Фталатите са химикали, разрушаващи хормоните и са свързани с редица неблагоприятни ефекти за здравето, като например нарушено развитие на бебето и детето, а при възрастните може да повлияят върху репродуктивното здраве при мъжете, ендометриоза при жените и са свързани с повишена абдоминална мастна тъкан и при двата пола. Предвид нарастващата база от данни, свързваща влиянието на фталатите с вредните резултати, важно е да разберем кои са основните източници на влияние.
Най-главният източник е храната, тъй като, ако вземете група хора и ги накарате да спрат да ядат за няколко дни, получавате значителен спад в количеството фталати, излизащи от урината. Човек може обаче да гладува само за определено време. За щастие можем да видим подобно намаление само чрез растителна диета за няколко дни, което ни дава представа за това къде се съдържат повечето фталати.
Най-високите нива са установени в месото, маслата и млечните продукти. Месото от домашни птици се оказва най-замърсено с някои от най-високите нива, които някога са били засичани, въпреки че има и географски изключения. Във Великобритания рибата се оказва по-вредна. И в Белгия, нищо не изглежда да надделява над месото от елен.
В САЩ, обаче, това са домашните птици. Откритието, че консумацията на яйца също е свързана значително с нивата на фталатите, предполага, че самите пилета може да са замърсени и причината не е само пластмасата, с която те се опаковат в магазина. Също може и да не е вярно за млечните продукти обаче.
Осъзнавайки, че тези химикали може да са вредни, изследователите в Сиатъл взели 10 семейства и ги разделили, като едни приемали вместо млечни продукти пресни био храни без опаковка, нищо, което да е докосвало пластмаса, био мляко, налято в чаша. Дори и касетките, в които се носела храната, били от дърво, вместо от пластмаса. Това било така нареченото проучване с гладуване, за да се види каква роля ще играе елиминирането на преработените храни върху понижаване на нивата на фталатите, защото не всеки иска да премине на растителна диета или да спре да яде напълно.
Ето от къде започнали семействата преди да променят диетата си. И ето къде завършили, една седмица след експеримента, когато са се върнали на основната си диета. Въпросът е какво се е случило в средата? Яденето на свежа и био храна повишава нивата на техните фталати. Драматично и неочаквано увеличение при един от най-токсичните фталати. И не само с малко, 2000% увеличение. И така, тествали всички храни и една от подправките била извън графиката, както и млякото, защото повечето фталати очевидно не идват от кравата, те идват от тръбата.
Ако доите кравата с ръка, което дори амишите не правят вече, нивата на фталатите в млякото ще са ниски, но ако издоите същите крави с машина, млякото взима фталати от тръбата, и така окончателните нива може да зависят повече от тръбата, а не от това с какво са се хранили кравите.
За разлика от това, не сме сигурни от къде го получават пилетата. Това проучване било направено върху възрастни. Наскоро научихме от къде децата ни може би ги получават. Установява се почти едно и също нещо – най-вече месо, пилешко и риба. И отново, птиците изглеждат най-зле, докато консумацията на соя била свързана със значително по-ниски нива. Но за какво влияние говорим?
Изчислено е какво може да бъде обичайното излагане за кърмачета, тийнейджъри и жени. Как се сравнява това с настоящите препоръки? Референтната доза на Американската агенция за опазване на околната среда, което е като максималния приемлив праг, е 20, на базата на риска за черния дроб. Европа поставя максималния си дневен прием за тестикуларна токсичност на 50. Така че обичайната диета на бебето превишава нивото на безопасност на Американска агенция за опазване на околната среда, докато диета с високо съдържание на месо и млечни продукти е приблизително 4 пъти този праг. За юноши – диета с високо съдържание на месо и млечни продукти също надхвърля референтната доза на Американска агенция за опазване на околната среда.
Диети с висока консумация на месо и млечни продукти водят до двукратно увеличаване на влиянието. И всички диети от всички групи надхвърлят допустимите дневни дози, получени от Комисията за потребителски продукти и безопасност на САЩ за проблеми с производството на сперматозоиди, докато диети с висока консумация на месо и млечни продукти може да надвишават допустимия прием за риск също и от репродуктивни дефекти по рождение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-diet-best-lowers-phthalate-exposure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев