Проучванията, които сравняват процента ракови заболявания по страни, показват до 70-кратно изменение на честотата на рак на простатата в световен мащаб, като ниска честота има в някои части на Азия и Африка и висока честота в Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Северна Европа. Ето картата на смъртността от рак на простатата. Може ли консумацията на млечни продукти да има нещо общо с това, като се има предвид, че в Северна Европа, Америка и Австралия пият много мляко, докато повечето не-кавказци в света имат непоносимост към лактоза? Но само защото в една страна се пие много мляко и има много рак не означава, че хората в тази държава, които пият мляко, получават рак. Ето защо се нуждаем от кохортни проучвания, с които може да се открие колко мляко пият хората и да се проследят тези хора във времето и да се види дали тези, които пият повече мляко, получава повече рак.
Има десетки такива проучвания. Ако си съберете заедно, ще се окаже, че общият прием на млечни продукти – включително нискомасленото мляко – наистина е свързан с повишен риск от рак на простатата. Въпросът е… защо? Може би причината е целият този калций… Установено е, че колкото повече калций консумират хората, толкова по-висок е рискът от рак на простатата. Да, но повечето хора си набавят калций от млечните продукти; как да разберем дали това не е просто ефект от млечните продукти? Преди да започнем да се притесняваме за кейла и други немлечни източници на калций, би било добре да изключим калция от млечните продукти за сметка на приема на калций от растителни източници. Именно това направили. Да, колкото по-голям е приемът на калций от млечни продукти, толкова по-висок е рискът от рак, но растителните източници на калций се оказва, че играят защитна роля. Така че причината не е калцият; причината са млечните продукти. Това предполага, че може да се търси вина в други съставки на млякото.
Предполага се, че са животинските протеини, които увеличават нивата на хормона, стимулиращ растежа на рака, наречен IGF-1, инсулиноподобен растежен фактор 1. Ако погледнете 28-те проучвания, които включват почти 28 000 хора – ето това се нарича албатроски сюжет. Всички проучвания от дясно на тази линия показват връзка между нивата на IGF-1 и млечните продукти, млякото по-специално или консумацията, на който и да е млечен протеин. И всяко проучване, което достига до тази линия или я преминава, показва значителна връзка с по-високи нива на IGF-1.
Това би могло също така да обясни защо растителното хранене може да има такава защитна роля. Ако поставите пациенти с рак в стадий „наблюдавай и чакай“ на растително хранене с цели храни за една година, без химиотерапия, без радиация – само промени в начина на живот – ще получите значително намаление на нивата на PSA, които са показатели за свиване на тумора; кръвта им става почти осем пъти по-добра в потискането на растежа на раковите клетки. Ако направите биопсия, ще видите изменения в експресията на гените, регулация на важните за рака гени, като по този начин ефективно се прекъсва растежа на рака на генетично ниво. Докато, ако вместо това ядете много млечни продукти след диагноза рак на простатата, може да имате 76% по-висок риск от смърт като цяло и 141% по-висок риск от смърт, специфично поради вашия вид рак.
Дори и без IGF-1 изглежда, че казеинът, млечният протеин, е фактор за пролиферация на раковите клетки, увеличавайки растежа на ракови клетки на простатата поне в съд на Петри. Същото е и със суроватката, другият основен животински протеин в млякото. Вижте, почти 100% от случаите на рак на простатата в напреднал стадий процъфтяват чрез увеличение на един ензим на растежа, наречен TOR. А млечният протеин повишава сигнала на TOR още повече, което има смисъл. Телетата трябва да растат 40 пъти по-бързо от човешките бебета, и затова краве млякото трябва да е пълно с фактори, стимулиращи растежа, да не говорим за хормоните в млякото. Особено от крави, които вече са отново бременни.
Комерсиалното производство на мляко от бременни крави освобождава неконтролируеми количества говежди стероидни хормони в човешката хранителна верига. И по този начин комбинацията може много добре да обясни наблюдаваната връзка между високата консумация на млечни продукти и повишения риск от рак на простатата.
От еволюционна гледна точка постоянната „злоупотреба“ на сигналната система на кравето мляко, стимулираща растежа, при хората през целия им живот, не само когато пият мляко в бебешка възраст, поддържа най-важната отличителна черта на биологията на рака, този непрекъснат пролиферативен сигнал да расте, расте, расте. И така, има интерес в опита да се дефинират безопасните горни граници на дългосрочния прием на мляко и млечни продукти за превенция на най-често срещания рак при мъжете, предизвикан от млечните продукти. Но ако погледнете препоръките за хранене при рак, да, млякото може да увеличи риска от рак на простатата, обаче няма препоръки за намаляване на приема на млечни продукти, защото доказателствата за рак на простатата си противоречат с намаления риск от колоректален рак. Високият прием на млечни продукти е свързан с повишен риск от рак на простатата, но и намален риск от колоректален рак.
Това е като алкохола, който може да бъде „опияняващ канцероген“, но политиците се колебаят да въведат ефективни политики за алкохола или дори да подкрепят добавянето на етикети, предупреждаващи за риска от рак, от страх, че могат да подкопаят всякакви възможни ползи за здравето от употребата на алкохол. Сега, и преди съм говорил за това как предполагаемите ползи от алкохола изглежда, че се изпаряват. Наистина ли млечните продукти предпазват от рак на дебелото черво?
Ако вземете всички кохортни проучвания заедно, те измерват консумацията на мляко и проследяват хората в продължение на години, за да видят кой има рак, млякото и общата консумация на млечни продукти била наистина свързана с намаляване на риска от колоректален рак, един от най-смъртоносните видове рак. Сега, хората, които пият повече мляко, са по-склонни да спортуват повече, да пушат по-малко, да пият по-малко, да ядат по-малко месо, което може да обясни някои от връзките, въпреки това много от проучванията са коригирани за такива объркващи фактори. По-вероятно е причината да е защитният ефект на калция, който може да свърже възпалителните жлъчни киселини в червата, въпреки че високомаслените млечни продукти, като сиренето, могат всъщност да увеличат жлъчните киселини, което може да обясни защо сиренето изглежда елиминира ползите от калция. И така, можем ли да извлечем най-доброто от двата свята като консумираме немлечни източници на калций?
Ако опитаме да даваме на хората калциеви добавки, можем да получил значително намаление на често появяващите се полипи на дебелото черво, които в противен случай могат да се превърнат в рак, въпреки че хапчетата с калций са свързани с неблагоприятни сърдечносъдови ефекти и така, най-доброто от всички страни, ако искате да вземете предпазни мерки по отношение на храненето и рака, е да си набавяте калций чрез ниско оксалатни тъмнозелени листни зеленчуци, боб, грах, нахут и леща или, ако е необходимо, обогатени с калций храни като соево или бадемово мляко.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dairy-and-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев