Без значение къде живеем, на колко години сме или как изглеждаме, изследователи са открили, че 90% от случаите на първия инфаркт може би се дължат на девет променливи рискови фактори. Деветте фактора, които застрашават живота ни, включва тютюнопушенето, твърде много лош холестерол, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване в коремната област, стрес, липса на ежедневна консумация на плодове и зеленчуци, както и липсата на ежедневни упражнения.
Но д-р Уилям Клифорд Робъртс, изпълнителен директор на института за сърдечно-съдови заболявания Байлор и дългогодишен главен редактор на Американския журнал по кардиология, е убеден, че атеросклерозата има една-единствена причина, а именно, холестерола, и че другите така наречени атеросклеротични рискови фактори само допринасят в най-добрия случай. С други думи, можем да сме стресирани, с наднормено тегло, може да пушим, да имаме диабет и да сме се обездвижили, но ако холестеролът ни е достатъчно нисък, може просто да няма достатъчно холестерол в нашия кръвен поток, който да проникне през стените на артериите ни и да предизвика заболяването. Така единствената абсолютна предпоставка за фатален или нефатален атеросклеротичен епизод, като например сърдечен удар, са повишени нива на холестерол.
Едва скоро беше оценено, че средното ниво на холестерол в кръвта на хората в САЩ, така нареченото „нормално“ ниво, всъщност е извън нормата, което ускорява запушването на артериите ни и поставя голяма част от населението под риск. Това е нашият убиец номер едно. Това се цитира като една от причините, поради които противоречията около холестерола са продължили толкова дълго: нежелание да се приеме идеята, много голяма част от населението всъщност има нездравословно високи нива на холестерол. Нормалните нива на холестерол могат да се окажат фатални нива на холетерол.
Оптималното ниво на холестерола, оптималното ниво на „лошия холестерол“ LDL е от 50 до 70. Събраните данни от множество доказателства постоянно показват, че именно това трябва да е физиологично нормалното ниво на LDL. Изглежда, че това е прагът, над който се развиват атеросклерозата и сърдечните удари.
С тези нива започваме живота си след раждане, това са нивата и на другите примати, това са нивата, засечени в популациите, които нямат епидемии на сърдечно-съдови заболявания. Но също така можем да разгледаме всички големи рандомизирани контролирани проучвания за понижаване на холестерола. Това е графика на развитието на атеросклерозата в сравнение с LDL холестерола: повече холестерол, повече атеросклероза. Но ако начертаем линии надолу по точките, можем да видим, че нивото на LDL, при което има нулево развитие, е около 70. Можете да направите същото с проучвания върху предотвратяване на инфаркт, преди да е станало късно. Нула случаи на коронарно сърдечно заболяване могат да бъдат постигнати при около 55, а тези, които вече са имали сърдечен удар и се опитват да предотвратят втори, може да се наложи да намалят още малко нивата на LDL холестерола.
Атеросклерозата е ендемична в съвременното общество, отчасти защото нивата на LDL холестерола на средностатистическия човек са около 130, приблизително два пъти по-високи от нормалните физиологични нива. Причината, поради която федералното правителство, не препоръчва всеки да се стреми към нива поне под 100, е, че въпреки по-ниския риск, съпътстващ по-оптимални нива на холестерол, интензивността на клиничната интервенция, която е необходима за постигане на такива нива за всички хора, финансово ще претовари системата на здравеопазването. Употребата на лекарства ще нарасне значително. Но те просто приемат, че лекарствата са единственият начин за понижаване на нивата на LDL холестерола. Но хората на растително хранене могат да достигнат оптималните нива на холестерол без дори да се опитват, просто по естествен начин заковават нива под 70.
Причината, дадена от федералното правителство, че не се застъпват за това, което науката доказва, че е най-добро, е, че това може да разочарова хората, които може да имат трудности в поддържането на по-ниско ниво. Но може би най-голямото разочарование на хората би дошло от факта, че те не са били информирани относно оптималната диета за здравето им.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/optimal-cholesterol-level
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев