Фурмите са един от най-здравословните подсладители. Именно тях използваме в готварската книга „Можем да сме здрави“. Можете да ги блендирате с вода, за да направите сироп от фурми или да използвате захар от фурми, която си е цяла храна – просто сушени фурми, смлени на прах – и като такава е пълна с хранителни вещества, като накрая се оказва с толкова много антиоксидантна сила колкото черната меласа, но без силния вкус. Въпреки че не всички марки са еднакви. Например, Bob’s Red Mill има два пъти повече антиоксиданти в сравнение с NOW Foods, въпреки че е тестван само по един пакет от двете марки. Добре, фурмите са по-здравословни в сравнение с другите подсладители, но това не ни говори много. Имат ли фурмите някакви специални лечебни свойства?
Можем да видим статии като тази в медицинската литература, която изтъква терапевтичните ефекти от фурмите при профилактика на различни заболявания: противовъзпалителна, антиоксидантна, антитуморна активност, пълни с изображения като това на предполагаемите фармакологични свойства на фурмите за контролиране на заболяването. Но това, което не казват, е че част от това може би се основава на проучвания като това, при което дават фурми на плъхове. Това звучи добре, но после предизвикват тестикуларна исхемия чрез завъртване на левия им тестис по посока на часовниковата стрелка на 720 градуса, което означава две пълни ротации до пълно спиране на кръвоснабдяването. И помогнали ли фурмите? Кого го е грижа дали фурмите са помогнали – тук говорим за тестисите на плъхове. Същото е както когато учените изследват ефектите на ядки върху ядки на орех тип пекан. Какво значение има това?
Макар и да е иронично най-странното твърдение тук, че фурмите помагат при раждането, това всъщност е подкрепено от рандомизирани двойно тайни проучвания с плацебо контролни групи, както вече съм споменавал; така че нека не прибързване със заключенията тук. Ами предполагаемите противоракови ефекти?
Изследователите проучили въздействието на фурмите върху добрата ни чревна флора и разпространението на ракови клетки в дебелото черво. В червата ни обитават около 10000 милиарда микроорганизми и „те се смятат за най-метаболитно активното място в човешкото тяло.“ В червата се случват всякакви налудничави неща. И можем да възнаградим добрата ни чревна флора като я храним с пребиотици, като например фибри и полифеноли, определен клас от антиоксидантни фитонутриенти. А фурмите имат високи нива и от двете.
Така че нека блендираме малко фурми с малко чревна флора, фекални суспензии, дарени от доброволци. Чували ли сте за зелени смутита? … по-скоро кафяви смутита. Е, какво се случило? Както екстрактът от цели фурми, така и само полифенолите от фурмите успели значително да увеличат растежа на полезните бактерии и след това също така била оценена способността на смесите да възпират растежа на раковите клетки в дебелото черво в съд на Петри. Дори само една фракция полифеноли намалила растежа на раковите клетки наполовина, а екстрактът от цели фурми почти напълно блокирал растежа на раковите клетки. „Заедно тези данни предполагат, че консумацията на [фурми] може да подобри здравето на дебелото черво като увеличава растежа на полезните бактерии и възпира размножаването на раковите клетки [на дебелото черво].
Щеше да бъде добре, ако действително бъдат проучени ефектите от фурмите в истинско дебело черво, но никога не е имало такова проучване… до сега. Въздействието от консумацията на фурми върху растежа на чревната флора и здравето на дебелото черво: рандомизирано, контролирано, кръстосано интервенционално проучване върху хора. Доброволците са разпределени или в контролна група или в група с по седем фурми на ден за три седмици и… се установява значително увеличение в честотата на изхождането, което не е изненадващо след приема на допълнителни фибри, но също и значително намаление на концентрацията на амоняк в изпражненията след консумирането на фурми. Имам едно видео относно защо това е важно.
Освен това приемът на фурми значително намалява генотоксичността в човешка „фекална вода“. Какво по дяволите е това? Това е все едно чай от човешки изпражнения. Воден екстракт от изпражнения от някой, който е изяждал по седем фурми на ден, причинява значително по-малка генотоксичност, което означава значително по-малко увреждане на ДНК-то, което е добре, тъй като именно това покрива вътрешността на нашето дебело черво на ежедневна база.
Десетки различни сортове фурми са разгледани как действат срещу различни видове ракови клетки в лабораторни условия. Не само за рак на дебелото черво и рак на стомаха, с които фурмите действително могат да влязат в контакт, но също и ракови клетки от простатата и гърдата, но разбира се първо ще трябва да докажем, че активните съставки всъщност реално се абсорбират в кръвообращението и се озовават в тези органи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefit-of-dates-for-colon-health
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев