Млякото се препоръчва за изграждане на здрави кости, но една компилация от всички най-добри проучвания не установяват никаква връзка между консумацията на мляко и риска от фрактури на бедрената кост, така че пиенето на мляко в зряла възраст може и да не помага на костите, но какво ще кажете за подрастващите? Група изследователи от Харвард решили да проверят.
Проучванията показват, че по-голямото потребление на мляко през детството и юношеството допринася за увеличаване на костната маса и следователно се очаква, че помага за избягване на остеопорозата и фрактури на костите по-късно в живота. Но не това се установява. Консумацията на мляко през юношеските години не е свързана с по-нисък риск от фрактури на бедрената кост. Ако има изобщо нещо, свързано с консумацията на мляко, то е свързано с крайно увеличение на риска от фрактури при мъжете.
Изглежда, че допълнителното увеличение на общата костна минерална плътност, която получавате от допълнителната доза калций, се губи в рамките на няколко години, дори и ако продължите приема на допълнително калций. Това предлага частично обяснение на дългогодишната загадка защо честотата на фрактури на бедрената кост е най-висока в държави с най-голяма консумация на мляко. Може би това е обяснението защо не е по-ниска, а е по-висока?
Тази загадка разбуди един шведски изследователски екип, озадачен, защото проучванията отново и отново показваха тенденция към по-висок риск от фрактури при по-висок прием на мляко. Има един рядък дефект по рождение, наречен галактоземия, при който бебетата са родени без нужните ензими за детоксикиране на галактозата, съдържаща се в млякото, затова те накрая се оказват с повишени нива на галактоза в кръвта, което може да причини загуба на костна маса дори като деца. Така че, може би шведските изследователи решили, че дори и при нормални хора, които могат да се изчистят от това нещо, може би не е добре за костите им да го пият всеки ден. А галактозата уврежда не само костите. Именно това използват учените, за да причинят преждевременно остаряване в лабораторните животни. Дават им малко галактоза и така може да се съкрати живота им, да се причини оксидативен стрес, възпаление, мозъчна дегенерация, само с количество галактоза, равняващо се на 1-2 чаши мляко на ден. Ние обаче не сме плъхове – но като се има предвид голямото количество галактоза в млякото, препоръките за увеличаване приема на мляко за превенция на фрактури би било очаквано противоречие, ето защо те решили да тестват, разглеждайки приема на мляко и смъртността, както и риска от фрактури, за да тестват тяхната теория.
Сто хиляди мъже и жени, проследени в продължение на 20 години – какво открили? Жените, които пият мляко, имат по-висок процент смъртност, повече сърдечно-съдови заболявания, значително повече рак за всяка чаша допълнително мляко. Три чаши на ден били свързани с почти двойно по-голям риск от смърт. Те имали и значително повече костни и бедрени фрактури.
Мъжете в едно отделно проучване също имали по-висок процент смъртност при по-голяма консумация на мляко, но поне нямат по-голяма честота на фрактури. И така, по-високи проценти смъртност и фрактури, зависими от дозата при жените и по-висок процент на смъртност при мъжете с прием на мляко, но обратното за други млечни продукти, като заквасена сметана и кисело мляко, което се съгласува с теорията за галактозата, тъй като бактериите могат да заличат чрез ферментация част от лактозата. За да го докажем, имаме нужда от рандомизирано контролирано проучване, което да изследва ефекта от прием на мляко върху смъртността и фрактурите. Както посочва една придружаващата статия, по-добре да проучим нещата скоро, тъй като консумацията на мляко продължава да се увеличава по целия свят.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-milk-good-for-our-bones
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев