Орторескията се определя като нездравословна мания към яденето на здравословна храна. Искате ли да знаете дали имате орторексия? „ORTO-15 е най-широко разпространеното средство за оценка, което прави проверка на орторексичните тенденции.“ Резултат от 40 или по-ниско се счита за най-добрия праг за диагноза орторексия. Има 15 въпроса, всеки от които отбелязва резултат от 1 до 4, така че може да завършите с резултат от 15 до 60, като резултатът под 40 обозначава, че имате орторексия. Така че отбелязването на 1 или 2 или дори понякога 3 върху отговорите означава, че може и да имате орторексия, ето защо по-ниските резултати са по-лоши. Добре, нека проверим. Първият въпрос: „Когато ядете, обръщате ли внимание на калориите от храната?“ Винаги, често, понякога или никога. Според теста най-здравословният отговор е Често, като орторексичните отговори са Винаги или Никога. Разбирам защо маниакалните притеснения за калориите би могло да означава проблем, но ако се храните достатъчно здравословно, с цели растителни храни, не е нужно да се притеснявате за броя калории или контрола на порциите. И най-здравословните храни – плодовете и зеленчуците – дори нямат етикети за хранителната стойност. Но очевидно, ако никога не проверявате в Гугъл калориите на всяка ябълка, която изяждате, може да имате проблем.
Когато ходите в хранителния магазин, чувствате ли се объркани? Предполага се, че най-здравословният отговор е Винаги. Винаги трябва да сте объркани и ако не сте объркани поне често, може да се наложи накрая да ви даваме лекарства.
Въпрос 3: През последните 3 месеца притеснявала ли ви е мисълта за храната? Предполагаемият здравословен отговор? Никога. Мисълта за това, което слагате в тялото си, не ви притеснява дори веднъж. Според теста би било по-здравословно, ако изборът ви на храна e „обусловено“ притеснение за здравето ви и разбира се вкусът трябва „винаги“ да бъде по-важен от качеството на храната ви. Искам да кажа, ако си мислите, че качеството на храната дори „понякога“ е по-важно, може да имате психично заболяване. А ако често сте готови да харчите повече пари, за да ядете по-здравословна храна? Лудост! Толкова ли сте заблудени, че си мислите, че консумацията на здравословни храни може да подобри външния ви вид? Моят фаворит обаче е въпрос 14: Мислите ли, че супермаркетите също така продават нездравословни храни? Шегувате се, нали? И после обичат да наказват хората, които живеят сами.
Ако резултатът ви е под 40, не сте сами. Използвайки този тест, около 50% от регистрираните диетолози в САЩ се предполага, че страдат от психично заболяване. Наличието на орторексия нервоза изглежда невъзможно високо. Смята се, че хората, болни от анорексия и булимия, са не повече от 2%, и затова е някак противно да се вярва че има някакво хранително разстройство, чиято честота е почти 90%. Нищо чудно, че DSM, официалният наръчник по диагностика на психиатрите, не включва орторексия като психиатрична диагноза – и вижте, те обичат да превръщат разни неща в психични заболявания. Последното издание може да превърне тръшкането на децата в психично разстройство, твърде много кафе или дори предменструалния синдром в психично заболяване, но все още не са стигнали до там с орторексията. Например, изследователите имат тенденцията да избират кои въпроси от Орто-15 да използват и измислят свои собствени изрязани резултати за диагностика, което води до тревожно погрешна употреба на инструмента Орто-15, който е предназначен за измерване на орторексията. Заключението е, че тестът Орто-15 вероятно не може да разграничи здравословното хранене от патологичното здравословно хранене, каквото и да означава това.
Сега, наскоро бяха въведени нови критерии. Като се има предвид невъзможно високите нива на разпространение, се поставя нов акцент върху здравословните проблеми, свързани с храненето, като недохранване или медицински усложнения, които по дефиниция допринасят за нездравословно хранене. Както този трагичен случай, при който един човек трябвало да живее с по няколко лъжици ориз и зеленчуци и накрая се оказал прикован на легло. Ако това е, което се нарича орторексия, добре, но човек се чуди дали това е било замъглено от някаква действителна психиатрична диагноза, като обсесивно-компулсивното разстройство.
И ако добавите към това тези странични критерии за здравето, то тогава разпространението намалява на по-малко от половината на 1%, което изглежда малко по-разумно. Интересното е, че хората, които са на веганско хранене, имат най-малко патологични резултати в извадката, въпреки че това може да отразява вероятността те да са по-малко сериозни относно здравословното хранене, посягайки към веганската поничка, а не към супата с леща.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-orthorexia-nervosa-test
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев