания върху доброволци са показали, че когато консумираме мазнинни храни, сфинктерът в горната част на стомаха, който се предполага, че трябва да запази храната долу, както и киселината, се отпуска в присъствието на мазнини, и така, повече киселини могат да се промъкнат към хранопровода.
Например, ако имате доброволци, които ядат високо мазнинно ядене – наденицата на Макдоналдс и яйчният им Макмъфин, и ги сравним с нискомазнинната храна на Макдоналдс – горещите кейкове, има значително повече киселини, промъкнали се към хранопровода след хранене с високо съдържание на мазнини.
След това, по отношение на по-късните етапи, през последните 20 години, 45 проучвания са публикувани във връзка с хранопровода на Барет, рака на хранопровода и храненето. Като цяло е установено, че месото и високомазнинните храни изглежда увеличават риска от рак.
Въпреки че различните храни са свързани с рак на различни места. Червеното месо е повече свързано с рак на хранопровода, но пилешкото е повече свързано с рак в горната част на стомаха. Докато „алтернативите на месото“, като бобовите и ядките, са свързани със значително понижен риск от рак, в съответствие с предходните данни, защитен ефект на източниците на растителни протеини, както и плодовете, зеленчуците и антиоксидантите, но в цяла форма, а не под формата на хапче.
Тези, които приемат най-богатите на антиоксиданти храни, имат наполовина шансове за развитие на рак на хранопровода, докато практически няма намаление на риска сред употребяващите витаминни добавки, като витамин С или хапчета с витамин Е.
Най-защитните продукти може би са червено-оранжевите зеленчуци, тъмнозелените зеленолистни, сок от горски плодове, ябълките и цитрусите. Но може и да не са само растенията. Яденето на здравословна храна изтласква не толкова здравословните храни, така че може и да е комбинация от двете.
Въз основа на проучване на 3000 души, консумацията на невегетариански храни е независим предшестващ фактор на ГЕРБ, която в това проучване в Индия вероятно включва и яйца, които не се считат за вегетарианска храна.
Жълтъците изглежда увеличават този хормон, наречен холецистокинин, предизвикват това увеличение, което може прекалено да отпусне сфинктера, който отделя хранопровода от стомаха. Нивата на същия този хормон се увеличават от месото, което може и да обясни защо вегетарианството изглежда като защитен фактор за рефлуксен езофагит.
Изследователите установили, че хората, които ядат месо, има два пъти по-голям шанс за езофагеално възпаление, предизвикано от киселини. Ето защо вегетарианските диети могат да предложат защита, въпреки че не е сигурно отново дали това се дължи на липсата на месо в диетата или на повишената консумация на здравословни храни. Вегетарианското хранене се характеризира с по-голяма консумация на плодове и зеленчуци, съдържащи безброй фитохимикали, диетични фибри и антиоксиданти, в сравнение с всеядните, в допълнение към простото ограничаване на тяхната консумация от животински хранителни източници, които са склонни да бъдат по-мазни и след това могат да отпуснат този сфинктер и да влошат рефлукса.
Изводът: ГЕРБ е често срещана болест; тежестта му е огромна. Той често се повтаря и може да причини кървене и структури, да не говорим за смъртоносен рак. Основата на лечението са инхибиторите на протонната помпа, които изкарват милиарди долари. Харчим по четири милиарда долара само за Нексиум, три милиарда за Превацид, два милиарда за Протоникс, един милиард за Ацифекс. Но те могат да причинят недостиг на хранителни вещества, увеличават риска от пневмония, хранително натравяне и костни фрактури. Затова е важно да намерим коригируеми рискови фактори и да ги коригираме. Известните рискови фактори, които могат да бъдат коригирани, са неща като затлъстяване, пушене и консумация на алкохол, но не е имало проучвания върху яденето на месо в сравнение с неяденето на месо, но сега имаме друг фактор, който може да се поправи, за да се предотврати това заболяване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/diet-and-gerd-acid-reflux-heartburn
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев