Много успешни билкови лечения започват по този начин. Някой лекар научава, че някакво растение се използвало от някоя древна медицинска традиция, както джинджифилът за главоболие, и решава, че след като има пациенти с главоболие и след като това е просто някаква безопасна често срещана подправка, съветва един от пациентите си с мигрена да го опита. При първите признаци на мигрена пациентът смесва една четвърт чаена лъжичка джинджифил на прах в малко вода, изпива го и пуф, след половин час мигрената я няма. И действало всеки път, никакви странични ефекти.
Това се нарича докладван случай, което всъщност е просто прославен анекдот, но докладваните случаи играят важна роля в историята на медицината. СПИН-ът е открит чрез серия от поредица от докладвани случаи. Някакъв млад мъж влиза в една клиника в Лос Анджелис с тежък случай на млечница и останалото е история. Съобщения за необичен страничен ефект или неуспешно лекарства при болка в гърдите, или блокбъстъра за милиарди долари, Виагра. Докладваните случаи може и да са „най-ниската“ или „най-слабата“ форма на доказателства, но те често са „първа линия на доказателства“. От там започва всичко. Така че един докладван случай, като този, не е полезен сам по себе си, но може да вдъхнови изследователите да го изследват. Проблемът е, кой ще го финансира? Пазарът за лекарства срещу мигрена струва милиарди долари. Една четвърт чаена лъжичка джинджифил на прах струва около 5 стотинки. И така, кой би финансирал проучване, сравняващи джинджифила с водещото лекарство за мигрена? Никой… …до сега.
Двойно тайно рандомизирано контролирано клинично проучване, сравняващо ефикасността за джинджифила със суматрипан, известен също като Imitrex, едно от най-продаваните лекарства за милиарди долари в света за лечение на мигрена. Опитали да използват само една осма чаена лъжичка джинджифил на прах, сравнен със значителна доза от лекарството. И двете подействали еднакво добре, еднакво бързо. Повечето хора започнали с умерена или силна болка преди, но след лекарството или джинджифила се оказали с лека болка или напълно без болка. Същото съотношение на страдащите от мигрена съобщават, че са доволни от резултатите така или иначе, и така, по мое мнение джинджифилът печели, не само защото е с няколко милиарда долара по-евтин, но и защото има значително по-малко странични ефекти в групата с джинджифила. Хората с прием на лекарства съобщават за замаяност, седативен ефект, световъртеж и киселини. Единственото нещо, за което се съобщава в групата с джинджифила, е разстроен стомах при около 1 на 25 души, въпреки че приемът на една цяла супена лъжица джинджифил на прах наведнъж на празен стомах може да раздразни корема на всеки, просто да го имате предвид.
Ако се придържате към една осма чаена лъжичка, това не само е до 3000 пъти по-евтино от лекарството, но е и по-малко вероятно самите вие да се окажете докладван случай на някой, който е имал сърдечен удар или е умрял след прием на лекарството.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/ginger-for-migraines
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев