Ние сме в епидемия от остеопороза. 10 милиона американци я имат и една на всеки три по-възрастни жени ще я получи. Спешно се нуждаем от стратегии за общественото здраве за поддържане на здравето на костите и предотвратяване на остеопорозата. Възможно ли е плодовете и зеленчуците да са неочакван естествен отговор на въпроса за превенция на остеопорозата?
Доказателства от голям брой проучвания без съмнение посочват положителна връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и индексите на здравето на костите, като например костната минерална плътност. И размерът на ефекта при по-възрастните жени е впечатляващ: удвояването на приема на плодове е свързано с 5% по-висока минерализация на гръбначния стълб. И същата е връзката и при младите жени. И яденето на много плодове в детството може да защити костите ни през целия ни живот, нещо, което не е установено за приема на мляко, както вече сме говорили преди.
Здравето на костите не е свързано само с калция. Има няколко основни хранителни вещества при плодовете, зеленчуците и бобовите, свързани с по-добра минерална плътност на костите. Но означава ли това по-нисък риск от фрактури на бедрената кост? Сингапурско-китайското здравно проучване установило, че диета, богата на растителни храни, а именно зеленчуци, плодове и бобови храни, като соя, наистина може да намали риска от фрактури на бедрената кост. Но защо?
Основният механизъм при остеопорозата след менопауза е дисбаланс между прекъсването и образуването на кости, а оксидативният стрес може да играе роля в този баланс. Има два вида костни клетки: костно-образуващите остеобласти и костно-разрушаващи остеокласти. Остеобластите непрекъснато формират нови кости, докато остеокластите издълбават старата кост и използват свободните радикали като молекулярно длето за откъсване на костите ни.
Твърде много свободни радикали в организма ни, обаче, може да доведе до прекомерно разрушаване на костите. Антиоксидантните защити изглеждат значително намалени при жени с остеопороза. Доказано е, че жените с остеопороза имат постоянно по-ниски нива на всички изследвани антиоксиданти. Понеже излишните свободни радикали могат да допринесат за костната загуба, важно е да се изясни потенциалната роля, която играят плодовете, богати на антиоксиданти, за намаляване на костната загуба, която води до развитието на остеопороза. Мнението е, че плодовете увеличават регулацията на клетките, които изграждат костите, и намаляват регулацията на клетките, които изяждат костите, наклонявайки баланса към по-голяма костна маса.
И така, нека подложим плодовете на тест. Кой ще изберем? Избрани са сушените сливи, защото те имат сред най-високите нива на антиоксиданти, класират се сред най-често консумираните плодове и зеленчуци, а и понеже изследователите получили безвъзмезден заем от Калифорнийския борд на сушените сливи.
Когато стане въпрос за сини сливи, мислим по-скоро за червата, не за костите, но преди повече от десетилетие изследователите от щата Оклахома опитали да дават по десетина сливи на ден на една група жени в период след менопауза, използвайки десетина шайби сушени ябълки като контрола. След три месеца само тези, които консумирали сини сливи, имали значително повишение на ензимните показатели за образуване на кости, въпреки че сините сливи не изглежда да повлияват показателите на разрушаване на костите. И така, сините сливи може и да помагат за изграждане на кости, но не и за предотвратяване на костна загуба. Въпреки че обратното било установено за бадемите. Така че, може би един микс от сини сливи и бадеми би бил добра комбинация.
С този бум в индексите за костно образуване, с това подобрение може да се очаква, че ако се направи по-дълго проучване, всъщност ще видим въздействие върху костната минерална плътност. И девет години по-късно било направено такова проучване. Дванадесет месеца на сушени сливи, в сравнение с ябълки, и двата режима на сушени плодове, изглежда, че имат защитни ефекти за костите, макар че сливите изглежда влияят по-добре на ръцете, костите и гръбначния стълб.
Така че маркетинговият борд на сушените сливи иска всички да знаят, че сушените сливи са най-ефективният плод както за предотвратяване, така и за лечение на костна загуба. Но само два плода някога са били изследвани: сушени сливи и ябълки.
Но ако наистина се отнася и за други растения, подходът „плодове и зеленчуци“ може да осигури една много разумна и естествена алтернативна терапия за лечение на остеопороза. Такава, която вероятно има множество допълнителни ползи за здравето. Всичко, което трябва да направим, е да убедим хората да го направят.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/prunes-for-osteoporosis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев