Ето как изглежда повърхността на един камък от бъбреците под микроскоп. Представете си това стържене надолу по пикочния канал. Камъните в бъбреците засягат приблизително 1 на всеки 11 души в САЩ, въпреки че преди 20 години са били само 1 на всеки 20, драстично увеличение в разпространението на това заболяване, което започнало да нараства след Втората световна война. Първата улика за причината била публикувана през 70-те години. Била установена поразителна връзка между разпространението на камъни в бъбреците и консумацията на животински протеини. Но това е проучване върху населението – не можете да докажете причинно-следствена връзка. Към следващото, изследователи във Великобритания направили интервенционално проучване, добавили животински протеини към диетата им, като например допълнително една консервна кутия риба тон, и измерили рисковите фактори за формиране на камъни в бъбреците в тяхната урина: колко калций изхвърлят през урината, концентрацията на оксалати и пикочна киселина в урината преди … и след допълнителното количество риба тон. Общата вероятност за образуване на камъни в бъбреците се увеличила с 250% през тези дни, в които изяждали това допълнително количество риба. А тази така наречена диета с високо съдържание на животински протеини? Това било напълно достатъчно, за да доведе приема до този на средностатистическия американец. Ето защо приемът на месо на един средностатистически американец изглежда значително повишава риска от камъни в бъбреците.
Ами без месо? Дори в края на 70-те години сме знаели, че единственият фактор от храната, който е постоянно свързван с камъни в бъбреците, са животинските протеини. И не само за появата на първия ви камък. Колкото по-висок е приемът на животински протеини, толкова по-вероятно е един човек да има множество камъни, а не само единичен случай на един камък. И изглежда, че не протеините като цяло, а по-специфично големият прием на животински протеини. За разлика от това, хранене с ниско съдържание на животински протеини може да намали общата вероятност за образуване на камъни и тя да стане много малка, което може да обясни очевидната ниска честота на камъни в бъбреците на вегетарианските общества, така че си струва да се подкрепя идеята за по-вегетарианска форма на диета като средство за намаляване на риска.
Но едва през 2014 г. започват подробни проучвания реално върху вегетарианци. Използвайки данни за болнични посещения, те установяват, че вегетарианците наистина имат по-нисък риск от това да бъдат приети в болница за камъни в бъбреците, в сравнение с тези, които ядат месо, а сред месоядните увеличаването на приема на месо е свързано с повишен риск от развитие на камъни в бъбреците, докато приемът на много свежи плодове, фибри и магнезий може да намали риска. Можем да използваме тази информация, за да съветваме хората относно предотвратяването на образуване на камъни в бъбреците.
Какъв съвет трябва да дадем по отношение на това кой вид животински протеин е най-вреден? Въпреки убедителните доказателства, че прекомерното потребление на животински протеин увеличава риска от образуване на камъни, ефектът от различните видове източници на животински протеин не е бил проучен до публикуването на това изследване през 2014 г. Хората, които образуват камъни в бъбреците често биват съветвани да ограничат приема си на червено месо, за да намалят риска от повторна поява, но какво да кажем за пилето и рибата? Не знаехме… до сега. Сьомгата и треската били сравнени с месото от пилешки гърди, бургер и пържола. Установява се, че с всеки един добавен грам рибата може реално да се окаже по-вредна по отношение на производството на пикочна киселина. Общите ефекти обаче са сложни. Като цяло хората, които образуват камъни в бъбреците, трябва да се съветват да ограничат приема на ВСИЧКИ животински протеини и то не само с малко. Само онези, които значително намалят приема си на животински протеини, могат да очакват да имат полза от тези препоръки.
Изследванията показват, че прекомерното потребление на животински протеини представлява риск от образуване на камъни в бъбреците, вероятно поради киселинното натоварване, осигурено от високото съдържание на съдържащи сяра аминокиселини в животинските протеини, както разгледахме във видеото върху предотвратяване на камъни в бъбреците с диета. Но какво да кажем за лечение на камъни в бъбреците? Повечето камъни са калциеви оксалати, оформени са като кристален захарен бонбон, когато урината се пренасища, така лекарите просто приемат, че ако те са направени от калций, просто трябва да казваме на хората да намалят приема си на калций. Това е като диетичното Евангелие за страдащите от камъни в бъбреците докато не беше публикувано това проучване в журнала по медицина на Нова Англия, което сравнява двете диети: ниско съдържание на калций срещу ниско съдържание на животински протеини и сол, и се оказва, че ограничението на животински протеини и сол е това, което осигурява по-голяма защита, намалявайки риска от образуване на още един камък в бъбреците в рамките на следващите пет години наполовина.
Какво ще кажете за намаляване на оксалатите, които са концентрирани в някои зеленчуци? Едно скорошно проучване установило, че няма повишен риск от образуване на камък при прием на повече зеленчуци. Всъщност, по-голямото количество цели растителни храни, плодове и зеленчуци, всяко от тях е свързано с намален риск, независимо от други известни рискови фактори за камъни в бъбреците, което означава, че човек може да получи допълнителни ползи като се храни с много растителни храни, в допълнение към ограничаването на животинските храни.
Причината, поради която намалението на животинските протеини помага, е не само защото това намалява производството на киселини в тялото, намаляването на животинските протеини трябва също така да намали и отделянето на урат, кристали на пикочната киселина, които могат да действат като семена за образуване на калциеви камъни, или самите те могат да създават цели камъни. Камъните от пикочната киселина са вторите най-често срещани камъни в бъбреците след калциевите. Има два начина за намаляване на нивата на пикочната киселина в урината: намаляване на приема на животински протеини или лекарства. А премахването на месото може да елиминира 93% от риска от кристализация на пикочната киселина. Ето рискът от образуване на кристали при хора, които се хранят със стандартната западна диета за пет дни, след това преминават към вегетарианска диета: това води до намаляване на риска с 93% в рамките на няколко дни.
За да се сведе до минимум кристализацията на пикочната киселина, целта е рН-то на урината да достигне стойност до 6.8 в идеалния случай, ето защо са разработени голям брой алкализиращи химикали, но ние можем по естествен начин да алкализираме урината си до препоръчителните стойности 6.8, използвайки чисто диетични средства, а именно, премахване на всички видове месо, което човек приема на стандартна западна диета, което вдига нивото на pH от 5.95 до 6.8 при хранене с вегетарианска диета. Можете да тествате безплатно диетата си с малко химия от банята, защото не всички растителни храни са алкализиращи и не всички животински храни са еднакво подкисляващи.
Била разработена така наречената система за оценяване НКБ: натоварване с киселина към бъбреците, която взема предвид, както киселинното натоварване на храните, така и размера на типичните порции, които се консумират, а това може да се използва, за да помогне на хората да модифицират диетата си с цел превенция както на пикочната киселина и калциевите камъни в бъбреците, така и на други заболявания. Ето какво установили. Храната, която подпомага производството на най-много киселина, е рибата, като риба тон. После следват свинското, пилешкото, сиренето, въпреки че млякото и другите млечни достигат едва до тук. След това идва говеждото месо. Сега, яйцата всъщност са по-киселинни от говеждото, по-киселинно образуващи, но хората обикновено ядат по-малко яйца на едно хранене, ето защо те идват тук. Някои зърнени могат да бъдат малко киселинно образуващи, като хляб, ориз, но не и пастата, което е интересно. Бобовите са значителна алкална храна, но не толкова, колкото плодовете, а зеленчуците са най-алкално образуващата храна от всички.
Чрез промени в начина на хранене само можем да помогнем за пълното разграждане на камъните на пикочната киселина. Можем да ги излекуваме. Сега ги виждате, сега не. Без лекарства, без операция. Просто казваме на хората да пият повече вода и да си променят начина на хранене, като например да ограничат приема на животински протеини, и камъните в бъбреците ще изчезнат.
За да обобщим, тук са петте вида камъни в бъбреците. И най-важните неща, които можем да направим по отношение на храненето, е да пием по 10 до 12 чаши вода на ден и да намалим животинските протеини, да намалим солта, да ядем повече зеленчуци и повече вегетарианска храна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-how-to-prevent-and-treat-kidney-stones-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев