През 1979 г. епидемия от уголемяване на гърдите била забелязана при децата в Италия. Заподозрени били пилешкото или телешкото месо, предвид факта, че естрогените могат да бъдат директно давани на селскостопанските животни, за да се ускори наддаване на теглото им. След този епизод Европа забрани употребата на анаболи, стимулиращи растежа в селското стопанство и забрани вноса на месо от САЩ от животни, инжектирани с лекарства като зеранол, продаван с името ралгро магнум.
Зеранолът е един от най-мощните известни разрушители на ендокринната система – 100 000 пъти по-естрогенен от пластмасовите химикали, Бисфенол А, например. А зеранолът представлява специален случай сред потенциалните разрушители на ендокринната система, защото за разлика от всички други естрогенни химикали „разрушаващи ендокринната система“, зеранолът присъства в човешката храна, защото умишлено се използва – всъщност той е предназначен да бъде мощен, постоянен естроген, докато естрогенните свойства на другите химикали са случайни.
И ако накапете кръв от една крава, която е приемала лекарството, върху човешки ракови клетки на гърдата в съд на Петри, можете да удвоите скоростта на растеж на рака. Ние обаче не пием кръв, но предварителните данни също показват, че мускулните екстракти, екстрактите от месо, също стимулират разпространението на раковите клетки на гърдата.
Освен това, зеранолът може да причини трансформацията от нормални клетки на гърдата в ракови клетки преди всичко останало. Кръвта, съдържаща зеранол от инжектирани говеда, е способна да трансформира нормалните човешки клетки от гърдите в ракови клетки в рамките на 21 дни.
Затлъстелите жени може да са изложени на по-голям риск от развитие на рак на гърдата, причинен от зеранол, тъй като те вече имат високи нива на лептин, хормон, произведен от мастни клетки, които сами по себе си могат да стимулират растежа на рак на гърдата. И излагането на зеранол може значително да повиши това действие за насърчаване на растежа. Този резултат също така предполага, че зеранолът може да бъде по-вреден за затлъстелите пациентки с рак на гърдата, отколкото за пациентките с нормално тегло по отношение на развитието на рак на гърдата.
Като заключение, понеже тези анаболни стимулатори на растежа в производството на месо са далеч най-мощните хормони, намерени в човешката храна, трябва наистина да изследваме хората, особено децата, преди и след ядене на това месо. Учудва ме, че това не е направено още. Докато не се случи, няма да имаме никаква идея каква заплаха могат да представляват, въпреки че фактът, че зеранолът е толкова мощен, колкото естрадиола – основния полов стероид при жените – и DES, трябва да ни притеснява. DES е друг синтетичен естроген, продавани на бременни жени – всички бременни жени до 1971 г., когато се доказва, че причинява вагинални ракови заболявания при дъщерите. Малцина обаче знаят, че също се използва и в месото.
При липсата на ефективна федерална регулация, месната индустрия използва стотици добавки за храна за животните с много малка или никаква заинтересованост относно канцерогенните и другите токсични ефекти на хранителни остатъци от тези добавки. Илюстративно, след десетилетия на заблуждаващи уверения за безопасността на DES и неговото използване като добавка във фуража, която подпомага растежа, Съединените щати най-накрая забраниха използването му преди около 40 години, след като за първи път е доказано, че е канцерогенен. Месната индустрия бързо превключи към други потенциално канцерогенни добавки, като заранола.
Когато момичетата започнали да умират от вагинален рак, месото, обработвано с DES, било впоследствие забранено в Европа. Въпреки това, заблуждаващите уверения, включително умишленото укриване на данните за остатъчните вещества, успяват да накара САЩ да отложат забраната на DES в доставките на месо за още на осем години.
Днес почти цялото американско население консумира без никакви предупредителни табели или информация, неизвестни и непредвидими количества хормонални остатъци в месните продукти през целия си живот. Ако всички хормонални и други канцерогенни фуражни добавки не бъдат забранени незабавно, най-малкото, което бихме могли да имаме, са изричните изисквания за поставяне на етикет за употреба и нивата на остатъчните хормони във всички месни продукти, включително млякото и яйцата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/zeranol-use-in-meat-and-breast-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев