Орторексия Нервоза се описва като „фиксиране върху важността на храната или нездравословната мания за здравословно хранене.“ Орторексията се смята за един вид „самоволно хранене“ или за „хранене с чиста храна“ от страдащите от това разстройство. Чакайте малко, нека направим тук крачка назад. Първо, въпреки че този феномен е описан в научната литература, той не е официално признат като официална психиатрична диагноза. Освен това, орторексията дори няма приета дефиниция, нито валидни критерии за диагностициране, а ако не можете ясно да я диагностицирате или дори да я дефинирате, какъв е смисълът? Добре, първо, откъде идва тази концепция? Не от някакъв научен източник, а от популярна статия от пресата, наречена „Изповедта на един маниак на здравословното хранене“ в списание, наречено Йога Журнал.
Нека проучим нейната научна легитимност. Очевидно изглежда сякаш орторексиците избягват преработените храни, нездравословните мазнини и храните, съдържащи твърде много сол или твърде много захар. Но почакайте малко. По дефиниция трябва да избягваме нездравословните мазнини, те са вредни! И всичко, което има твърде много сол или захар, има твърде много сол и захар. Дали някой, който не е пушач, маниакално избягва цигарите, а ортоспирексиците са обсебени от „правилното“ дишане? „В много случаи родителите се опитват стриктно да ограничават приема на захар на децата си…“ Не! Отиват директно в психиатрията.
Орторексиците правят хранителната стойност на храната по-важна от удоволствието от изяждането й. Но ако това не е поне малко по-важно, нямаше ли да ядете понички по цял ден? Ако удоволствието надделява над здравето, може би просто всички ще трябва да започнем да си бием хероин.
Един от предложените критерии е необичайната загриженост за здравето на човек. Какво означава това? Имате ли психично заболяване, ако решите да пропуснете бекона от двойния си чийзбургер? Имам предвид, че това може да бъде сметнато като необичайно ниво на загриженост в стандартната американска диета.
Хората с орторексия обръщат изключително внимание на качеството на консумираната храна до такава степен, че не биха предпочели да се хранят с нездравословна храна. Обзалагам се, че също така си слагат и коланите! По-добре е да препрограмираме техните „нездравословни“ здравословни мисли с когнитивна поведенческа терапия, комбинирана, разбира се, с лекарства: лекарства като Золофт, Прозак и Паксил. Хей, това именно препоръчват „експертите“.
По отношение на психотропните лекарства, да, това може да помогне, но може да се наложи да се потопите в атипичните антипсихотици също така. Сега често има твърдения като „Разбира се, от клинична и здравословна перспектива не би било разумно да предполагаме, че хората, които следват стриктна здравословна диета, застрашават своето здраве.“ Това достига клинично значение, когато храненето, насочено към здравето, започва да причинява проблеми във взаимоотношенията или да влошава социалния живот на индивида. Ако някой поиска от партньора си да не пуши около тях и децата си, това поведение, насочено към здравето, може да причини междуличностен стрес в отношенията. Дали трябва да си мълчим в този случай? Или трябва самите вие да продължите да пушите, само за да не предизвикате спорове със своя партньор пушач? И по отношение на социалния живот, означава ли, че имате психично заболяване, ако кажете на гаджето си, че предпочитате да не ходите в бирарията или в салона за пушачи?
Проблемът е когато поведението започне да пречи на способността на човек да участва в обществото. Ами ако започнете да носите храна, когато сте канени на гости за вечеря? Може би просто съм ходил на твърде много такива събирания, но носенето на някое здравословно ястие, което да споделите с останалите, не ми звучи като обида от някой дрогиран наркоман.
Имаме и Инстаграм. Помислете за влиянието, което социалните медии имат, върху психическото здраве на стотици хиляди хора. Знаете ли, че публикациите за здравословна храна получават по-голяма подкрепа от потребителите отколкото не толкова здравословните изображения, което показва позитивно отношение към здравословната храна и здравословното хранене? Скоро всички може би ще правят снимки на броколи. Бързо, извадете усмирителните ризи!
През десетките си години на медицинска практика д-р Дийн Орниш казва, че никога не е виждал случай на орторексия. „Повечето хора“, казва той, „имат точно обратния проблем; те не се интересуват достатъчно от това, което ядат.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-orthorexia-a-real-eating-disorder
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев