Орторексия нервоза е непризнато хранително разстройство, при което човекът става обсебен от това да се храни здравословно. Докато признатите хранителни разстройства, като анорексията, са свързани с количеството храна, орторексиците се интересуват от качеството на тяхната храна. Много изследователи повдигат въпроса относно валидността на орторексията като цяло, но аз винаги се опитвам да дам свобода на съмнението. Един докладван медицински случай върху орторексията бил публикуван в критично списание за спешни случаи, свързани с хранителни разстройства. Добре, слушам. И така, тук говорят за случаи на хранителни разстройства, като тази жена с анорексия, която колабирала след самопредизвикано повръщане и лаксативи след години на кървене от гърлото и ректума. Искам да кажа, това е наистина трагичен случай на хранително разстройство. Добре, как изглежда случаят им на орторексия?
Един 53-годишен човек, който имал троен байпас от две години, идва на преглед. Лекарят му препоръчва да се срещне с диетолог, тъй като индексът на телесната му маса е под 18,5, което е точно границата за поднормено тегло. Той явно се храни толкова здравословно, че е отслабнал значително. Той заявява, че след диагнозата коронарна болест на сърцето и висок холестерол, яде само натурални и органични храни. Ето защо той вероятно има психично заболяване. Очевидна храна е превзела ума му и преценява другите въз основа на избора им на храни, когато всъщност може да спаси собствения си живот. Искам да кажа, за мен най-налудничавото нещо, което този човек е направил, е да се подложи на троен байпас. Представете си го как лежи на кушетката при психиатъра си и казва: „Да, знам, че би могъл да пробвам с бурито с боб, но предпочитам да платя на някого да ми отвори гърдите с нож, може би да ме зашие наполовина, да рискува да получа инсулт, вместо да се справя с основната причина. Какво мислите, докторе?
Тогава можем да видим някои орторексици да стават евангелисти, тъй като те споделят своите чувства на отвращение или разочарование към тяхното семейство, приятели и дори деца заради своя избор на „нормална“ храна. Достатъчно лошо е, че те се интересуват от собственото си здраве, но да се интересуват от семейството, приятелите и децата си? На път към психиатрията. Не е така, сякаш това, с което се храним, да е причина номер 1 за смърт в САЩ и всяка година да умират стотици хиляди американци повече отколкото от цигарите. О, чакайте, напротив. А също и причина номер 1 за увреждания. Но може да имате и психично заболяване, ако сте разочаровани, че децата ви ядат разноцветни маршмелоу бонбони за закуска.
Ако разпознавате тези предупредителни знаци, какво трябва да направите? Трябва да се изправите срещу човека. Знам, че не е лесно, но ако видите някой, който маниакално се опитва да избягва нездравословни храни – и още по-лошо, опитва се накара другите да направят същото – и после се изправя срещу тях. Вероятността да им помогнем да спасят собствения си живот, надхвърля по важност неудобните емоции. Иронията разбира се е, че те се опитват да спасят живота ви. Представете си да можехте да разубедите г-н Троен Байпас от неговата мания за здравословно хранене. Вероятно така ще го убиете.
В своя защита, дори Стивън Братман, човекът, който измислил думата орторексия, отстъпил назад, казвайки, че той никога не е възнамерявал да предложи нов вид хранително разстройство. Като лекар по алтернативна медицина, той просто е искал пациентите му да отпуснат диетичния си корсет и да поживеят малко. Откъде им е хрумнала на хората тази идея, че той се е опитвал да измисли името на ново хранително разстройство? Искам да кажа, ако се върнете към първоначалната статия, той просто казва, че се е опитал да измисли името на ново хранително разстройство, хранително разстройство, от което самият той се е спасил. Спасил се е от проклятието на своята дългогодишна пристрастеност към здравословна храна с помощта на такос, пица и млечен шейк.
Един от директорите на Центъра по хранителни разстройства в Йейл е скептичен. Никога не сме приемали някой с орторексия в нашата клиника, а аз работя в тази област поне от 20 години. Без изследвания, които да подкрепят неговата теория, Братман е просто още един човек, който се опитва да спечели хората, които са осъзнати за храненето. Измисля се нов термин, нова диета, решение на проблем, който дори не съществува. Тежестта ще падне върху авторите, за да се докаже, че това, което казват, е правилно преди да започнат да раздават съвети на хората.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/orthorexia-nervosa-symptoms
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев