За да се намали рискът от преждевременни дегенеративни заболявания, свързани с храненето и начина на живот, и за да напреднат изследванията върху храните, трябва да се изследва относителната способност на различните храни за свързване на жлъчните киселини. Тъй като жлъчните киселини се абсорбират обратно в организма, това може да увеличи риска от рак.
Някои зеленчуци свързват жлъчните киселини по-добре от други. Знаем, че хората на растително хранене имат по-малък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак, което от части би могло да се дължи на фитонутриентите в растенията, които действат като антиоксиданти и мощни стимулатори на естествените детоксикиращи ензими в тялото ни. Те също така могат да понижат холестерола и да детоксикират вредните метаболити, функции, които могат да бъдат предсказани от тяхната способност да свързват жлъчните киселини, за да ги изхвърлят от тялото.
Тази група изследователи открива три важни неща. Първо, над петкратната променливост в способността за свързване на жлъчните киселини сред различни зеленчуци, които имат почти едно и също съдържание на фибри, което показва, че свързването на жлъчни киселини не е непременно свързано с общото съдържание на диетични фибри, а е някаква комбинация от уникални фитонутриенти, които тепърва предстои да се разглеждат.
Второ, установили, че готвенето на пара значително подобрява способността на свързване на жлъчната киселина на зеленолистните, кейла, синапа, броколите, чушките и зелето, както и на червеното цвекло, патладжана, аспержите, морковите, зеления боб и карфиола, което предполага, че варенето на пара може да бъде по-полезно от консумирането им в суров вид.
И накрая, определили кои зеленчуци са най-добри в свързването на жлъчни киселини? Репичките са последни. После идват зеле, карфиол, чушки, спанак, аспержи и зелен боб, по-добри са обаче листата от синап и броколите. След това номер 5 са патладжан, моркови и брюкселско зеле. Номер 4 от най-добрите зеленчуци, свързващи жлъчните киселини, са зеленолистните. И после остават червено цвекло, кейл и бамя. Някакви предположения кой е номер 1? Кейлът получава само бронз. Кейлът изненадващо е победен. Цвеклото получава златото. Трябва да се насърчава включването на всички тези зеленчуци в ежедневното ни хранене.
И двете статии завършват накрая по един и същ начин. Двете водещи причини за смърт са до голяма степен предотвратими чрез подходяща диета и промени в начина на живот, като например яденето на тези зеленчуци, които, когато се консумират редовно, могат да понижат риска от преждевременни дегенеративни заболявания и да подобрят здравето на хората.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/which-vegetable-binds-bile-best
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев