Шоколадът: красавицата, звярът или и двете? Въпреки че какаото често се среща в храни като шоколада, който може да съдържа високи нива на мазнини и захар, какаото само по себе си може да има благоприятни ефекти при редица хронични заболявания, включително сърдечно-съдово заболяване.
Разширението, породено от кръвопотока, и измерено в основната артерия на ръката, която има същия калибър, както коронарните артерии, се счита за една от най-добрите мерки на артериалната функция, предсказващо и смърт от сърдечно заболяване. Малко количество какао не влияние по никакъв начин, но малко повече или много повече осигурява значително увеличение на артериалната функция няколко часа след консумация. Колко ни трябва? Не много, само една чаена лъжичка натурално какао на прах, което се равнява на около една супена лъжица или повече холандско какао.
Сега, това не е ли малко подозрително, че авторът работи в Херши, Пенсилвания, в Медицинския център на Хершис и наистина е взел пари от центъра за здраве и хранене на най-големия производител на шоколад, който се намира удобно на пресечката на ул. Шоколад и ул. Какао.
Ако вземем заедно всички най-добри достъпни научни проучвания, десетки рандомизирани контролирани проучвания, артериалната функция се оказва, че се подобрява значително в рамките на часове, и седмици и месеци на хронична консумация на какао. Винаги е трудно да се различи факт от измислица, когато са включени такива силни финансови интереси. Много от тези проучвания са финансирани от индустрията също така, и както при всички други области на проучвания, доказателствата предполагат, че финансирането от индустрията е свързано със заключения в полза на индустрията, но дори и след премахване на тези проучвания, финансирани от индустрията, се установил същият защитен ефект.
Причината, поради която се измерва артериалната функция в ръката, а не там, където наистина има нужда – коронарните артерии на сърцето, е, че това би изисквало ангиограма, което е малко по-агресивно. Но ако успеете да намерите хора, които така или иначе са планирани за ангиограма…
Ето, двойно тайно рандомизирано проучване открива, че черният шоколад всъщност отваря самите коронарни артерии. И когато направили това, което се нарича студен тест за пресоване, при който пъхат ръката на човека в леденостудена вода, което обикновено води до стесняване на артериите, но след черния шоколад артериите се разширили. Черният шоколад може също да подобри потока на кръвта към самите бъбреци.
Тъй като шоколадът също така съдържа мазнини и захар, обаче, трябва да сме внимателни. Освен това, продуктите с най-много шоколад се произвеждат с мляко, съставка, за която е известно, че влияе върху антиоксидантния капацитет на кръвта. Дори и ако млечният шоколад има същото съдържание на флавоноидни фитонутриенти, както черният шоколад, антиоксидантният ефект на какаото е потенциално отслабен в кръвта, когато се консумира мляко.
И така, не само че има три пъти повече антиоксидантни в черния шоколад, в сравнение с млечния, но и млякото активно работи срещу ефектите в човешкото тяло. Така че, яжте черен шоколад и ще получите добро увеличение на антиоксидантната сила на кръвта в рамките на един час. При млечния шоколад, нищо. Но ако ядете същия този черен шоколад с една чаша мляко, ползите се потискат. Добавянето на мляко, независимо дали в стомаха или в самия шоколад, инхибира в организма антиоксидантната активност на шоколада и усвояването в кръвта на един от най-важните фитонутриенти.
Захарта също не е полезна. Захарта влошава артериалната функция. Захар, равна на стойността в една бутилка сода, може да увреди артериалната функция. Ето защо какаото без захар подобрява артериалната функция по-добре от същото количество какао с добавена захар. Така че елиминирането на захарта изглежда усилва благоприятните ефекти на какаото.
В крайна сметка, въпреки че положителните ефекти на шоколада и какаовите продукти изглеждат очевидни, съществуват предпазни мерки, когато става въпрос за калории, мазнини и захар в шоколада. Какаото на прах предлага най-доброто от двата свята. Въпреки че не са чак толкова вкусни, продуктите на основата на какао с много малко или никаква захар или мазнини със сигурност са за предпочитане. И МОЖЕТЕ да ги направите вкусни, както отбелязах в моята рецепта за здравословен млечен шоколадов шейк и видеото ми за здравословен шоколадов сладолед.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dark-chocolate-and-artery-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев