В един докладван случай на успешно справяне с диабет тип 2 с намеса в начина на живот, един 45-годишен човек поел отговорността за здравето си в свои ръце и се опитал да победи болестта си и да спре лекарствата като приема храни, за които се предполага, че лекуват диабет. Но колко силни са доказателствата например за джинджифила?
Диабетът достига нива на пандемия и изисква безопасна, достъпна и ефективна терапия, така че какво ще кажете за потенциала на джинджифила за превенция и лечение? Е, в съд на Петри увеличаването на излагането на влиянието на джинджифила подобрява усвояването на кръвната захар на мускулните клетки почти толкова колкото популярното лекарство при диабет – метформин. А при плъховете джинджифилът може да действа дори още по-добре от метформина. Но намаляването на теглото и на нивата на кръвна захар, наблюдавани при гризачи, не са непременно валидни за хората. В това проучване комбинация от добавки води до загуба от 30% от телесното тегло на мишки за един месец, ами при хората? Никакви ползи, в сравнение с плацебо. Няма как да знаем дали едно нещо работи при хора, докато не се направи проучване.
Ако давате на хората бял хляб с рафинирано брашно с една чаша вода, ето какво се случва с нивата на кръвната им захар през следващите два чаша. Но ако им дадете малко неподсладен зелен чай с белия хляб вместо това, има по-малко увеличение на нивата на кръвната захар. Същото е и с чай с канела и чай с джинджифил, който се прави като се смеси една супена лъжица настърган пресен джинджифил в чаша гореща вода. Добре, но това са здрави, нормални хора. Какво ще кажете за ефекта на джинджифила при диабетици?
Това беше първото проучване от този вид: диабетици, разделени на две групи, като едните приемат по една чаена лъжичка джинджифил на прах на ден за два месеца, скрит под формата на хапче, така че те да могат да го сравнят с идентично изглеждащо плацебо захарно хапче и се оказва, че добавянето на джинджифил намалява нивата на инсулин, което е хубаво нещо, както и намалява триглицеридите и LDL холестерола, но без значително въздействие върху нивата на кръвната захар. Вижте, сърдечните заболявания са водещата причина за смърт на диабетиците, така че 13% спад на лошия LDL холестерол ще бъде достатъчна причина, за да се разделите с жълтите стотинки, които ще ви струва добавянето на това количество джинджифил към храната ви, но щеше да бъде добре да видим и подобрение в контрола на кръвната захар. Налице е спад на нивата на инсулина, което предполага подобрена инсулинова чувствителност. И наистина се наблюдава значителен спад в инсулиновата резистентност, така че може би просто не са им давали достатъчно дълго време джинджифил, така че да подейства? Това е било за два месеца. Ами три месеца?
Дори още по-малко джинджифил, само 1,6 грама, по-малко от една чаена лъжичка на ден, но за 12 седмици и… може би джинджифилът може да понижи нивата на кръвна захар все пак и също и да намали възпалението, като намали нивата на C-реактивния протеин наполовина.
Какво ще кажете да се върнем на само 8 седмици, но този път да използваме по-голяма доза джинджифил, три грама на ден или около една и половина чаена лъжица? И имаме значително понижаване на нивата на кръвна захар, измерени на гладно, както и дълготраен контрол на кръвната захар в групата с джинджифила, като по този начин се установява ефекта на джинджила при контрола на диабета. Вижте това: плацебо групата продължавала да се влошава; групата с джинджифила се подобрила.
По подобен начин едно невероятно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група сравнява една чаена лъжичка на ден за 12 седмици с една чаена лъжичка и половина. Всички били по-добре в групата с джинджифила; всички се влошили в групата без джинджифил. Всички значително по-различни, само заради една малка, евтина, безопасна, обикновена подправка без странични ефекти. Ако вземем всички проучвания заедно, ще установим, че те ясно показват, че джинджифилът може да понижи нивата на кръвната захар и да подобри дълготрайния контрол на кръвната захар и то при напълно поносима доза. Можете просто да си сложите една чаена лъжичка джинджифил на прах в една чаша с гореща вода и просто да я изпиете. Така че, като цяло „добавянето на малко подправки към живота на човек“ може да послужи за вкусен и разумен начин за поддържане на здраво тяло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-ginger-beneficial-in-a-diabetic-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев