Една скорошна статия в журнала „Наука за месото“ признава, че част от населението възприема месото като храна, която е вредна за здравето им, поради проучвания, които свързват консумацията на месо със сърдечно-съдови заболявания и рак. Поради тези причини, хората, консумиращи месо, търсят по-здравословни хранителни алтернативи като средство за поддържане на добро здраве. И така, това е добра възможност за индустрията да развие някои нови продукти. Естествените храни могат да бъдат добавени към месото, за да достигнат онези потребители, които са ориентирани към здравето, като например може да се увеличат нивата на антиоксидантите. Храни, като лененото семе и доматите, са полезни и са свързани с намален риск от рак и сърдечно-съдови заболявания. Така че, като си приготвите бургери от ленено семе и домати, се смята, че това може да намали приема на наситени мазнини и на захар, но как? Това е като идеята да се дава ленено семе на прасето, за да произвежда „обогатена свинска мас“. Не би ли било по-лесно да отстраним прасето от уравнението и просто самите ние да ядем ленено семе?
Лененото семе е описано като „чудотворна защита срещу някои критични болести.“ Аз съм фен на лененото семе, но това заглавие изглежда малко преувеличено. Помислих си, че нещо просто се е изгубило в превода, но тогава видях това проучване и осъзнах, че заглавието не е твърде далеч от истината.
Рядко виждаме проучване върху някоя храна от такъв калибър. Проспективно, двойно тайно, рандомизирано проучване с плацебо контролна група – знаете ли колко е трудно това да се направи в проучване върху храна? При лекарствата е лесно: взимате две идентично изглеждащи хапчета – едно е активното, другото е плацебо – и до края на проучването нито изследователят, нито пациентът няма да имат никаква идея кое кое е, оттук идва и терминът двойно тайно. Но хората са склонни да забелязват какво ядат. И така, как да вкараме тайно една четвърт чаша смляно ленено семе в храната на половината от хората, без те да разберат? Те създали различни храни, съдържащи или ленено семе, или плацебо и дори добавили трици и меласа, за да докарат същия цвят и текстура, така че всичко останало голяма тайна до 6 месеца по-късно, когато разкрили всичко, за да видят кой кое изяждал.
Защо точно изследване за хипертония? Защото наличието на систолично кръвно налягане над 115 – това е голямото число – може да бъде единственият най-важен определящ фактор за смърт в света днес. Ако вземете група по-възрастни хора, повечето от тях приемат хапчета за кръвно налягане и изобщо не си подобряват диетата, въпреки лекарствата, те може в началото да имат хипертония и да останат с хипертония и 6 месеца по-късно. Но онези, които без да знаят, са приемали смляно ленено семе всеки ден, понижили систоличното кръвно налягане с около 10 единици, а диастоличното, по-ниската цифра, с около 7 единици. Това може и да не изглежда много, но едно намаление като това, може да намали риска от инсулт с 46%, сърдечно-съдовите заболявания с 29%, а този спад с 10 единици в горната стойност може да има подобен ефект върху инсултите и инфарктите. А за онези, които в началото са имали кръвно над 140, получили намаление с 15 единици. Заключението е, че лененото семе е една от най-ефективните храни против високо кръвно налягане, изследвано при интервенции в храненето. С други думи, степента на понижение на кръвното налягане, демонстрирана при прием на ленено семе, е също толкова добра или по-добра от всички останали интервенции и сравнима с много лекарства, които могат да имат сериозни странични ефекти. И те не преувеличават за сравнението с лекарствата ни най-малко. Лененото семе намалява систоличното и диастоличното кръвно с до 15 и 7 единици. Сравнете това с мощните инхибитори на ACE като Вазотек, което може да намали кръвното налягане само с 5 и 2 единици съответно. Каналите за блокиране на калция като Норваск или Кадизем, 8 и 3 единици – половината на това, което лененото семе може да направи. А страничните ефекти включват… Сравнете този списък с този на страничните ефектни от лененото семе: приятен ядков вкус.
По време на 6-месечното проучване имало случаи на инсулти и инфаркти и в двете групи. Дори и ако лененото семе може да намали риска на половина, обаче, рискът, който може да се избегне, е неприемлив. Високото кръвно налягане не е ли просто неизбежно, когато остаряваме? Не, разпространението на хипертонията наистина се увеличава драстично с възрастта, но не при всеки. Хората, които се хранят с повече растителна храна или поддържат достатъчно ниски нива на прием на сол, обикновено не проявяват никаква промяна в кръвното си налягане с напредване на възрастта. И така, лененото семе е супер, но винаги е по-добре да действаме в посока предотвратяване на заболяването преди то да се е появило.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/flax-seeds-for-hypertension
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев