Налице е дългогодишен проблем сред горилите в зоологическите градини. Латинско име: горила, горила горила.
Проблемът е, че през цялото време те повръщат. Никога преди не сме виждали диви горили да повръщат, но за съжаление много от зоологическите градини го приеха като рутина. С какво ги хранят? Знаем, че това са големи и силни животни, ето защо се погрижили да им дават много протеини, извара, месо, яйца, мляко; докато една зоологическа градина в Германия не й хрумнала радикалната идея да се опитат да ги хранят с естествената за тях храна. А промяната след промените в храненето била поразителна. Искам да кажа, този беден приятел повръщал през по-голямата част от деня. И до третия ден, в който яли това, което би трябвало да ядат, той и останалите били чудотворно излекувани. Дори само премахването на млякото от диетата на горилата довело до значително подобрение. Исторически погледнато кравето мляко се е считало важен елемент в диетата на горилите в клетки, но се доказва, че премахването на млякото от диетата на горилата може да намали такива нежелани ефекти и може също да бъде стъпка към по-добро приближаване към тяхната естествена диета. Хранене на животното с мляко след като се е отбило вече? Даване на мляко на възрастно животно? Млякото е за бебета! И при това даване на млякото от едър рогат добитък на примат? Какво си мислят тези луди хора от зоологическата градина? В това няма никакъв смисъл!
Напомня ми за това забележително проучване. Осемдесет и едно деца с рефлукс, гастроезофагеална рефлуксна болест, дават им лекарства и две трети се подобряват, но 27 деца продължили да не се подобряват. И така, опитали се да премахнат краве млякото от диетата им и в рамките на един месец всички 27 били излекувани. Симптомите на киселинна регургитация, киселини или двете се появяват поне веднъж на седмица при 10-20% от хората в Западния свят. И при над 25% от всички бебета. Сега, нормално е бебетата да връщат мляко от време на време – не говорим за това. Всъщност ситуацията може да стане доста сериозна. До една четвърт от бебетата имат регургитация, която е достатъчно тежка, за да се налага на родителите им да потърсят лекарска помощ, а причината може би просто е непоносимостта към краве млякото.
Симптомите на алергия към белтъка на краве млякото се припокриват или могат да съществуват наред с или да усложняват гастроезофагеалната рефлуксна болест или рефлукса. Дори и да няма никаква официално установена алергия към млечните продукти, изглежда има някакъв вид „свръхчувствителност“ към кравето мляко сред много бебета и деца с тежък рефлукс.
Има много видове инвазивни тестове, които можете да направите, като например да напъхате pH проба в гърлото на бебето си, но вероятно най-практичният тест в рутинната педиатрична практика е просто да опитате диета с премахване на краве млякото за две до четири седмици при деца с рефлукс.
Златният стандарт е това, което се нарича протокол за премахване и повторно предизвикване, при който се вижда пълно потушаване на симптомите чрез стриктно елиминиране, последвано от повторна поява на симптомите след повторно захранване с белтъка на кравето мляко. И когато го направите, вземете 200 или повече бебета с диагноза рефлукс и след това не само ги поставете на диета без краве мляко, но и направете тест за предизвикване на реакцията. Осемдесет и пет от 204-те бебета с рефлукс са страдали всъщност от алергия към кравето мляко или поне свръхчувствителност или нещо такова.
Това, което мислим, че се случва, е, че нашата имунна система атакува говеждите белтъци като разбираемо чужди, предизвиквайки възпалителен отговор, което дразни нервите, покриващи храносмилателния ви тракт и това води до аномалии в ритмичните контракции на стомаха, което предизвиква регургитация. И тук не говорим само за бебета, хранени с адаптирано мляко. Алергията към кравето мляко може да се появи и при бебета, хранени изключително само с кърма, тъй като непокътнатите белтъци на кравето мляко могат да се секретират в кърмата. Ако майката пие мляко или яде яйца, това може да премине към бебето й. Протеините от кравето мляко и другите чужди протеини могат да преминат през човешката кърма. Затова кърмените бебета с регургитация и повръщане могат да се възползват от опита за премахване на краве млякото и яйцата от диетата на майката.
И наистина, сега това е консенсусната препоръка както на Северноамериканското, така и на Европейското общество за педиатрия, гастроентерология, хепатология и хранене. Всеки път, когато видим рефлукс, нека първо направим терапевтичен опит за хранене или без белтъка на кравето мляко, или за бебета, които са кърмени, диета с елиминиране на белтъка на кравето мляко за майките. И така, тогава можем потенциално да лекуваме причината без употребата на ненужни медикаменти и определено преди да започнете да обмисляте някаква антирефлуксна операция на бедното дете.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-reflux-in-babies-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев