Ендотелът е вътрешната обвивка на нашите кръвоносни съдове. Поставени по дължина, ендотелните клетки от един-единствен човек ще обгърнат повече от четири пъти целия свят. И това не е просто един вътрешен слой, той е високо метаболитно ефективен. И преди съм говорил за това колко чувствителен е нашият ендотел към окисление и възпаление. И ако не се погрижим за него, ендотелната дисфункция може да ни докара сърдечно-съдово заболяване или инсулт. Готови ли сме да се вслушаме в сигнала за ранно предупреждение на ендотела?
Е, ако става въпрос за окисление и възпаление, то плодовете и зеленчуците би трябвало да помогнат. И това наистина е така. Всяка дневна порция плодове и зеленчуци е свързана с 6% подобрение на ендотелната функция. Сега, тези подобрения на ендотелната функция, свързани с приема на плодове и зеленчуци, са в контраст с няколко проучвания, установили отрицателни ефекти на витамин Ц под формата на хапчета, които не успяват да докажат ползи. Може да се заключи, че положителните резултати от проучванията върху плодовете и зеленчуците, не се дължат само на някакви хранителни вещества в плодовете и зеленчуците. Вместо да търсим най-важния магически микроелемент, един по-практичен подход би бил да обмислим приема на цели храни. По този начин увеличаването на приема на плодове и зеленчуци вероятно ще има много ползи поради синергичните ефекти на всички прекрасни неща в растенията.
Движението също помага, но какъв вид упражнения са най-добри? Пациенти били разделени на четири групи: аеробни упражнения (колоездене за един час на ден), упражнения за издръжливост (използвайки тежести и еластични ластици), както едното, така и другото или нищо. Групата с аеробиката се справила много добре. Групата с издръжливостта също се справила много добре. А групата и с аеробиката и с издръжливостта също се справила много добре, в сравнение с тези, които си седели на задниците. Имайте предвид, че ендотелът не се интересува от това дали сте на велосипед или вдигате тежести, стига да имате достатъчно физическа активност. И да получавате редовна физическа активност. Ако спрете да спортувате, ендотелната ви функция спада.
Антиоксидантните хапчета не подействали. Ами противовъзпалителните хапчета? Фармацевтичните компании няма да се откажат толкова лесно. В края на краищата няма да изкарате много пари от правенето на салати. За тези, които предпочитат растения пред хапчета, една от най-противовъзпалителните храни е подправката куркума. Изследователи от Япония наскоро сравнили ползите за ендотела от движението с тези на куркумина, жълтият пигмент в куркумата и кърито на прах. Около една чаена лъжичка на ден куркума в продължение на осем седмици, сравнена с 30 до 60 минути аеробни упражнения всеки ден. Коя група подобрила ендотелната си функция повече?
Групата, която не се занимавала с нищо, нямала никакви ползи, но групата с упражненията значително повишила ендотелната си функция, както станало и с групата с куркумина.
Степента на подобрение, постигната чрез лечението с куркумин, била сравнима с това, получено чрез движение. Ето защо редовният прием на куркумин може да бъде превантивна мярка срещу сърдечно-съдови заболявания при жени в постменопауза. Освен това, техните резултати предполагат, че куркуминът може да бъде потенциално алтернативно лечение за пациенти, които не могат да спортуват, но в идеалния случай бихме правили и двете. В това проучване разглеждат централната артериална хемодинамика. Като цяло, ако нашият ендотел е нарушен, артериите ни се втвърдяват, което затруднява сърцето ни да изпомпва. Но в сравнение с плацебо, можем да понижим това налягане с помощта на куркумин или упражнения, но ако комбинирате и двете, тогава наистина е най-добре.
Те стигат до заключението, че тези открития предполагат, че редовните упражнения за издръжливост, комбинирани с ежедневно приемане на куркумин, могат да намалят налягането, срещу което сърцето ви трябва да се бори, до по-голяма степен, отколкото едното или другото. Така че здравословното хранене и упражненията са много важни за нашия ендотел.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/heart-of-gold-turmeric-vs-exercise
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев