Да, наситените мазнини предизвикват възпалителна реакция. Да, възпалението е признато за един от основните ключови причинно-следствени фактори при пародонталното заболяване. И така, това би могло да обясни защо намаляването на приема на месо и млечни при хората може да стимулира пародонталното здраве. Но храненето на растителна основа не само предлага по-ниски нива на наситени мазнини, холестерол и животински протеини, но също и по-високи нива на сложни въглехидрати и диетични фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, фитохимикали, така че не е нужно непременно да знаем какъв е механизмът. Да, наситените мазнини се свързват с развитието на пародонтозата, но в същото време приемът на фибри може да играе защитна роля. Но няма как да знаем така или иначе, докато не направим проверка.
Ефектът от намеса в храненето в едно рандомизирано контролирано проучване. На 7-месечна възраст повече от хиляда бебета били разделени на групи, като половина се хранели с диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, за да се види дали ще имат по-малко сърдечно-съдови заболявания когато пораснат. Те са все още едва на около 20 години, но като деца и юноши, тези, които били в групата на по-здравословно хранещите се, накрая се оказали с по-добро производство на слюнка. Накарали ги да дъвчат восъчни кубчета и тези, които били в групата на по-здравословното хранене от бебешка възраст, произвеждали повече слюнка. А слюнката е съществено важна за поддържането на орално здраве, например за изчистването на захарта и киселината по-бързо от зъбите. Това, което те мисля, че се случило, е че по-голямото увеличение на потока на слюнката се дължи на по-големия прием на богати на фибри храни: пълнозърнести, зеленчуци, плодове, горски плодове, които изискват повече дъвчене, което от своя страна е известно, че усилва производството на слюнка. Така че може би техните тела просто са свикнали да произвеждат повече? С други думи, в допълнение към общите ползи за здравето, фибрите могат да имат и ползи за оралното здраве също така, но не непременно заради фибрите, а само заради самото действие на дъвчене.
Това ми напомня за това проучване, при което едно-единствено хранене, богато на фибри, успява да намали лошия дъх в рамките на часове. Лошият дъх се причинява от тези газообразни серни съединения, произведени от определен тип бактерии, които са концентрирани върху гърба на езика ви. И когато ядем, причината, поради която лошият дъх се подобрява, може да се дължи на един вид „самопочистване“ на устата докато дъвчем. И така, логично е, че храните, които трябва да се дъвчат по-интензивно, имат по-силен самопочистващ ефект върху гърба на езика отколкото храни, които изискват по-малко дъвчене, Но няма как да знаем докато не направим проучване за това. Две много подобни ястия, само че едното съдържало пълнозърнесто руло, повече фибри, повече дъвчене и сурова ябълка с конфитюр, докато другото имало само бял хляб с желе и варени ябълки, по-малко дъвчене. После просто измерили халитозните вещества в дъха на хората два часа след хранене, след това осем часа след хранене. И дори и след хранене с ниско съдържание на фибри нивата на лош дъх спаднали, но при храненето с високо съдържание на фибри те спаднали значително повече и останали ниски дори осем часа по-късно.
Така че причината, поради която храненето с високо съдържание на фибри може да подобри пародонталното заболяване, може да се дължи на фибрите, по-ниския прием на наситени мазнини или само на дъвченето, но има и още една възможност. Може би причината е в зеленчуците, съдържащи нитрати. Знаем, че поглъщането на хранителни нитрати под формата на зеленолистни и червено цвекло е доказано, че оказва много благоприятни и клинично значими ефекти върху общото здравословно състояние, включително поддържане на добър кръвопоток и намаляване на възпалението като цяло. Така че, хей, може ли подобрената циркулация на кръв към венците и противовъзпалителните ефекти да имат полза при пациентите с пародонтоза? Едно рандомизирано, двойно тайно, контролирано с плацебо клинично проучване върху ежедневната консумация на сок от маруля? Защо сок от маруля? Това звучи толкова отвратително. Но не се притеснявайте. За да се подобри възприемането от пациентите, сокът от маруля бил подправен с вкус на мед от цвят лайка и подсладен със спленда. Това просто звучи още по-лошо!
Но подействало. Проучването с клинична интервенция демонстрира отслабващ ефект от хранителния нитрат върху възпалението на венците. Вижте това. В плацебо групата повечето от зъбите им нямали гингивит, около 60%, но 40% са имали лек гингивит и почти никой не е имал умерен гингивит. И след като са пиели плацебо сок от маруля в продължение на две седмици – не знам дали това звучи по-добре или по-зле – няма никаква реална промяна, както може да се очаква. Но в групата на марулите хората в началото били всъщност малко по-зле. Около половината има леко от умерено заболяване на венците. Но след около две седмици пиене на истински сок от маруля настъпили значителни подобрения. Умерената форма на заболяването изчезнала, честотата на леката форма намалява наполовина, а три-четвърти от зъбите нямали никакъв гингивит.
В заключение, нашите открития показват, че приемът на зеленолистни и червено цвекло може да бъде клинично полезно допълнение при контрола на хроничния гингивит и всички видове хронични заболявания. Това, което е полезно за устата – да не се пуши, здравословно хранене – е полезно и за останалата част от тялото ни. Толкова много стоматолози, които виждат хората по-често отколкото лекарите, трябва да съветват пациентите си да живеят по-здравословно. И наистина, почти всички запитани зъболекари хигиенисти смятат, че наистина имат роля в това да помагат на пациентите си да подобрят храненето си, но все пак това изобщо не се случва. Ако попитате пациентите, по-малко от един на десет ще ви кажат, че са получили съвети за храненето си от своите зъболекари. Защо? Защото макар че стоматолозите са мотивирани да включат храненето като част от грижата си за пациентите, повече се чувствали неквалифицирани да осигурят насоки по отношение на храненето. Това никога не е спирало лекарите!
Но е истина; храненето се пренебрегва в стоматологичното образование, също както и в медицинското образование. И в повечето случаи единственото, което хората получават, е биохимия на витамините, цикълът на Кребс отново и отново, за разлика от приложимата клинична наука за храненето. Наистина не е толкова сложно. Или е? Схващате ли? Защо е трудно да постигнем необходимите нива на прием на нитрати?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-foods-for-halitosis-and-gingivitis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев