Една известна двойка харвардски изследвания, която включва толкова много хора в продължение на толкова дълго време, че до сега са събрали милиони човешки данни, установява, че консумацията на храни, богати на антоцианини, храни, съдържащи тези ярко оцветени растителни пигменти, е свързана с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 с времето, особено боровинките. Само две или три порции на седмица са свързани с 23% по-нисък риск. В моето приложение Daily Dozen препоръчвам горски плодове всеки ден.
Но защо? Какво общо имат горските плодове с диабета? Ами, диабет тип 2 се причинява от инсулиновата резистентност, а интервенционалните проучвания „ясно показват“, че горските плодове могат да подобрят инсулиновата резистентност – да, но това е било с… мишки, страдащи от диабет. Ами мъжете и жените? Хората, които консумират много храни, богати на антоцианини, като например горските плодове, не само имат по-малко възпаление, но и значително по-слаба инсулинова резистентност. Добре, но с колко? Толкова, колкото ще получите, ако се разхождате по един час на ден, седем дни в седмицата. Уау, колко горски плодове са приемали?
Това са 35 мг. антицианини на ден; значи около една чаша ягоди или череши, половин чаша малини или само една четвърт чаша къпини или само няколко лъжици боровинки Но това е само едно проучване в определен период от времето. Това, от което се нуждаем, са интервенционални проучвания, при които давате на хората боровинки в двойно тайно, рандомизирано клинично проучване с плацебо контролна група, за да може наистина да се тества.
Ето го и него. За да могат да излъжат хората с плацебо, използвали боровинки на прах – еквивалент на около две чаши свежи боровинки в смути – и получили значително подобрение в инсулиновата чувствителност.
Две чаши обаче са много. Има ли някакви ползи при нормална порция от половин чаша? Това проучване показва значително намаляване на постпрандиалното окисление, което означава всички свободни радикали, създадени, когато ядете някаква захарна закуска като корнфлейкс. Ето го антиоксидантния капацитет на кръвта, който спада два часа след като тялото ви се опитва да се справи. Но ако я изядете с половин чаша боровинки, започвате с високи нива и си оставате с високи нива след ядене. Имайте предвид, че те също така опитали да добавят само една четвърт чаша боровинки, а това очевидно не е било достатъчно; затова трябва да се стремим към една цяла порция.
Причината, поради която се интересуваме толкова от свободните радикали, е че те могат да увредят нашето ДНК. Може ли една-единствена порция боровинки наистина да подобри защитата срещу увреждането на ДНК-то? Една порция боровинки може да „подобри защитата срещу увреждането на ДНК-то!“ Изследвали кръвта на хората преди и след ядене на замразени боровинки и изложили белите им кръвни клетки на свободни радикали под формата на водороден пероксид и се оказало, че боровинките значително намалили увреждането на ДНК-то, само един час след консумация на боровинки. Обаче защитният ефект е преходен и нашата уязвимост на ДНК-то се завърнала само в рамките на два часа; и така, трябва да се стремим да приемаме супер здравословни храни, като боровинките, с всяко хранене. В заключение, една порция боровинки може да подобри резистентността на клетките към ДНК увреждането, което по този начин подкрепя значението на редовната консумация на здравословни растителни храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/blueberries-for-a-diabetic-diet-and-dna-repair
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев