Ако поставите хората на диета с ниско съдържание на сол, което означава набавяне на два пъти повече натрий, отколкото се нуждаят, в сравнение с обичайното хранене със сол, при което те получава пет пъти повече, ще получите значително подобрение на артериалната функция. Колкото по-малка е консумацията на сол, толкова по-добре ще е артериалната функция; което предполага предпазен ефект за сърцето отвъд само понижаването на кръвното налягане.
Сега, това е след намаляване на приема на сол при хората с около една чаена лъжичка на ден в продължение на две седмици. Ами ако намалим приема на сол на около половин чаена лъжичка на ден? Пак получавате значително подобрение на артериалната функция и това се случва само за два дни след намаляване на приема на сол. Или дори след едно-единствено ядене.
Една порция, богата на сол, което означава просто типичното количество сол, консумирано с обичайната храна, може значително да потисне артериалната функция в рамките на 30 минути. Ето какво се случва 30, 60, 90, 120 минути след порция храна само с щипка сол в нея. Ето какво се случва след същата порция храна, но с една четвърт чаена лъжичка сол в нея. Значително потискане на артериалната функция. Сега това е в допълнение към драстичното увеличение на кръвното налягане от солта или е поради драстичното увеличение на кръвното налягане?
Ако вземете хора с нормално кръвно налягане и им дадете една купа със супа, съдържаща толкова сол, колкото една обичайна порция храна, кръвното им налягане ще се повиши през следващите три часа, в сравнение със същата супа, но без добавена сол. Сега, това не се случва на всеки; това е просто средностатистическата реакция.
Някои хора са устойчиви на ефектите на солта върху кръвното им налягане. Ами ако повторите експериментът с артериалната функция върху тях? За съжаление заглавието разваля напрежението и го издава. Както можете да видите, дори и при хората, чието кръвно налягане не реагира на приема на сол, те все пак страдат от значително потискане на артериалната им функция. Така че дори и независимо от всички ефекти върху кръвното налягане, солта наранява нашите артерии и тази вреда започва минути, след като навлезе в устата ни за нашите основни артерии и дори и за най-малките ни кръвоносни съдове.
Чрез използването на нещо, наречено лазерна доплерова флоуметрия, можете да измерите кръвопотока в малките кръвоносни съдове на кожата ни. Ето притока на кръв в изходно състояние. Сега, за да накарат кръвоносните съдове да се отворят, затоплили кожата. Причината, поради която можем да порозовеем, когато влезем в гореща вана, е, че кръвоносните ни съдове в кожата се отварят. И това е, което се случва. Голямо увеличаване на притока на кръв при затопляне. Но това при на диета с ниско съдържание на сол.
Диета с високо съдържание на сол започва по същия начин в началото, но след същото затопляне има значително по-малко кръвопоток. Артериите просто не изглежда да се отварят толкова добре при диета с високо съдържание на сол, освен ако… не инжектирате витамин С върху кожата им. Това изглежда обръща предизвиканото от солта потискане на функцията на кръвоносните съдове.
И така, ако един антиоксидант потиска ефекта на солта, тогата начинът, по който солта може би уврежда артериалната ни функция, е чрез оксидативен стрес, образуването на свободни радикали в кръвта ни. Но как? Има един ензим в нашето тяло, който може да детоксикира един милион свободни радикали на секунда, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Но в сравнение с диета с ниско съдържание на сол, ако консумираме нормалното съдържание на сол, ние потискаме дейността на тази детоксикираща електроцентрала на един ензим.
Това може да помогне да се обясни защо „това е вашата артериална функция; това е вашата артериална функция с прием на сол.“ С нашите антиоксидантни ензими, осакатени от солта, цялото излишно количество свободни радикали може би осакатява артериите ни. Но ако премахнете тези допълнителни свободни радикали чрез вливане на витамин С в кръвта, артериалната функция се връща в нормалното си състояние.
Докато при диета с ниско съдържание на сол, ако накапете витамин С във вените на хората, нищо няма да се случи, защото нашите антиоксидантни ензими вече са се захванали за работа и не са били оковани от натрия на диета с нормален прием на сол. Докато калият, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, омекотява клетките, които изграждат нашите артерии и увеличават освобождаването на азотен оксид, който позволява на артериите ни да се отпуснат, натрият в кръвта втвърдява клетките, изграждащи артериите ни, в рамките на няколко минути, и намалява освобождаването на азотен оксид. Колкото повече сол се консумира, толкова по-малко азотен оксид се произвежда.
Едно ястие, богато на сол и не само, че се покачва кръвното ни налягане, но и артериите ни буквално се втвърдяват. Ето защо можем да разберем, че твърде много сол е било вредно за нас преди 4000 години. Не се нуждаем от двойно тайно проучване, може би не е нужно да проследяваме хората в продължение на десетилетия. Просто трябва да нахраните някого с голям пакет чипс от картофи и да измерите пулса му.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/sodium-and-arterial-function-a-salting-our-endothelium
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев