Списание Тайм призова хората: „Яжте масло“, без съмнение придобивайки популярност и продавайки много списания, но може би с това подведе читателите си. После последвала статия, която засилва това с думите, че „случаят с ядене на масло току-що се засили,“ въз основа на това проучване: Системен преглед и мета-анализ на консумацията на масло. След преглед на всички проучвания става ясно, че всяка дневна порция масло била свързана със само 1% по-висок риск от смърт. Чакайте малко, това е проучването, което засилва идеята да се яде масло? Освен това, изследването предполага, че заместването само на една супена лъжица олио с масло всеки ден ще намали риска от диабет с 8%. По този начин, дори и при отсъствието на големи връзки със здравето в настоящото разследване, и по-здравословни алтернативи могат да са налични. Но увеличение от 1% в риска от смърт е доста малко. Защо не намират по-голям ефект? Е, искам да кажа, че това е само малка част от общата диета на хората. Илюстративно е, ако погледнем информацията за сладките изделия.
Националната асоциация на сладкарите обича да се договаря с учени под наем – като Exponent Inc., опозорени заради работата си с тютюневата индустрия и химическите компании – насърчавайки хората да ядат сладки неща всеки ден в умерени количества, примерно 15 до 25 желирани бонбона на ден. Родителите, които ограничават приема на различни храни в опит да ограничат приема на калории на децата си, просто ще ги направят дебели.
Вижте, родителите използват принудителни практики за ограничаване на достъпа на децата до вкусни, високо енергийни или ниско калорични храни. Родителите имат смелостта да казват на децата си кога, колко често или колко сладки да консумират. Не знаят ли, че маслото (маслените сладки) е отново на мода? Вижте, според доказателствата захарните изделия не са свързани със странични за здравето ефекти. Не ми ли вярвате? Ето: Десет хиляди деца биват запитани дали са яли сладко през последните 24 часа, сравняват се с тези, които са казали не и се стига до заключението, че консумацията на сладко не е свързана с неблагоприятни за здравето параметри при децата или юношите. И това изследване, при което авторите не обявяват никакви конфликти на интереси. Това е проучване за захарните изделия, финансирано от индустрията за захарни изделия, но няма конфликт на интереси тук.
Виждате ли как с такъв тъп инструмент би било трудно да се предизвикат специфичните последици за здравето от захарните изделия? Няма нужда от проучване, тъй като вече знаем какво са захарните изделия: те са си захарни изделия. Предимно чиста захар. Ние вече ядем твърде много захар. Нямаме нужда от повече. Не е нужно да плащаме на изследователи, които да измислят проучване като това. Или това. Вече знаем какво е масло: то си е масло. Предимно чисти наситени мазнини. Ние вече ядем твърде много наситени мазнини; нямаме нужда от повече. Както и да е, става още по-налудничаво. Потребителите на захарни изделия е по-малко вероятно да са с наднормено тегло и затлъстяване от тези, които не консумират сладко. Така че, може би тази компания за захарни изделия е била права. Дайте насам захарните пиленца!
Дали яденето на захарни изделия наистина е начин за контролиране на телесното тегло? Кой може да назове някакво алтернативно обяснение защо затлъстелите деца ядат по-малко сладко? Точно така, обратна причинно-следствена връзка. Може би не намаляването на сладкото е довело до затлъстяване, а по-скоро затлъстяването е довело до намаляването на сладкото. С други думи, докладваната консумация на захарни изделия отразява последствията от затлъстяването, а не причината, точно както хората със сърдечно-съдово заболяване може да намалят яденето на масло, което замъглява връзката. И не забравяйте, че става въпрос за „докладвана“ консумация на захарни изделия, което навежда на мисълта за докладвано пристрастие. С други думи, децата с наднормено тегло могат заради вината си да намалят докладвания прием на захарни изделия в по-голяма степен, отколкото тези с нормално тегло.
В противен случай какви биха били последиците от такова откритие? Искаме ли да разделим децата на групи и да накараме едната да яде повече захарни изделия, за да видим дали това ще ги накара да отслабнат? Съмнително е дали, която и да е етична комисия ще е доволна от този вид предложение, но няма как да знаем докато не направим проучване. Ако даваме на хората допълнително или захарни изделия или фъстъци – един и същ брой допълнително калории – изненада, изненада: тези, които са яли допълнително захарни изделия, качили повече тегло.
Но какво да кажем за това интервенционално проучване, което показва, че захарните изделия могат да подобрят симптомите при синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност? Ако сте компанията, която произвежда барчетата Марс и искате да финансирате проучване, което да показва, че барчетата помагат на децата да се концентрират, какво ще направите? На родителите им е изпратено официално писмо, което ги инструктира да изпращат децата си гладни на училище, без да са закусвали, а после там им дават или сладко или нищо на практика: напитка с аспартам. И какво се оказва: даването на нещо, в сравнение с нищо, подобрява способността им да останат концентрирани върху задачата. Това ми напомня за известната реклама на Frosted Mini-Wheats зърнена закуска, която след клинично проучване е доказано, че подобрява вниманието на децата с почти 20%, като един наистина миниатюрен надпис обяснява, че резултатът е в сравнение с деца, които не са яли нищо.
Маслото също е подлагано на проверка. Ако на група хора им се даде по една порция с масло, ще получат увеличение на експресията на гена, свързан с възпалението в рамките само на няколко часа след консумация, значително повече в сравнение със същото количество мазнини в зехтина или в ореховата ядка. Можем да разделим хората на групи и да ги накараме да ядат храни с всякакви видове различни мазнини, при което маслото се оказва, че е най-зле по отношение на LDL холестерола. Да, но това са краткосрочни проучвания. Не е като да можем да разделим хората на групи и едните да ядат масло с години, а другите да го избягват, освен ако не са заключени в психиатрична болница, където чрез промяна на диетата можем да повишаваме или намаляваме техния холестерол и да намалим коронарните проблеми с около 40%, въпреки че те също намалили месото и яйцата, така че не е само маслото.
Да, но не можем да накараме цялата страна да намали маслото. О, да, можем, 75% спад на консумацията на масло във Финландия помага за създаването на 80% спад в смъртността от сърдечни заболявания, което се дължи главно на намаляването на нивата на холестерола в цялата страна, което до голяма степен е причинено от промените в начина на хранене с цел по-нисък прием на наситени мазнини, като отдалечаването от маслото.
Изводът е, че изследователите трябва да направят проучвания: рандомизирани контролирани проучвания, които включват над 50 000 души и колкото повече се намалява съдържанието на наситени мазнини, толкова повече спада холестерола и толкова по-голяма е защитата. Съветите за промяна на начина на живот за всички хора, които имат риск от сърдечно-съдови проблеми, за да намалим риска от убиец номер 1 на всички мъже и жени, тези групи от населението трябва да бъдат съветвани трайно да намалят приема си на наситени мазнини. На Американската асоциация за сърдечни заболявания толкова й е омръзнало от опитите на индустрията да обърка хората, че издава президентски консултативен документ през 2017 г., за да стане колкото е възможно по-ясно: основните източници на наситени мазнини, които трябва да бъдат намалени, включват маслото.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-butter-really-back-what-the-science-says
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев