Има всякакви различни системи за оценяване на качеството на диетата. Любимата ми, заради своята простота, е индексът на фитохимикалите в храната: лъскаво име за една проста концепция. Това е просто процентът калории от цели растителни храни, тоест от 0 до 100. Диетата на средностатистическия американец отбелязва резултат 12. Дванадесет от сто; значи по скалата от едно от десет, нашето хранене отбелязва едно.
Можете да разделите хората въз основа на това какъв им е резултатът и да видите как колкото по-висок резултат имате, толкова по-добри ще са вашите метаболитни показатели по отношение на риска от диабет. Изглежда има такъв поетапен спад в инсулиновата резистентност и произвеждащата инсулин бета-клетъчна дисфункция докато ядете все повече и повече растителни храни. И групата с най-високите резултат отбелязва една 30, по-малко от една трета от храната им се състои от цели растителни храни, но това е по-добре от най-ниските резултати, които се припокриват със стандартната американска диета.
Нищо чудно, че диетите, които се въртят около растителни храни с голямо количество бобови – боб, грах, нахут и леща – пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена, и ниско или никакво съдържание на животински продукти, са особено ефективни за предотвратяване на диабет тип 2 и като малък бонус са свързани с много по-ниска честота на затлъстяване, хипертония, хиперлипидемия, сърдечно-съдова смъртност и рак. И не само предотвратяване на диабет тип 2, но и лечение. Един систематичен преглед и мета анализ показват, че консумацията на вегетарианска храна е свързана с подобрен контрол на кръвната захар, но колко точно?
Ето едно от най-новите проучвания. Ефектът от строго растителна диета с голямо съдържание на кафяв ориз – проведено е в Азия и се сравнява със стандартната диета при диабет с цел контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2: 12-седмично рандомизирано клинично проучване. За диетата за контрол на диабета се прави обмен на храни и се изчисляват специфичните калории и контрола на порциите, докато при растителната диета хората можели да ядат толкова, колкото поискат; това е една от ползите. Акцентът е върху качеството на храната, а не върху количеството и хората въпреки всичко наистина отслабнали повече. Но дори и след контролирането на по-голямата загуба на коремни мазнини в групата с растително хранене, те все пак спечелили. Разбира се, това работи единствено и само, ако наистина го правите, но тези, които малко или много се придържали до по-здравословната диета, намалили нивата си на A1c с 0,9%, което именно се получава и при приема на водещото лекарство за диабет, но разбира, в този случай имаме само хубави странични ефекти.
Да, но дали би подействало и при население от Третия свят? Влиянието на помощната програма с растително хранене за облекчаване на симптомите на диабет тип 2 в Сан Бернадино, най-бедния град в Калифорния. Рандомизирано контролирано проучване, но не върху самата диета на растителна основа, както подсказва заглавието, а само като образователна програма, която информира хората за ползите от растителното хранене при диабет, а после всичко зависи от тях. И все пак те получили значително подобрение на контрола на кръвната захар. Ето цифрите. В контролната група се подобрили малко, а в групата с инструкции и помощ за растително хранене се подобрили много повече.
И растителните диети не са ефективни само за превенция и лечение на диабета, но и също така за неговите усложнения. Вижте това. Едно от най-опустошителните усложнения при диабета, е бъбречната недостатъчност. Това показва намаляване на бъбречната функция при осем диабетици за една или две години преди да променят храненето си. Всички те показали такова постоянно и неумолимо скорострелно влошаване до пълна бъбречна недостатъчност и диализа. Но след това преминали на специална веган диета с добавки и влошаването на бъбречната им функция спряло. Представете си, ако бяха сменили диетата преди една-две години!
Повечето диабетици не свършват с диализа обаче, защото умират преди това. Сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за преждевременна смърт сред диабетиците; ето защо растителните диети са перфектни. Има общ научен консенсус, че елементите на пълноценното растително хранене с цели храни – бобови, пълнозърнести, плодове, зеленчуци и ядки с ограничен или никакъв прием на преработени храни и животински продукти – са много полезни за предотвратяването и лечението на диабет тип 2. Също толкова важно е, че растителното хранене е отправено към по-голямата картина като едновременно с това лекува сърдечно-съдовите заболявания, нашият убиец номер 1, заедно със затлъстяването, високото кръвно налягане, понижаването на възпалението и така можем да добавим в микса и рака, нашия убиец номер 2. Заключението е, че случаят с използването на растителното хранене за намаляване на тежестта на диабета и подобряване на общото здраве никога не е имал по-силни аргументи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев