Амигдалин, измама или лекарство? Амигдалинът е съединение, съдържащо цианид, което може да се намери в ябълковите семки, но е 10 пъти по-концентрирано в ядките на прасковите, кайсиите и горчивите бадеми. Той може да се продава и като производно, наречено лаетрил, рекламирано с погрешното название „витамин В17“. Придобива популярност сред пациентите, болни от рак, като алтернативно лечение през 70-те години, но причината, поради която съществува този преглед от 2016 г. и поради която правя видео клипове за него, е, че има опити за възвръщането му благодарение на интернет.
По онова време всичко, което Агенцията за контрол на храните и лекарствата можеше да направи, беше да изпрати бюлетина на милиони лекари и други здравни специалисти, предупреждавайки ги, че лаетрилът не само е безполезен, но е и опасен. Направени са десет хиляди копия за пускане в пощите. Ню Йорк Таймс публикува статии, че хората трябва да могат да избират своето собствено плацебо, но това специално ги убива. Накрая, както съобщава медицинският журнал на Нова Англия, „Върховният съд спира тази глупост“, като съдия Търгуд пише единодушното мнение на съда, че пациентите със заболяване в напреднал стадий заслужават същата защита от Агенцията за контрол на храните и лекарствата срещу опасни лекарства и то се забранява на федерално ниво.
Рационалният аргумент не успява да разубеди хората и затова се намесват властите, но това има обратният ефект при жертвите на рак и техните семейства, които обвиняват правителството и традиционната медицина в огромна конспирация. На една среща с Агенцията по контрол на храните и лекарствата например д-р Андерсън попитал реторично: „Със сигурност не можете да повярвате, че една четвърт от един милион американски лекари крият лекът за рака, само за да станат богати?“ Отговорили му с дружно „да“ от публиката. Тези, които забогатяваха, бяха някои от поддръжниците на лечението с лаетрил, като ръководителя на Комитета за свобода на избора при лечение на рак, ангажиран със свободата да си прибира в джоба милиони ежегодно от продажбата на лаетрил.
Поддръжниците на лаетрила смятат, че това е „естествено лечение на рака“, докато противниците го смятат за най-сладкото, най-изтънченото и със сигурност най-печелившото, носещото най-много доходи промотиране на измамно лечение на рака в медицинската история. Но няма как да знаем докато не направим проучване за това.
Националният институт по рака, в отговор на широкия обществен интерес, предприема ретроспективен анализ на лечението с лаетрил. С други думи, изпратили писмо до всеки лекар в страната заедно с десетки хиляди други здравни специалисти, свързали се с всички групи, подкрепящи лаетрила и реално казали: „Изпратете ни най-доброто, което имате.“ Въпреки че се предполага, че най-малко 70000 американци използват това нещо, само 93 случая били представени за оценка, и от тях само 6 изглежда били легитимни и само при тях приемът на лаетрил бил свързан с поне частично подобрение.
Сега, разбира се, хората, които изпращат тези доклади, може да са разбрали погрешно нещата или просто да са си измислили нещо, да са фалшифицирали данните, но хей, може би тези шестима всъщност наистина имали подобрение от лечението. Ако това са 6 от 70000 с такова лечение обаче, може би бихме си помислили, че това е просто случайно? Но хей, фактът, че толкова много хора са го опитали, трябва да се вземе предвид. Да, всички те можа да са били подведени, но може би има нещо друго. Разбира се, фактът, че не е помогнало при нито един от раково болните лабораторни животни не означава, че не може да помогне при хората. Единственият начин, по който да разберем със сигурност, е да го тестваме: клинично проучване, извършено в „компетентни и опитни ръце“. Клиниката Майо приема предизвикателството.
Сто седемдесет и осем пациенти с рак били лекувани с лаетрил и всички пациенти умрели много бързо. Не се наблюдава съществена полза от гледна точка на излекуването, подобрението или дори стабилизирането на рака, нито пък имало подобрение в симптомите или удължаването на продължителността на живота. Само неблагоприятни ефекти от цианидната токсичност. Заключение: Амигдалинът, лаетрилът, е токсичен наркотик, който не е ефективен като лечение на рак.
След това книгите се затварят за повече от 30 години. Лаетрилът не действа: опасен и неефективен. Няма доказателства, че лаетрилът е ефективен като противораково средство. Така че етикетът „непроверено“ средство за лечение на рак може би е прекалено щедър в този момент. Време е да се потвърди с безпристрастност, че терапията с лаетрил за лечение на рак е опровергана.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-laetrile-amygdalin-or-vitamin-b-17-work-as-an-alternative-cancer-cure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев