Чуваме много за традиционната китайска билкова медицина, но по-малко за билките, използвани в Япония. Има един корен, наречен Rhizoma coptidis, който изглежда има подобно действие срещу акнето, както например лекарства като Акутан, станало скандално заради неговите странични ефекти, преди да бъде изтеглено от пазара.
Но има странични ефекти и при този корен. Този беден приятел го взел, за да изчисти кожата си, но влошил нещата. Активната съставна на корена срещу акне се смята, че е берберин. Има ли начин да си набавим активната съставка с по-безопасно растение? Да, очевидно – кисел трън (бербери). Може би си спомняте, че киселият трън е НАЙ-мощният антиоксидант от всички налични сушени плодове. Можете да ги намерите на евтина цена в пазарите от Близкия изток, където те се използват за направата на традиционно персийско ястие с ориз. Техният вкус е описан като приятно киселинен, което е лекарският термин за много кисело. Обичам да си ги поръсвам върху овесената каша, защото са вкусни, но очевидно играят и важна роля в билковото лечение от хиляди години по света, описани цветисто в този фармакологичен дневник като билково лекарство, което няма равно на себе си в служенето към човешката раса. (А аз просто си мислех, че те са някак стипчиви…)
Проблемът с литературата на билковата медицина е, че често има дълъг впечатляващ списък с традиционни употреби, но малко или почти никаква наука в подкрепа на тези твърдения. А това, което наистина съществува, често е или инвитро проучване, или данни за животните, които имат съмнителна клинична приложимост. Кой го е грижа дали киселият трън предизвиква менструация при морското свинче… (с изключение може би на самото морско свинче). И така, накрая се оказва, че фармацевтичните компании инжектират билки в пенисите на зайци с надеждата да измислят следващата виагра, но много малко, ако изобщо има, проучвания върху хората.
Виждал съм през годините проучвания в съд на Петри, като това, според което има наличие на антиракови ефекти на киселия трън върху човешките туморни клетки инвитро или ефекти против акне при… хамстери, но не е имало никакви проучвания върху хора… до сега.
Очевидно е имало докладвани единични случаи на акне, което се е изчистило след консумация на сок от кисел трън, затова изследователите решили да проверят. Двойно тайно, рандомизирано клинично проучване с плацебо контролна група на 50 12- до 17-годишни с с умерена до сериозна форма на акне. Половината взели захарно хапче; другата половина – еквивалент на около една чаена лъжичка сушен кисел трън три пъти на ден за един месец.
Резултатите били забележителни. След четири седмици на плацебо, никаква промяна, също толкова пъпки, колкото и преди. Но в групата с киселия трън имало 43% спад на броя на пъпките и около 45% спад на възпалените пъпки. Това е изключително. И една лъжица струва около осем цента. Никакви докладвани странични ефекти; изцяло здравословно. Единствените потенциални опасения, които можех да намеря, бяха да не се приема по време на бременност, а и просто нямаме достатъчно данни за консумацията на кисел трън при кърмене, така че е най-добре да стоите настрана докато кърмите, също така.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/treating-acne-barberries
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев