Какъв е ефектът от храненето върху пародонталната болест? Пародонталната болест е бактериална инфекция, която води до възпалително унищожаване на съединителната тъкан и костта, която поддържа зъбите и поради това е една от водещите причини за падането на зъбите ни. Както повечето инфекции обаче, това как тялото ни реагира, може да играе ключова роля. Да, наличието на бактерии е основната причина, но податливият домакин е също необходим за поява на заболяването.
Стандартното обяснение на пародонталното заболяване е теорията за плаката: натрупването на плака води до гингивит, възпаление на венците, което води до пародонтоза, възпаление по-ниско долу под венците. Но в някои форми на пародонталното заболяване плаката изглежда не играе ключова роля. Ето защо през последните няколко години има по-голям интерес към значението на системното здраве, отговора на нашия организъм. В това отношение храненето може да бъде от голямо значение, тъй като то е замесено в голям брой други възпалителни заболявания, всички от които носят повишен риск от пародонтална болест.
Традиционно, когато говорим за ефектите от храненето върху денталното здраве, говорим само за кариесите. Има обаче по-малко изследвания върху ролята на храненето при пародонталните заболявания. Е, ако става дума за възпаление, би се очаквало, че храненето с високо съдържание на наситени мазнини ще влоши нещата, като увеличава оксидативния стрес, както и възпалението, така че би било добре да намалим наситени мазнини. Но, вижте, нека не спекулираме. Искам да кажа, има ли връзка между нивата на холестерола и пародонтозата? Ако не, ще бъде трудно да се включат наситени мазнини. Но не, изглежда, че има връзка. Хората с висок холестерол наистина изглежда имат двойно по-голям риск.
Ами пародонталните заболявания при вегетарианците? Бяха изследвани 100 вегетарианци срещу не-вегетарианци, и тези, които се хранят с вегетарианска храна, наистина имали по-добро пародонтално състояние (по-малко признаци на възпаление, по-малко пародонтално увреждане и по-добра дентална грижа вкъщи). Въпреки това, трябва да се има предвид, че вегетарианците може би избягват не само месото, но са и по-здрави в други аспекти, като например грижат се по-добре за зъбите си в домашни условия.
Но дали хората, които ядат повече наситени мазнини, получават по-често гингивит? Да, двойно по-висок риск при най-високите нива на прием, и това изследване е направено в Япония, където хората консумират месо и млечни продукти наполовина в сравнение с това, което консумират в САЩ. Единственият начин, по който да разберем със сигурност, обаче, е да направим интервенционално проучване, при което да променим диетата на хората и да видим какво ще се случи. С други думи, трябва да го тестваме. И се оказва, че костната загуба наистина се увеличава при хранене с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Но ако си мислите, хммм… тази челюст изглежда странно, това е така, защото беше това проучване е направено върху плъхове.
Ето това е, което търсех, заглавието някак разваля изненадата. „Хранене с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини подобрява показателите на пародонталното заболяване“ по отношение на дълбочината на сондиране, загуба на клинична връзка и кървене при сондиране – всички стандартни показатели. И, разбира се, при по-здравословното хранене се подобрили и телесното тегло, кръвната захар и системното възпаление. Ах, но това усложнява нещата. Може би състоянието на устата им се е подобрило, само защото са отслабнали толкова много? Пародонталното заболяване може да се подобри само с бариатрична операция, като например поставяне на скоби на стомаха. След осем седмици на диета хората се върнали обратно към стандартното си хранене и така си върнали по-голямата част от теглото, но подобренията на пародонталното заболяване останали, което предполага, че причината, довела до подобрения, е нещо повече от загубата на тегло. Може би храненето с високо съдържание на фибри променило чревната им флора или оралната им флора? Какво точно се случило?
Немски изследователи взели 20 жени с лека до умерена форма на хронична пародонтоза и за една година се опитали да променят храненето им към по-цялостно и здравословно, което означава повече растителни храни, повече цели храни, повече пресни храни, опитвайки се да центрират диетата около зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, картофи и бобови растения – боб, грах, нахут и леща. И след 12 месеца пациентите показали значително намаление на дълбочината на джоба, възпалението на венците и измерили за първи път понижени концентрации на възпалителните химикали вътре в процепа между зъбите и венците, за които се смята, че са отговорни за разрушаването на тъканите при пародонталното заболяване, намаление с до 75%. И през цялото време статусът на оралната им хигиена не се променя, което предполага, че диетата има най-голям принос. Но какво липсва тук? Контролна група. Никога не е имало рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група върху храненето при пародонтална болест досега, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-periodontitis-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев