Хората, които са на нисковъглехидратна диета, може и да не забележат повишение на нивата си на холестерол. Как е възможно това? Защото загубата на тегло, по каквито и да е причини, може да намали нивата ни на холестерол. Можете да започнете диета на кифлички Twinkie и да намалите холестерола си, ако не сте в състояние да изяждате достатъчно количество кифлички, необходимо за поддържане на теглото. Ето защо един добър навик за прием на кокаин може да понижи холестерола. Химиотерапията може да понижи холестерола значително. Туберкулозата може да прави чудеса за талията на един човек. Всичко, което понижава теглото, може и да понижи холестерола. Но целта не е да влезем в по-малък ковчег, причината, поради която ни е грижа за сърдечно- съдови рискови фактори, като холестерола, е, защото ни е грижа за сърдечно-съдовия риск, здравето на нашите артерии.
Сега имаме проучвания, които измерват влиянието на нисковъглехидратните диети върху артериите директно, и един преглед на всички най-добри проучвания, направени до ден-днешен, установява, че нисковъглехидратните диети увреждат артериалната функция, както е видно от по-малкото разширение на артериите, породено от кръвния поток, което означава, че нисковъглехидратните диети ефективно увреждат артериите на хората. И след като мета анализът е бил публикуван, друго проучване установява същото нещо – диетичен модел, характеризиращ се с високо съдържание на протеини и мазнини, но с ниско съдържание на въглехидрати, е свързан с по-лоша функция на периферната малка артерия, отново измервайки притока на кръв към крайниците на хората. Периферното кръвообращение е супер, ами кръвообращението в коронарните артерии, които подхранват сърцето ни?
Има само едно-единствено проучване, правено някога, което измерва действителния приток на кръв към сърдечните мускули на хора, които приемат нисковъглехидратни диети, и ето го и него. Д-р Ричард Флеминг, завършил ядрен кардиолог, записал 26 души в едно цялостно проучване за ефектите от диетата върху сърдечната функция, използване на най-новите технологии за ядрени изображения, т.нар. еднофотонна емисионна компютърна томография, което му позволява да измерва директно кръвопотока в коронарните артерии.
След това той поставя всички хора на здравословна вегетарианска диета и една година по-късно повтаря томографията. По онова време обаче 10 от пациентите отново са били скочили на кораба на нисковъглехидратната диета. Първо, обзалагам се, че е бил разстроен, но със сигурност скоро след това осъзнава, че има невероятна изследователска възможност право пред себе си. Той направил детайлни изображения на 10-те души, които следвали нисковъглехидратна диета и на 16, които следвали здравословна високовъглехидратна диета. Как ще изглежда сърцето им в края на годината? Можем да говорим всичко, което си поискаме, за рисковите фактори, но в сравнение с вегетарианската група, дали коронарната болест на сърцето на пациентите, следващите диети, подобни на тази на Аткинс, се подобрила, влошила или се запазила същата?
Тези, които се придържали към вегетарианска диета, имали обрат на сърдечно-съдовото заболяване, както и се очаквало. Техните частично запушени артерии буквално се изчистили. Те имали 20% по-малко атеросклерозна плака в артериите си в края на годината, отколкото в началото. Какво се случва с онези, които изоставили лечебната диета и преминали към нисковъглехидратна диета? Състоянието им значително се влошило – 40 до 50% повече запушване на артериите в края на годината. Благодарение на любезното благоразположение на д-р Флеминг всъщност можем самите ние да видим промените в кръвопотока.
Ето някои примерни сканирания на сърцето. Жълтото и особено червеното представляват кръвопотока през коронарните артерии към сърдечния мускул. Този пациент започнал растителна диета и артериите му се отворили веднага, като по този начин се увеличил и кръвопотока. Този човек обаче започнал с добър кръвопоток, но след една година на нисковъглехидратна диета претърпял значителни запушвания на артериалния си кръвен поток.
Това е най-добрата наука досега, която демонстрира заплахата от нисковъглехидратните диети, не само измерва рисковите фактори, но и действителния кръвопоток в сърцето на хората на различни диети. Разбира се, причината, поради която ни е грижа за сърдечния кръвен поток, е, че не искаме да умрем, наскоро бе публикуван един мета анализ, която най-накрая измери и крайната точка, СМЪРТ… и нисковъглехидратните диети се оказват свързани със значително по-висок риск от смърт по каквито и да било причини, което означава, че хората на нисковъглехидратна диета живеят значително по-кратък живот.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/low-carb-diets-and-coronary-blood-flow
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев