Защо алкохолиците развиват мъжки гърди и други типично женски черти? Знаем, че естрогените произвеждат женственост и черният ни дроб изчиства естрогените от тялото, така първоначалната теория е, че предизвиканото от алкохола увреждане на черния дроб води до задържане на излишния естроген. Проблемът се появил, когато измерили нивата на естроген, те не били повишени и дори и хората с цироза на черния дроб изглежда нормално изчистват естрогена от тялото си. И също така тестисите на хората започнали да се свиват дори преди развитието на сериозно заболяване на черния дроб.
Затова били разгледани алтернативни обяснения. Е, ако не се дължи на естрогени, произведени ендогенно, т.е. вътре в тялото, може би алкохолиците са изложени на екзогенни естрогенни вещества от хранителни източници, може би от фитоестрогените в растенията, от които се произвеждат алкохолните напитки.
Откритието, че растенията могат да съдържат хормонални съединения е направено през 1951 г. от двама австралийски химици, натоварени със задачата да открият причината за епидемията на безплодие при овцете, която опустошавала индустрията за производство на вълна на нацията им. Отнело им десет години, но най-накрая разбрали причината, едно вещество, което се съдържа в един сорт детелина, наречено генистеин – същия фитоестроген, който се съдържа в соята.
Онлайн можете да прочетете за страха от болестта на детелината на уеб сайтове, внасящи паника и страх, но ще забележите, че там никога не говорят за разликата в дозата. За да приемете толкова, колкото са приемали овцете, ще трябва да изпиете повече от хиляда кутии соево мляко на ден, 8000 соеви бургера или около 363 кг. тофу на ден.
Това не означава, че човек не може да прекали. В медицинската литература има два докладвани случая на феминизиращи ефекти, свързани с приема на между 14 и 20 порции соеви храни на ден. Но при разумни дози или дори значително по-високи от една или две порции на ден, които азиатците приемат, соевите фитоестрогени не оказват феминизиращи ефекти върху мъжете.
И така, през далечната 1951 г. разбрахме, че растителните компоненти могат да бъдат естрогенни. Двама немски изследователи осъзнаха, че може би затова жените, които се занимават с хмел, започват да имат менструация, и наистина, установена е естрогенна активност в хмела, който представлява горчивото вещество, използвано за правене на бира. Установени са следи от соеви фитоестрогени, но в толкова малки количества, че не би се очаквало бирата да има естрогенен ефект.
Но след това, пред 1999 г. един възможен фитоестроген наречен 8-пренилнарингенин, е открит в хмела – всъщност това е най-мощният фитоестроген, открит до ден-днешен, петдесет пъти по-мощен от генистеина в соята, очевидно обяснение за менструалните смущения в жените, работещи с хмел, в миналото. Сега, когато имаме машини, които да събират хмела, единственият начин на излагане на влиянието му, е чрез консумацията на бира, но нивата в бирата е установено, че са толкова ниски, че не би трябвало да представляват проблем.
Но след това, през 2001 г. едно изследване върху съдържаща хмел хранителна добавка за „увеличаване на гърдите“ даде основа на притеснението, че друг вид фитоестроген в хмела, наречен изоксантохумол, може да се трансформира биологично от нашия черен дроб в по-мощния 8-PN, 8-пренилнарингенин, което значително ще увеличи естрогенните ефекти на хмела. Но това е проучване, направено върху мишки.
За щастие едно проучване, използващо човешки естрогенни рецептори, не установява такава трансформация в черния дроб и така всичко изглежда добре до 2005 г. Вижте, черният дроб не е единственото място за трансформация вътре в човешкото тяло. Човешкото дебело черво съдържа трилиони микроорганизми с огромен метаболитен потенциал. То е като един цял отделен орган в тялото ни с метаболитна сила колкото на сто черни дробове. Така че нека ефективно да смесим малко бира с малко изпражнения и да видим какво ще стане.
И действително, постигнато е до 90% преобразуване. До тогава концентрацията на 8-PN в бирата се смяташе за твърде ниска, за да се отрази на човешкото здраве. Въпреки това, тези резултати показват, че дейността на чревната микробна общност може да увеличи до над 10 пъти концентрацията на излагането. Това може да обясни защо може да се открие 8-PN в урината на пиещите бира в продължение на дни, защото чревните им бактерии продължават да го изхвърлят. Очевидно е, че количеството чист 8-PN в бирата не е единственият източник на естрогенни ефекти, след като се има предвид това преобразуване.
Така че, преди едно десетилетие въпросът си оставаше дали пиенето на твърде много бира може да причини естрогенни ефекти и феминизира мъжете? Ще ви дам актуализацията след 10 години… в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-most-potent-phytoestrogen-is-in-beer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев