Една от най-признатите последици от стареенето е спадът на имунната функция, илюстрирано от уязвимостта към смърт от грип, лош отговор към ваксините. Но преди около 20 години била публикувана една статия, която показва, че имунните клетки на 80-годишните произвеждали значително повече провъзпалителни сигнали, което предполага най-лошото от всички страни: спад в частта на имунната система, която се бори със специфични инфекции, но и влошаване на неспецифични свръхреакции, които могат да доведат до възпаление. Оттогава това е формализирано в една концепция, наречена „възпалително стареене“, хронично възпаление от ниска степен, за което сега знаем, че е типично за стареенето и което може да бъде отговорно за влошаването на здравето и за начало на заболяването при възрастни хора.
Какво можем да направим за това? Възпалението изглежда е основна последица от остаряването. Може ли да бъде предотвратено или излекувано? Ключът към успешното стареене и дълголетие може би е намаляване на хроничното възпаление без да се компрометира остър отговор, когато организмът е изложен на патогени. Как ще направим това? Хранене. Това, което ядем, е може би най-мощният и гъвкав инструмент, който имаме, за да постигнем хронична и системна модулация в процеса на стареене.
В първия систематичен преглед на връзката между хранителните навици и биомаркерите на възпаление, хранителните навици, свързани с възпаление, са почти изцяло основани на приема на месо или така наречените „западни“ диетични модели, докато здравословните хранителни навици с прием на плодове и зеленчуци обикновено са противоположно свързани, което означава колкото по-растително е храненето, толкова по-малко възпаление ще има.
Причината, поради която месото се свързва с възпаление, може да е заради както животинските протеини, така и животинската мазнина. В първото интервенционално проучване, което отделно оценява ефектите от зеленчуците и животинския протеин върху възпалителния статус, свързан със затлъстяване и метаболитен синдром, когато се опитвате да отслабнете, това, което открили, е, че по-голям прием на протеини от животински произход – по-специфично месото – е свързан с по-високи плазмени нива на възпалителни маркери при затлъстели възрастни.
Причината, поради която затлъстяването е свързано с повишен риск от много видове рак, може би се дължи на възпаление, свързано със затлъстяване. Възпалението, предизвикано от затлъстяване, може да стимулира подпомагана от простагландина естрогенна биосинтеза в тъканите на гърдата. Това означава, че възпалението може да активира ензима, който позволява на туморите на гърдата да произвеждат свой собствен естроген чрез това възпалително съединение, наречено простагландин. Ако измерите нивата на простагландините в урината на жените, те са в съответствие с иска от рак на гърдата. И как се получават високи нива на това възпалително съединение? Пушенето, диетата с високо съдържание на наситени мазнини и затлъстяването. Защо консумирането на наситени мазнини води до производство на простагландин? Защото простагландините са направени от арахидонова киселина, а арахидоновата киселина е основна съставка в животинските мазнини. И така, животинските мазнини съдържат арахидонова киселина; арахидоновата киселина е това, с което тялото ни произвежда възпалителни съединения, като простагландини, и това може да продължи да стимулира растежа на рака на гърдата и може да играе роля при рака на дебелото черво, рака на белия дроб или рака на главата и врата, докато целите растителни храни имат противовъзпалително действие, въпреки че някои растения са по-добри от други.
Хората, които приемат по 5 порции плодове и зеленчуци с високи нива на антиоксиданти на ден, като горски плодове и зеленчуци, имали значително по-добро действие на намаляване на системното възпаление и чернодробната дисфункция, в сравнение с 5 порции на ден от по-често срещаните плодове и зеленчуци с ниски нива на антиоксиданти като банани и маруля.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-counter-the-inflammation-of-aging
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев