Д-р Уолтър Кемпнер представя първата цялостна диетична програма за лечение на хронично бъбречно заболяване и по този начин революционизира и лечението на други разстройства, включително затлъстяването. Кемпнер е професор по медицина в Дюк, където измислил така наречената „оризова диета“, която основно се състои от ориз, захар, плодове и плодови сокове. Изключително ниско съдържание на натрий, ниско съдържание на мазнини, без животинска мазнина, без холестерол, без животински протеин. Захарта била добавена като източник на калории, така че хората да не отслабнат много. Но някои хора трябвало да отслабнат, затова той започнал да лекува затлъстелите пациенти с по-ниско калорийна версия на диетата си.
Той публикувал този анализ на 106 пациенти, които отслабнали с поне 45 кг., не защото имало само 106. Той просто избрал последните 100 души, които отслабнали с над 45 кг. И до момента, в който приключил с гледането на картоните им, още шестима се присъединили към така наречения клуб на века. Средната загуба на тегло била 64 кг. Това проучване показва, че много затлъстелите хора могат да постигнат забележително понижаване на теглото, дори нормализиране на теглото, без прием в болница, операция или фармакологична намеса. Ето една таблица с теглото на един човек, който за една година отслабнал с почти 136 кг., от около 195 кг. на 59 кг.
Един важен факт, който може да се извлече от това проучване, е, че въпреки погрешното схващане за противното, голямото затлъстяване НЕ е непоправима болест. Отслабването може да бъде постигнато. Голямото затлъстяване може да бъде поправено, и това може да стане без драстична намеса.
Е, оризовата диета е доста драстична. Определено не опитвайте това у дома. Оризовата диета е опасна. Тя е толкова ограничителна, че може да причини сериозни електролитни дисбаланси, освен ако пациентът не е под внимателно медицинско наблюдение с чести лабораторни изследвания за кръв и урина. Опасна ли е? Кой го казва? Казва го #1 застъпник на оризовата диета… Самият д-р Кемпнер.
Най-доброто безопасно приближаване към диетата, с толкова ниско съдържание на натрий, а също и без никаква животинска мазнина, протеин и холестерол би била диета с добавка от витамин В12, центрирана около цели, непреработени растителни храни, но дори и оризова диета под внимателно медицинско наблюдение може да се счита за недрастична, в сравнение с примерно изкарване на вътрешните органи на някой човек и тяхното пренареждане, окабеляване на челюстите или дори мозъчна операция.
Направени са опити за унищожение на части от мозъка, свързани с чувството за глад, чрез облъчване или чрез навлизане през черепа и изгаряне. Показва колко неефективни са повечето по-прости форми на лечение, така че всеки би помислил, че е логично да се произвеждат необратими вътречерепни мозъчни лезии при много затлъстели пациенти.
Хирурзите защитават тези процедури, обяснявайки, че тяхната обосновка в опит за операция, са разбира се, много лошите резултати на конвенционалната терапия при екстремно затлъстелите и тъмната прогноза, умствена и физическа, на некоригираното състояние. На което критикът отговоря, че толкова силни усещания за това колко мрачна е прогнозата, има риск да бъдат предадени на пациента до степен на маскиране на опасностите от операцията на експерименталната хирургия и и пренебрегване на одобрението на пациента. На което хирургът отговаря, че ако се случва някакво „пренебрегване“, то идва по-скоро от затлъстели пациенти, които понякога заплашват със самоубийство, освен ако не са приети за експериментално хирургично лечение.
От 2013 г. Американската медицинска асоциация официално обяви затлъстяването за заболяване, като призна огромното хуманитарно въздействие на затлъстяването като изискващо медицинска грижа и внимание към други заболявания. Но начинът, по който се отнасяме със заболяванията в наши дни, включва лекарства и операция. Лекарствата против затлъстяване се изтеглят от пазара отново и отново след като започнаха да убиват хора. Този безпощаден неуспех на фармакологичното лечение на затлъстяването.
Същото се случва с операциите при затлъстяване. Процедурата, записана от Кемпнер, била преустановена, поради усложненията от причиняването на необратима цироза на черния дроб. Ето ги и настоящите процедури, включващи различни преконфигурации на храносмилателния тракт. Усложнения от операцията се появяват при почти 20% от пациентите, почти един на всеки десет може да завърши със смърт. В едно от най-големите проучвания 1.9% от пациентите починали в рамките на един месец след операцията. Дори и ако операцията се окаже устойчиво ефективна, нуждата да се разчита на пренареждането на нашата анатомия като алтернатива на по-доброто използване на краката и вилиците – диета и упражнения –
изглежда обществена мръсотия.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-morbid-obesity-be-reversed-through-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев