Преди почти половин век на едно изслушване в Сената, свързано с храненето, Доктор Низел от Туфтс предложил зърнените закуски, пълни със захар, да бъдат забранени в името на интереса на всички заинтересовани страни, особено децата, което вероятно не е изненадващо, тъй като той е бил професор по дентална медицина.
Били оценени десетина различни храни и напитки по отношение на техния кариесен потенциал – способността да причиняват кариеси – чрез имплантиране на електроди в устата на изследваните индивиди, за да се измери количеството киселина, произведено в плаката между зъбите им след прием на разнообразие от различни неща. И двете зърнени закуски, които били тествани, оглавили класацията.
Ако изпиете малко вода със захар, pH-то на зъбите ви намалява рязко в рамките на няколко минути към опасно киселата зона и остава там за един час, разяждайки зъбите ни. Карамелът е най-вреден. Той прилепва към зъбите, ето защо остава по-дълго и по-надълбоко прониква в киселинната зона. Но вижте зърнените закуски: pH-то намалява и остава ниско дори след два часа.
Знаем за причиняващия кариеси потенциал на подсладените зърнени закуски от десетилетия насам. Десетина такива зърнени закуски били тествани за измерване на нивото на киселината, разграждаща зъбите, произведена от щама на бактериите, които причиняват кариеси. Както може да се очаква, установено е, че потенциалът за поява на кариеси е пряко свързан със съдържанието на захар на всяка зърнена закуска, въпреки че Frosted Mini-Wheats били изключение. Въпреки наличието на 40% по-малко захар от зърнени закуски като Froot Loops или Frosted Flakes, Frosted Mini-Wheats причиняват по-голяма деминерализация на калция, като се класират на второ място след вече несъществуващите „Powdered Donutz“ по отношение на потенциала си да причиняват кариеси. Едно проучване върху 28 различни вида зърнени закуски стига до заключението, че безспорно концентрацията на захар в тези двадесет и осем зърнени закуски е достатъчно висока, за да ги класира като опасни за зъбите.
Желаейки да бъде добър корпоративен гражданин, генерал Милс взел своята Super Sugar Crisp зърнена закуска, която имала 44% захар и намалил… размера на цифрата на етикета, обозначаваща количеството захар. След това, загрижени толкова много за здравето на децата, те премахнали захар като дума от името… като цяло.
Келог също ги е грижа. Въпреки че Sugar Smacks очевидно е мястото, откъдето идва космическата енергия, не звучи толкова пълно, колкото Honey Smacks: същата зърнена закуска, но ново име. Наистина премахнали захарта от Corn Pops и Frosted Flakes; Искам да кажа, добре де, от предната част на кутията.
А Cookie Crisp? Мисля, че фактът, че са направени от компания за кучешка храна, обяснява всичко.
Но, генерал Милс протестира, споменавайки едно проучване, при което тийнейджъри били разделени на групи, като едните получават безплатна зърнена закуска, доставена до дома им, а другите – не, като първите не получили повече кариеси от вторите, което доказва, че зърнената закуска е безвредна за зъбите. Някой може ли да познае фаталния недостатък на това проучване? Децата от контролната група били свободни да карат родителите си да им купуват зърнени закуски от магазина и така, както експерименталната, така и контролната група, може би са приемали едно и също количество зърнена закуска, с единствената разлика, че експерименталната група поучила зърнената си закуска безплатно, а контролната група трябвало да плаща за нея.
Как се защитили изследователите на Генерал Милс? Строгият контрол върху храненето с изключване на приема на зърнени закуски от деца би бил труден, ако не и невъзможен. Но тогава това не е контролна група!
Това е като тази статия, финансирана от Келог, която казва, да, ако не давахме на децата си захар, може би на практика щяхме да елиминираме кариесите, но този идеал не е практичен, затова нека вземем средното положение и измислим зърнена закуска с плодове и маршмелоу. Но хей, тя е с плодове, или поне е оформена като плод.
Наблюдателните проучвания също не успяват да свържат консумацията на зърнена закуска с развитието на кариеси обаче, или това е инцидент. Предполага се, че причината е защото, когато я приемат с мляко, това помага за изчистване на частиците храна от устата. Въпреки че марката Frosted Mini-Wheats наистина довела до същото задържане на захар в слюнката 10 минути след прием, независимо дали е било с или без мляко; другите зърнени закуски се изчиствали по-бързо. Децата често ядат захарните зърнени закуски обаче без мляко.
И десет минути след поглъщане на суха захарна зърнена закуска оставате с почти 50 пъти повече захар в устата си, в сравнение с приема на захар в течност. „Невъзможно е“, заключават изследователите, „да се оспори факта, че честият прием между храненията на [храни като зърнени закуски с високо съдържание на захар] е опасен за зъбите. Въпросът не е дали приемът на захарна зърнена закуска като част от храненията предизвиква кариеси… защото децата ги ядат между храненията, това има значителен потенциал за опасност от разваляне на зъбите.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-worst-food-for-tooth-decay
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев