Калифорния е първият щат, който легализира марихуаната за медицински цели. Когато лабораториите започнаха да съобщават, че намират високи нива на остатъци от пестициди, градското правителство на Лос Анджелис придобива тайно и след това тества три проби от диспансери и установи, че две от трите проби са имали изключително високи нива на пестициди, до хиляда пъти повече от законовия лимит.
Да, но колко накрая остава в потребителя? Само около 10% от пестицидите в тютюна оцеляват през филтрираната цигара, което се оказва сравнимо с използването на канабис във водопровод с прикрепени филтри. Но ако използвате обикновен бонг, около половината от пестицидите накрая се оказват в белите ви дробове, а със стъклена е дори още по-лошо. Тъй като повечето потребители не прикрепят въглероден филтър към своите бонгове със седем и половина грама активен въглен, „като цяло размерът на погълнатите пестициди [от канабис ще бъде] тревожно висок и е сериозен проблем.“ Въпреки че не знаем точно колко вредни са тези химикали, фактът, че те се съдържат във въздуха при такива високи нива, трябва да е притеснителен. „Предвид тези резултати, високото излагане на пестициди чрез пушенето на канабис е значителна възможност, която може да доведе до по-нататъшни усложнения за здравето при потребителите на канабис“, особено ако говорим за медицинската марихуана. Болните уязвими хора потенциално влошават нещата.
„Потенциалът на пестицидите и на химичните остатъци, на които са изложени потребителите на канабис,“ е значителен и може да представлява значителна токсикологична заплаха при отсъствието на адекватни регулативни рамки“. Добре, какво правят отделните щати за това? Колорадо наскоро претърпя известни високо профилни конфискации на чували марихуана, замърсена с вредни пестициди, които се съдържат в някои кексчета с марихуана. Очевидно производителите понякога се оказват претоварени с проблеми с вредителите и прибягват до „ядрени тактики“, опитвайки всичко, за да защитят реколтата си. Това създава заплаха за общественото здраве с „интензивна токсичност в концентрирани продукти и е особено притеснително.“ „Установено е, че нивата на пестициди са приблизително 10 пъти по-високи в концентрираните продукти с канабис“, като масло и восък, които понякога се използват в кексчетата или се слагат като концентрат.
Едно проучване за употребата на пестициди върху култури от канабис в Орегон установява подобен проблем. Проучване на проби от магазините във Вашингтон установява, че пет от шест проби са замърсени, включително с вероятно невротоксични и канцерогенни вещества. Много проби съдържат множество замърсители, достигайки нива извън статистиката, включително 24 неизвестни пестицидни вещества, инсектициди, гъбички, нито едно от които не са одобрени за ползване върху канабиса. Но не е тяхна вината – EPA не е одобрила нищо, защото това все още е федерално незаконна култура. Всъщност лабораториите за тестване в Калифорния „се колебаят дали да публикуват техните услуги или списък на вещества, които могат да се тестват, тъй като подозират, че такава информация“ може да се използва като ръководство за употреба на безскрупулните производители, за да търсят още повече токсични вещества.
Добре, просто го регулирайте. Опитали са се, но познайте каква е най-голямата бариера, на която са се натъкнали? Изненада, изненада, индустрията на канабиса – мултимилиардната индустрия на канабис. Подобно на тютюневата индустрия преди нея, индустрията на канабиса се опитва да отслаби регулациите за пестицидите. Съобщава се, че отделът по земеделие на Колорадо „първоначално се надявал да ограничи допустимите пестициди до най-нетоксичните“, но това предложение било отменено от натиска на индустрията, също както тютюневата индустрия е успяла да направи същото.
Тютюневата индустрия е предоставила детайлна подробна пътна карта за краля Канабис: „отричайте потенциала на пристрастеността, омаловажавайте всички неблагоприятни последици за здравето, създайте възможно най-голям пазар възможно най-бързо и защитавайте този пазар чрез лобиране [и приноси за кампании.]“ Подсилена от огромните печалби, тютюневата индустрия успява да се освободи от всяко едно законодателство за защита на потребителя. Така че това трябва да бъде поучителна история за нас сега, като се има предвид, че защитниците на общественото здраве определено имат по-малко милиарди, с които да работят.
Тютюневата индустрия може и не само да предоставя пътна карта, но и да чака отстрани, за да притежава пътя. „В резултат на [съдебни дела] срещу тютюневата промишленост, над 80 милиона страници вътрешни корпоративни документи станаха достъпни.“ И това, което те разкриват е, че „от поне 1970 г., въпреки пламенното отричане, големите мултинационални тютюневи компании“ като Филип Морис са правили схеми, искали са и са се подготвяли да влязат в легализирания пазар на марихуаната, за да се превърнат в Големия Джойнт. „Заради демонстрираните способности и желание на тютюневата индустрия да модифицира продуктите си, за да увеличи пристрастеността, да замъгли информацията, да заблуди обществото и да се прицели в уязвимите групи, за да увеличи търсенето, индустрията има силата драстично [да промени играта].“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pesticides-in-marijuana
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев