Съвременните американци ядат закуска в колата си, обяд на бюрото си и пиле от кофа. През последните няколко десетилетия американците ядат все повече и повече и готвят все по-малко вкъщи, а храната, приготвена вкъщи, обикновено е по-здравословна. По-малко наситени мазнини, холестерол и натрий, повече фибри.
И така, ползите от приготвяне на здравословна храна вкъщи могат да включват превенция на хронични заболявания. Но дори и по време на рецесията хората се оказаха устойчиви към промените в храненето и продължаваха да се хранят навън или да занасят храна вкъщи. Почти половината от вредната и нездравословна храна, която децата ядат, се консумира вкъщи, така че само защото те на практика се хранят вкъщи, не означава, че се хранят здравословно.
Дори когато храната се приготвя у дома, това все пак може да не означава много, тъй като се установява, че повечето вечери съдържат преработени храни от търговската мрежа. Приготвянето на замразена пица на микровълнова печка не е точно готвене вкъщи. Един от проблемите е, че много хора вече не знаят КАК да готвят. Например, едно проучване съобщава, че 25% от мъжете нямат абсолютно никакви готварски умения.
Окуражаващо е да се види новата вълна на интерес в готвенето при много телевизионни предавания, но какво всъщност готвят там? Едно проучване в Обединеното кралство сравнява хранителната стойност на ястия, създадени от готвачи в телевизията с готови ястия, като вечери пред телевизора, с цел сравнение и с препоръките за хранене, определени от Световната здравна организация. Учените разгледали сто ястия от всяка категория и нито едно не било в съответствие със стандартите по хранене. А рецептите на готвачите от телевизията били дори по-малко здравословни от вечерите пред телевизора.
Много хора просто не знаят как да направят, така че здравословната храна да е вкусна. Но това не е нов проблем, както една статия казва в журнала на Американската медицинска асоциация през 1913 г. В САЩ зеленчуците често се варят по такъв начин, че това ги лишава от характерния им мирис и текстура. „Злодейни и идиотски“ са единствените две прилагателни, които могат да опишат методите ни за готвене на зеленчуци в САЩ.
Има ли изследвания, които показват, че готвенето на храна у дома всъщност подобрява здравните резултати? Наистина ли хората, които готвят, живеят по-дълго? Не знаехме… до сега. Изследователи от Тайван установили, че хората, които си готвят храната, са по-здрави и наистина изглежда, че живеят по-дълго.
В едно 10-годишно проучване установили, че тези, които готвят най-често, имат само 59% от риска от смърт. И това взима под внимание движенията, които хората извършват, докато пазаруват, физическа функция и способността за дъвчене. Защо тогава живеят по-дълго? Ами, хората, които си готвят, консумират ястия с по-голяма хранителна стойност, както се вижда от по-големия им прием на зеленчуци.
Ефектът върху смъртността обаче е много по-отчетлив при жените, отколкото при мъжете. Оказва се, че мъжете, със съмнителни оправдания, са по-положително настроени към хранителната стойност на полуготови храни и фабрикати, така че идеята им за готвене се свързва повече с приготвяне на пай в микровълнова печка, докато жените, които реално готвят, избират по-добра храна.
Както отбелязва един автор, през миналия век започнахме дългия процес на обвиняване на хранителната индустрия за много от решенията за това, което ядем. Днес зашеметяващите нива на затлъстяване и диабет са показания за вярата към корпорациите, че ни хранят правилно. Но хранителната индустрия е бизнес, а не родител; не й пука какво ядем, стига да искаме да плащаме за това. Готвенето вкъщи тези дни е много повече от сантиментална стойност; то е умение за оцеляване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/cooking-to-live-longer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев